Hynek Preisler
7. dubna 2016 • 13:30

Suverénní jízda Liberce? Revoluce před sezonou měla hlavu a patu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdá se skoro až neuvěřitelné, jakým způsobem nyní liberečtí hokejisté kralují extralize, přepisují letité rekordy soutěže a jak jednoznačně kosí jednoho soupeře za druhým. To vše v době, kdy často a z mnoha úst slýcháme věty o tom, jak vzácně a čím dál více vyrovnaná extraliga je.



Nabízí se myšlenka, zda na severu Čech nevzniká nová hokejová dynastie. Podobně jako NHL v posledních letech vládne Chicago Blackhawks, které v nejslavnější soutěži světa triumfovalo třikrát za posledních šest let.

Samozřejmě, zcela na místě je v tomto případě námitka, že je to předčasné a že Jan Výtisk a spol. zatím nic nevyhráli, když teprve postoupili do finále, přičemž ani neznají jméno svého soupeře v bitvě o zlato. Jenže suverénita bílých šelem v nynější sezoně tuto otázku přece jen ospravedlňuje, neboť konkurenci drtí s ničivě přesvědčivou silou.

Vždyť Liberečtí už základní část ovládli s rekordním ziskem 118 bodů a nyní Chomutov ve čtvrtfinále a Mladou Boleslav v semifinále vyřídili shodně 4:0. Hodí se zmínit i jedno unikum, že v osmi duelech to pokaždé stihli v normální hrací době!

Abychom se mohli pídit po možné trvalosti této převahy, je třeba si položit otázku, co vůbec stojí za progresem mužstva, které přesně před 1085 dny udrželo v posledním barážovém zápase s Mladou Boleslaví na poslední chvíli extraligovou příslušnost, předloni to dotáhlo pouze do předkola a v minulé sezoně ani tam a skončilo v play out jedenácté.

Základ současné síly severočeského „monstra“ se začal rodit už na konci minulé sezony, kdy si tohle šéf klubu Petr Syrovátko po třetím zklamání v řadě uvědomil. Ještě ani neskončilo play out a prozatímního kouče Filipa Pešána potvrdil ve funkci i na další sezonu. A co je hlavní, udělal z něj zároveň sportovního ředitele. V organizaci zbrusu novou funkci. A byl to mistrovský tah. Klidně ho označím za klíčový.

Skončila doba nahodilých nákupů. Filip Pešán dostal prostor sestavit si mužstvo podle svých představ. Vhodně posílil o čtyři hráče (Birner, Řepík, Ševc a Stránský, v průběhu sezony ještě Mojžíš), devět hokejistů odešlo. Ještě před startem letní přípravy bylo jasno o složení kádru, žádné čekání na největší hvězdu do pozdního léta.

Mladý progresivní trenér, jehož mimo jiné inspiruje Detroit Red Wings, zavedl pod Ještědem řadu novinek. Jednou z klíčových změn byl také převrat (v českých poměrech) v kondiční přípravě, kterou zcela svěřil Aleši Pařezovi.

Revoluce v Liberci měla hlavu a patu a rozhodně není náhodou, že Severočeši panují, přestože takovou dominanci asi nečekal vůbec nikdo. Vše si zkrátka sedlo způsobem, jako se stává tak jednou za život.

Přesto si troufám tvrdit, že právě nenahodilost liberecké revoluce předurčuje Bílé Tygry k tomu, aby patřili k hlavním favoritům extraligy i v dalších letech. Byť asi ne tak suverénním způsobem, neboť už nyní je jisté, že po této sezoně, ať už dopadne jakkoli, nebude snadné udržet tým pohromadě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud