Adam Sušovský
10. ledna 2017 • 14:01

Teče krev! Kde je hrana? Extraliga zákroky přechází i tvrdě trestá

Autor: Adam Sušovský, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Hokejisté po sobě v posledních kolech extraligy jdou a začínají zapomínat na to, co je respekt.Hokejisté po sobě v posledních kolech extraligy jdou a začínají zapomínat na to, co je respekt.FOTO: ČTK

    Sezona Tipsport extraligy míří do finiše, zase se na ledě přiostřuje. Týmy honí body, jede se za hranu. Hokejisté po sobě jdou a začínají zapomínat na to, co je respekt. Je to tak každou sezonu, s přelomem roku přibývá práce disciplinární komisi. „Ať hrají tvrdě, ale musí u toho být obezřetnost,“ říká její šéf Karel Holý. Několika hráčům zastavil činnost, jiné nechal hrát dál. Třeba seknutí do rozkroku bylo v pořádku, hit, co bolel trochu víc, už ne. Taky se v tom nevyznáte? Podívejte se v článku na poslední ožehavé výroky disciplinární komise.

  • 28. prosince, Chomutov - Pardubice

    Hříšník: Matěj Beran (Pardubice)
    Oběť: Vladimír Růžička (Chomutov)
    Verdikt disciplinární komise: 2 zápasy stop
    Očima disciplinární komise: Zákrok byl veden na protihráče, který byl v přímém držení kotouče. Přestože je z dostupných záběrů zřejmé, že hráč jednal s primárním záměrem hrát kotouč, došlo při střetu ke zřetelnému zásahu brady, přičemž přitěžující okolností je, že zákrok byl veden z nulového úhlu a protihráč měl sníženou možnost se zásahu bránit.

    Názor Sportu SOUHLASÍME
    Není co řešit. Správný trest. Růžička měl kliku, že neskončil na ošetřovně. Beran si šel pro puk a trefil hlavu, klika pro chomutovského útočníka, že ne extra tvrdě. Byl to jediný případ, kterého si nevšimli rozhodčí na ledě, a trest do konce zápasu dostal Růžička za protesty.

    Chomutov - Pardubice: Emoce na ledě! Vladimír Růžička dostal trest do konce utkání
    Video se připravuje ...

  • 3. ledna Mountfield, HK - Liberec

    Hříšník: Michal Dragoun (Mountfield HK)
    Oběť: Branko Radivojevič (Liberec)
    Verdikt disciplinární komise: 1 zápas stop
    Očima disciplinární komise: Zákrok byl veden na protihráče, který byl podle pravidel ledního hokeje v držení kotouče, a to zezadu, mimo zorný úhel soupeře. Hráč přitom v konečné fázi intenzitu zásahu zvýšil a neučinil nic, aby důsledky střetu pro protihráče, který se ne vlastní vinou ocitl ve zranitelné pozici, minimalizoval, případně aby se střetu zcela vyhnul, i když bylo zřejmé, že kotouč získat nemůže.

    Názor Sportu NESOUHLASÍME
    Velká neohleduplnost Dragouna, že těsně před střetem ještě vytrčil loket, kterým Radivojeviče obtiskl na mantinel jako plakát. Že se Radivojevičovi nic nestalo, byla spíš jen souhra okolností. Zpomalený záběr ukazuje, že Dragounův loket šel nahoru až v poslední fázi, těsně před střetem. Měl dostat vyšší trest.

    Hradec Králové - Liberec: To se nepovedlo! Michal Dragoun tvrdě dohrál Radivojeviče
    Video se připravuje ...

  • 3. ledna, Mountfield HK - Liberec

    Hříšník: Alexandre Picard (Mountfield HK)
    Oběť: Filip Pyrochta (Liberec)
    Verdikt disciplinární komise: žádný trest
    Očima disciplinární komise: Hráč vědomě atakoval protihráče tím, že ho zvednutím hole udeřil do rozkroku, za což byl rozhodčími správně potrestán vyšším trestem. S přihlédnutím k nižší intenzitě zákroku a skutečnosti, že protihráč při něm neutrpěl žádné zranění, rozhodl předseda disciplinární komise ELH, že trest uložený v utkání považuje za dostatečný.

    Názor Sportu NESOUHLASÍME
    Přihlédnutí k nižší intenzitě? Tak v tom případě neměl pardubický Beran dostat žádný trest. Také hlavu chomutovského útočníka Růžičky netrefil naplno. Komise si občas protiřečí. Picard moc dobře věděl, kde má hokejku, a měl přehled, co jedno škubnutí nahoru může způsobit. Tady komise měla trestat.

    Hradec Králové - Liberec: Alexandre Picard vyfasoval trest do konce zápasu
    Video se připravuje ...

  • 6. ledna, Kometa - Třinec

    Hříšník: Michal Gulaši (Kometa)
    Oběť: Josef Hrabal (Třinec)
    Verdikt disciplinární komise: žádný trest
    Očima disciplinární komise: Ačkoli byl zákrok veden se značnou razancí, k zásahu hlavy a krku došlo teprve sekundárně, potom, co zásah rukavicí sklouzl z oblasti zad, na kterou byl směřován. Předseda disciplinární komise ELH proto rozhodl, že nad rámec trestu uloženého v utkání hráče trestat nebude a řízení s Michalem Gulašim zastavil.

    Názor Sportu NESOUHLASÍME
    Gulaši držel hokejku v obou rukou a pravačkou vší silou přitlačil Hrabala k hraně mantinelu. Měl na výběr, nemusel si počínat takhle brutálně, nebyla to situace, která vyplývá ze hry. Nechat takový zákrok bez dodatečného trestu? To není v pořádku a jde o nedůslednost disciplinární komise.

    Třinec - Kometa Brno: Gulaši dohrál! Ostře narazil na mantinel Hrabala
    Video se připravuje ...

  • 6. ledna, Chomutov - Zlín

    Hříšník: Ondřej Dlapa (Chomutov)
    Oběť: Filip Chytil (Zlín)
    Verdikt disciplinární komise: 3 zápasy stop
    Očima disciplinární komise: Hráč se neodrazil a ruce držel u těla. Na druhé straně vedl zákrok ve vysoké nájezdové rychlosti, a ačkoli si musel být vědom možných následků, neučinil nic, aby důsledky zásahu minimalizoval. Naopak, před střetem se napřímil, takže došlo k přímému zásahu oblasti hlavy a krku.

    Názor Sportu SOUHLASÍME
    Není relevantní, kolik Chytilovi je a kolik váží. Ale Dlapa si ho prostě našel, útočník Zlína dostal facku z úhlu, který neměl šanci sledovat. Tohle je přesně druh zákroků, které se NHL snaží nadobro vymýtit. Do souboje zkrátka nejde jít stylem, že buď mám puk, a když ne, jede pro soupeře sanitka. Je to o respektu.

    Chomutov - Zlín: Bitka! Dlapa sejmul Chytila, Okál ho mstil
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud