20. srpna 2018 • 10:11

Výhra na osmý pokus. Chce to posily, zní z Pardubic! Co týpek z Twitteru?

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Většinou nad výsledkem v přípravě jen mávnete rukou. Nejsou důležité. Stejně se jen testuje a hledá. Pravda. Pokud se na vás ovšem vyloženě nelepí porážky. Postupně začnou štvát. Přesně do téhle role se postupně dostaly Pardubice. Sedm odehraných celých utkání a ani jedno, které by se podařilo dotáhnout do vítězného finiše. Povedlo se až na Memoriálu Zbyňka Kusého, který pořádaly. V posledním vystoupení porazily 4:3 Vladivostok, účastníka KHL.



„Morálně a psychicky to bylo strašně důležité vítězství. Odehráli jsme v deseti dnech šest těžkých zápasů, většinou se to tahalo o gól. S Vladivostokem jsme měli polepenou sestavu, ale musím kluky pochválit, že utkání zvládli. Šli si za tím, i když jsme prohrávali 0:2. Tady jsem viděl sílu, že jsme výsledek dokázali otočit a pak ho i udržet, což nám v minulých zápasech chybělo. Výsledek tedy důležitý, ale je za ním pořád takové to, hoši, pozor,“ hodnotil hru svého týmu trenér Miloš Holaň.

 

Hlavním problémem pro jeho družinu jsou góly. Dynamo se dostává do šancí, má relativně hodně střel, solidně se hýbá. Ale souží se se střeleckou bídou. Čtyři góly proti Vladivostoku byly letním maximem. Dokonce poprvé se týmu povedlo, že se přehoupl přes dva puky v síti soupeře. „S jedním až dvěma góly se vyhrává hrozně těžko. Musíme jich dávat víc, tudy musí vést teď naše cesta, šancí máme docela dost, je potřeba pokračovat ve věcech, které děláme. Pak to přijde,“ říká útočník Rostislav Marosz.

Klub podepsal novou smlouvu s Petrem Sýkorou, i když mu bude v prosinci 40 let, na 15 přesných zásahů by se vymáčknout zase mohl. Jenže extrémní závislost na legendárním střelci může uškodit. Chtít po něm vyšší numera by bylo i směrem k věku nefér. Jeho úloha už nemůže být každý večer tak dominantní.

Na řadě musí být jiní, Tomáš Svoboda, Jordan Perret nebo posila Miloš Bubela. „Štve vás to, když máte prázdnou bránu, a nedáváte vyložené šance. Ale je to pořád příprava a nemůžete se tím zatěžovat tolik, když hokej vypadá dobře. Moc jsem tomu důležitost nepřikládal, že se mi v koncovce nedařilo. Do šancí jsme se dostávali. Že nepadne gól? To se spraví,“ věří slovenský útočník, že se s blížící sezonou všechno otočí a Pardubice se v téhle disciplíně trápit nebudou. Přestává se zkoušet, začne se ladit finální sestava. To má pomoci.

Góly by rád přispěl právě i pětadvacetiletý Bubela, který jich v loňské sezoně nastřílel za Banskou Bystrici 18, za Slovensko hrál i na olympiádě. „Když máte lajnu, kde si tři lidi rozumí, padají vám góly, i když nejste takový střelec. Myslím ale, že mám celkem dobrou střelu a měl bych góly dávat,“ věří si. Ale taky si moc dobře uvědomuje, že ho čeká odlišné prostředí: „Na to jsem zvědavý dost. Slyšel jsem, že tady je těžší se gólově prosadit, prý se v Česku hraje víc do obrany, je to defenzivnější liga. Jsem hodně zvědavý, jak soutěž bude vypadat.“

Na Mountfield Cupu v Hradci držel Pardubice především brankář Ondřej Kacetl, tam Holaň testoval hráče, točil sestavu, ale hlavně díky gólmanovi z toho byly jen tři těsné porážky, hra tak dobrá nebyla. Proti Slovanu a Vladivostoku, dvěma účastníkům KHL, plus v souboji s finalistou DEL Eisbärenem Berlín, to byl jiný příběh. Dynamo se soupeři rozhodně herně neztrácelo. Mínus byl jen v koncovce, ale o to víc mlátil do očí.

„Moc gólů jsme nedávali ani v minulé sezoně,“ uvědomuje si Holaň. Jeho Dynamo bylo v téhle oblasti páté nejhorší v celé extralize. „A teď před sezonou má na tom i svoji úlohu nesehranost. Hráči se rotují, není to pro útočníky jednoduché, bylo tady hodně mladých hráčů, nových kluků, zkoušeli jsme všechno možné. S Vladivostokem měly formace už nějakou svoji tvář, ale vypadl nám nejlepší obránce turnaje Daniil Miromanov, mimo byl Sacha Treille, zase se tam objevila nějaká mezera. Ale kluci zaslouží pochvalu, jak ten zápas zvládli,“ doplnil trenér.

Někdo mě podepište, nabízí se útočník

Dodal pak, že sám ze série porážek nechtěl dělat žádnou vědu, ale už moc toužil tuhle šňůru přeskřípnout: „S hrou na turnaji jsem byl spokojený. Prohry jsme vnímali, od začátku příprav jich bylo docela dost, nebylo jednoduché se v tom pořád motat. Nijak jsem se ale nepouštěl do nějakých hlubokých analýz, mužstvu jsem věřil. Viděl jsem ho, jak pracuje při tréninku, někdy chybělo jen štěstí v koncovce. Proti Vladivostoku jsme zase pár stoprocentních šancí nedali, spadlo to tam spíš z ničeho. Byla to ale asi odměna za tu tvrdou práci.“

Čtyřgólová výhra nad Vladivostokem může dodat klid. „Herní projev není úplně tragický, nemyslím si, že by nás někdo přehrával. Jen nám chybí góly. Potřebovali jsme, aby se ten pytel trochu roztrhl,“ uvědomoval si Marosz. „Výsledek 4:3 nás trochu povzbudí, čekali jsme na první výhru a byla tam nervozita. Konečně to tam začalo padat. Střely jsme měli, ale chyběly góly. Teď jsme se konečně posunuli, každá pětka dala jiný gól, tohle by nás mohlo postrčit dál,“ doplnil ho Bubela.

Nyní je na programu krátký relax. „Program byl strašně náročný, takže dva dny teď dostanou kluci absolutní volno, ať si odpočineme od velké zátěže i od sebe. Mužstvo si trochu odfrkne, tři kluci nám odjedou na reprezentace, ale od příštího pondělí se už budeme chystat všichni na extraligu a ladit detaily,“ plánuje Holaň.

A taky by se nezlobil, kdyby se kádr ještě na poslední chvíli ještě rozšířil: „Jako trenér bych byl rád, kdyby ještě někdo přišel, ideálně střelec, možná pravé křídlo by se hodilo. Koncovka mě trápí, přesilovky ještě taky trochu drhnou. Ve středu budeme mít sezení, zvážíme pro a proti, finance. Ale vidíme ten problém, který nás aktuálně tlačí, je to koncovka.“

A že střelci nejsou? Jak se to vezme. Záleží na penězích. Najdou se takoví, kteří se nabízí sami. V den zápasu s Vladivostokem vyvěsil na svůj Twitter nabídku třicetiletý Američian Jack Combs, která zní: „Někdo mě prosím podepište,“ a přidal seznam svých kousků z poslední sezony za Iserholn v německé DEL. V téhle soutěži za poslední dva roky nastřílel 49 branek, nastupuje na pozici pravého křídla... Takhle nějak ta poptávka zněla, ne?

 

Pardubický kapitán Tomáš Rolinek
Pardubický kapitán Tomáš Rolinek

Netradiční trénink hokejistů Pardubic: minové pole, běh s figurínou, slaňování
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud