18. června 2018 • 04:57

Hvězdy bez smluv: Hemský i Polák řeší návrat. Kdo by mohl za Jágrem?

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Hvězdy bez smlouvy: Hemský a Polák pomýšlí na extraligu. Kdo by mohl za Jágrem?Hvězdy bez smlouvy: Hemský a Polák pomýšlí na extraligu. Kdo by mohl za Jágrem?FOTO: koláž iSport.cz

    Léto startuje a s ním také přípravy hokejových celků. Kluby finišují podobu kádrů pro příští sezonu, ale stále je bez angažmá řada českých hvězd. Ve hře jsou návraty borců z NHL, když na angažmá v Tipsport extralize pomýšlí Aleš Hemský s Romanem Polákem, otazník visí nad budoucností bratrů Michálků a na vážkách zůstává útočník Jaroslav Hlinka. Podívejte se, která zajímavá jména řeší svou budoucnost.

  • Jiří Novotný (34 let, útočník)

    Útočník Jiří Novotný uvažuje o návratu do Česka. Zamíří do Sparty?Foto Barbora Reichová (Sport)

    Bývalý klub: Lada Togliatti. Bilance v sezoně 2017/2018: 33 zápasů, 9 bodů (4+5), -12. Potenciální kluby: Sparta, České Budějovice.

    Útočník Jiří Novotný si bude moci vybírat. Mistr světa z roku 2010 má na kontě téměř dvě stovky startů v NHL, hrál na světových šampionátech i olympiádě a přes čtyři sta zápasů odehrál v KHL. Kdo se s ním dohodne, získá perfektního vůdce kabiny, kterého může využít v důležitých fázích zápasů při vhazováních, či ve hře v oslabení i přesilovkách.

    Otazníkem jsou však zdravotní problémy, které rodáka z Pelhřimova v posledních letech trápí. Kompletní ročník totiž odehrál naposledy v sezoně 2014/2015. Od té doby zápolil se žloutenkou a naposledy odehrál vinou zraněného kolene za Togliatti jen 33 zápasů. Zkušený útočník následně přiznal, že v KHL skončí a vrátí se za rodinou.

    Kdyby České Budějovice postoupily do extraligy, byly by nejspíš jasnou volbou. Bývalý hráč Columbusu však pomýšlí na extraligu, kde je už dlouhodobě spojován s pražskou Spartou. Pro ni by mohl být lákavý nejen po hokejové stránce, ale díky svým zkušenostem by pomohl usnadnit nástup německého trenéra Uweho Kruppa.

  • Michal Řepík (29 let, útočník)

    Co bude s Michalem Řepíkem? Ve hře je extraliga, ale prioritou zůstává zahraničíFoto Barbora Reichová (Sport)

    Bývalý klub: Slovan Bratislava, Sparta. Bilance v sezoně 2017/2018: 61 zápasů, 31 bodů (15+16), -17. Potenciální kluby: Sparta, Liberec, zahraničí.

    Kdo hledá nebezpečného střelce i nahrávače v jednom, určitě zavolá Michalu Řepíkovi . Šikovný střelec za sebou má vydařenou zejména reprezentační sezonu, protože na olympiádě i mistrovství světa v Dánsku patřil mezi nejlepší české hráče. I proto se dá očekávat, že v nejbližší době oznámí podpis s některým z týmů.

    Velmi pravděpodobně to bude někdo z KHL, ale ve hře je i Švýcarsko, případně angažmá ve Skandinávii. Na české půdě má velký zájem Sparta, kde bývalý hráč Floridy zakončil uplynulý ročník, ale svezl se s bídnou formou celého týmu a nezabránil brzkému vyřazení z předkola play off, kde nedal Liberci ani gól.

    Zřejmě ani na severu Čech by se angažmá svého bývalého útočníka, který byl u historického titulu v roce 2015, nebránili. Finanční nároky by pak mohly splnit ambiciózní kluby, přesto samotný hráč preferuje angažmá v zahraničí.

    Sparta - Mladá Boleslav: Hattrick v O2 areně! Trefil se Michal Řepík, 6:2
    Video se připravuje ...

  • Roman Polák (32 let, obránce)

    Roman Polák koketuje s myšlenkou na návrat do extraligy, velmi rádi by jej ve svých řadách přivítali třinečtí OcelářiFoto Profimedia.cz

    Bývalý klub: Toronto. Bilance v sezoně 2017/2018: 61 zápasů, 13 bodů (2+11), +8. Potenciální kluby: Třinec, Vítkovice.

    Blíží se další velký návrat z NHL? Obránce Roman Polák by se mohl do české nejvyšší soutěže vrátit po dlouhých dvanácti letech v NHL. Bývalý reprezentační obránce je aktuálně bez smlouvy a zdá se, že jeho kariéra v zámoří skončila.

    Návrat do vlasti byl tématem už minulý rok v létě, kdy tvrdý zadák léčil zlomeninu lýtkové kosti i kotníku, přesto se dohodl na prodloužení smlouvy s Torontem. V jeho dresu nakonec odehrál 54 zápasů základní části a dalších sedm jich přidal v bitvách o Stanley Cup. Tentokrát už by ale mohlo jít pro bývalého hráče San Jose či St. Louis o poslední boje v NHL. Kdyby se český zadák vracel do Česka, ve hře jsou zejména dvě destinace – Vítkovice a Třinec.

    Trenéři Jakub Petr i Václav Varaďa hlásí: „Chceme ho!“ Prioritou pro účastníka dvou světových šampionátů, jedné olympiády i Světového poháru je ale setrvání v zámoří. Když to nevyjde, návrat domů bude na místě.

  • Jaroslav Hlinka (41 let, útočník)

    Legenda ve Spartě končí! Hlinka přemýšlí o konci, ale mohl by pomoci JágroviFoto Barbora Reichová / Sport

    Bývalý klub: Sparta. Bilance v sezoně 2017/2018: 44 zápasů, 18 bodů (2+16), -16. Potenciální kluby: Plzeň, Chomutov, Kladno.

    Díky za všechno, ale končíme! Útočník Jaroslav Hlinka v létě oficiálně ukončil působení ve Spartě, kde se stal klubovou legendou a přemýšlí, co bude dál. Po nevydařené sezoně, ve které bral jen 17 bodů ve 41 zápasech základní části a dokonce na nějakou dobu vypadl z týmu, aby mohl dohnat tréninkové manko s juniorkou, hledá bývalý hráč Colorada motivaci.

    Limitem je ale vyšší věk a nižší rychlost. Ve hře by mohla být Plzeň i Chomutov, kde by mohl obnovit spolupráci s trenérem Vladimírem Růžičkou . Vzhledem k dojezdové vzdálenosti se nabízí také angažmá v Kladně. Zkušenosti by se Rytířům hodily a Jaromír Jágr by získal kvalitního parťáka na přesilovky.

  • Zbyněk Michálek (35 let, obránce)

    Zbyněk Michálek v utkání proti KometěFoto Jaroslav Legner / Sport

    Bývalý klub: Sparta. Bilance v sezoně 2017/2018: 33 zápasů, 18 bodů (5+13), -4. Potenciální klub: Sparta, České Budějovice.

    V zámořské NHL odehrál včetně play off celkem 810 zápasů a v průběhu uplynulé sezony se obránce Zbyněk Michálek rozhodl vrátit do Česka, aby si v dresu Sparty vyzkoušel českou extraligu. Ani zkušený obránce se nevyhnul chybám, ale rozhodně nezklamal a vedení Pražanů má velký zájem o prodloužení spolupráce.

    Účastník světových šampionátů, dvou olympiád i Světového poháru si vzal čas na rozmyšlenou. Ne proto, aby řešil nabídky, ale spíše otázku, zda pokračovat v kariéře. Roli totiž hraje i rodina, protože manželka rodáka z Jindřichova Hradce pochází z bývalé Jugoslávie a společně s celou rodinou žijí v americké Arizoně.

    Když bude bývalý obránce Minnesoty, Arizony s Phoenixem, Pittsburghu i St. Louis pokračovat, téměř jistě to bude ve Spartě. Dlouhodobý zájem však mají také prvoligové České Budějovice.

    Sparta - Liberec: Michálek v bolestech. Trefil ho puk do obličeje, musel na ošetření
    Video se připravuje ...

  • Radek Smoleňák (31 let, útočník)

    Radek Smoleňák už si za Mountfield HK nezahraje, chce do zahraničíFoto Barbora Reichová / Sport

    Bývalý klub: Slovan Bratislava, Mountfield HK. Bilance v sezoně 2017/2018: 49 zápasů, 35 bodů (16+19), -2. Potenciální kluby: Mountfield HK, zahraničí.

    V případě Radka Smoleňáka je situace podobná, jako třeba u Michala Řepíka. Zkušený útočník ukončil angažmá v Mountfieldu HK, kam přišel v průběhu uplynulé sezony a okamžitě se stal jedním z tahounů mužstva. Útok na vysněný titul však nevyšel a bývalý reprezentant si hledá nové zahraniční angažmá.

    Ve vzduchu visí návrat do Švédska, ale když nevyjde, bude chtít Radek Smoleňák podepsat dlouholetou smlouvu na východě Čech. Návrat do Kladna je tedy minimálně pro další roky spíše vysněným přáním fanoušků Rytířů.

    Mountfield HK - Třinec: Simuloval Smoleňák? Podívejte se na souboj s Rákosem
    Video se připravuje ...

  • Milan Michálek (33 let, útočník)

    V národním týmu si zahráli, teď by se Milan Michálek a Roman Polák mohli potkat v extralizeFoto Barbora Reichová (Sport)

    Bývalý klub: Toronto (NHL), Toronto (AHL). Bilance v sezoně 2017/2018: nehrál. Potenciální kluby: Sparta, České Budějovice.

    Poslední ostré utkání odehrál útočník Milan Michálek (na fotce vlevo) přesně 20. ledna 2017, kdy v AHL oblékl dres Toronta Marlies. Držitel 810 zápasů v NHL včetně play off od té doby léčí zraněné koleno a jeho kariéra prochází nepříjemnou pauzou. Uplynulou sezonu navíc vynechal zkušený střelec úplně a otázkou zůstává, zda vůbec další soutěžní zápasy přidá.

    Z výpomoci mateřským Českým Budějovicím v závěru skončeného ročníku kvůli zranění sešlo a situaci kolem bývalého reprezentanta sondovala také Sparta, kde působil bratr Zbyněk. Když se bývalý hráč San Jose, Ottawy a Toronta uzdraví, mohlo by pro něj být první společné angažmá s bráchou lákavé.

  • Aleš Hemský (34 let, útočník)

    Aleš Hemský možná skončí hokejem, pokud ne, zřejmě se vrátí do PardubicFoto Twitter.com

    Bývalý klub: Montreal. Bilance v sezoně 2017/2018: 7 zápasů, 0 bodů, -1. Potenciální klub: Pardubice.

    Fanoušci Pardubic netrpělivě čekají! Východočeši totiž vyhlíží návrat útočníka Aleše Hemského , u kterého je situace velmi podobná, jako v případě Milana Michálka. Mistr světa z Vídně z roku 2005 totiž v uplynulém ročníku odehrál za Montreal pouze sedm zápasů a další vinou zdravotních problémů nepřidal.

    Ve hře je konec kariéry, ale také návrat do rodných Pardubic. „To je těžká otázka pro mě a možná ještě těžší pro Aleše. Během sezony i během té předešlé měl zdravotní problémy. Psali jsme si. Uvidíme, kam budou směřovat jeho další kroky. Jestli vůbec budou v bruslích,“ řekl v dubnu Dušan Salfický, sportovní manažer Dynama.

    Bývalý reprezentant má ale v posledních týdnech jiné starosti. Manželka Julie mu totiž na konci dubna přivedla na svět prvního potomka.

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud