17. března 2019 • 19:30

SESTŘIHY: Chomutov v přestřelce uživil naději, Vary jsou blízko k záchraně

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | V půlce bojů o záchranu mají spásu na dosah. Karlovarští hokejisté porazili ve 3. kole play out Tipsport extraligy Litvínov 6:3 a vytvořili si slibný náskok na třináctý Chomutov. Předposlední Piráti se však stále mohou ve zbytku play out zachránit. Díky vysokému vítězství 7:4 v Pardubicích udrželi "pouze" šestibodovou ztrátu na Energii.



Energie je po přestřelce blíž ke spáse

"Začátek utkání byl z naší strany hodně nervózní. Jen díky výbornému brankáři jsme ustáli tlak domácích. Do druhé třetiny jsme vstoupili lépe, uklidnili jsme se prvním gólem, ale vzápětí jsme inkasovali. Jsme rádi, že jsme utkání dokázali zvládnout a udělali další krok ke konci sezony, který si všichni přejeme," řekl asistent hostujícího kouče Tomáš Mariška.

První střelecký pokus si připsal ve druhé minutě Graborenko, hostující gólman Bednář ovšem jeho bombu s přehledem kryl. Na druhé straně se musel předvést Petrásek, který zastavil Grígerův nebezpečný pokus zblízka. V sedmé minutě orazítkoval bývalý litvínovský útočník Černý tyčku Petráskovy branky. Další vážnější příležitost viděli diváci až v 17. minutě: Svoboda našel volného Douderu, který mohl otevřít skóre, Bednář se však vyznamenal a vytáhl parádní zákrok.

První branka padla v 22. minutě, kdy Mikúš zpoza branky našel volného Vlacha a ten se nemýlil. Vyrovnáno však bylo za pouhých 37 vteřin, když u pravé tyčky zůstal volný Jánský a zamířil přesně. Další šanci měl mladíček Drašar, puk po jeho střele zazvonil na horní tyčku.

"Je to škoda, že mi to tam nepadlo. Snažím se hrát naplno a užívat si to. Trenéři mi dávají hodně prostoru, jsem za to rád. Snažím se hodně bruslit a střílet," popsal svou pozici dvacetiletý útočník David Drašar.

Ve 28. minutě se hosté opět ujali vedení, když nikým neatakovaný Beránek tečoval zblízka puk mimo dosah domácího brankáře. Litvínovu se i podruhé povedlo vyrovnat. Petružálek v samostatném úniku zakončil s chladnou hlavou přesně. Ještě do konce druhé části si však Karlovarští vzali vedení do třetice zpět. Po chybné Havelkově rozehrávce vstřelil třetí branku Gríger.

V 44. minutě zvýšil na rozdíl dvou branek střelou z pravého křídla Mikúš. A to ještě nebylo ze strany Energie zdaleka vše. Černý si našlápl na pravém křídle a ideálně zamířil na vzdálenější tyčku.

"Byl jsem na začátku nervózní, pak to ze mě spadlo a bylo to dobré. Jsem rád, že nám tam ve druhé třetině napadaly branky a uklidnili jsme se. Jsem rád, že mě i fanoušci přivítali potleskem, jsem tu vlastně doma. Jen se modlím, abychom to ubojovali, protože hrát o extraligu až do dubna jako loni s Litvínovem, to nechci, bylo to hrozné," připomněl Černý.

Ve 49. minutě přidal šestou branku díky svému důrazu hostující kapitán Skuhravý. Alespoň ještě čestné snížení na 3:6 přišlo z hole obránce Ščotky v závěru utkání.

Ohlasy trenérů

Jiří Šlégr (Litvínov): "Pro nás ty zápasy nejsou vůbec jednoduché, snažíme se obehrávat mladší hráče. První třetinu jsme odehráli velice dobře, ale bohužel jsme nedokázali vstřelit branku. Ve druhé třetině jsme udělali hodně individuálních chyb, ale s mladými hráči to můžeme očekávat. Třetí třetina byla stejná, utkání jsme bohužel nezvládli."

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "Začátek utkání byl z naší strany hodně nervózní. Jen díky výbornému brankáři jsme ustáli tlak domácích. Do druhé třetiny jsme vstoupili lépe, uklidnili jsme se prvním gólem, ale vzápětí jsme inkasovali. Jsme rádi, že jsme utkání dokázali zvládnout a udělali další krok ke konci sezony, který si všichni přejeme."

SESTŘIH: Litvínov - Karlovy Vary 3:6. Energie rozstřílela Chemiky a přiblížila se záchraně
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 21:39. Jánský, 32:25. Petružálek, 54:22. Ščotka

Hosté: 21:02. R. Vlach, 27:44. O. Beránek, 34:37. Gríger, 43:37. T. Mikúš, 45:52. J. Černý, 48:41. Skuhravý

Sestavy

Domácí: Petrásek (Janus) – L. Doudera, Ščotka, Graborenko, Strejček, Trončinský, Březák, Hunkes – Svoboda, V. Hübl (A), Válek – Petružálek (A), Myšák, Helt – Jánský, M. Hanzl, Drašar – Jícha, M. Havelka, Trávníček (C).

Hosté: Bednář (F. Novotný) – Plutnar, Šenkeřík, Eminger, Kozák, Sičák (A), M. Rohan, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, O. Beránek – J. Černý, R. Vlach, T. Mikúš – Balán (A), Skuhravý (C), Kohout – Stloukal, Kverka, Lapšanský.

Rozhodčí

Hradil, Mrkva – Hlavatý, Rampír

Stadion

ZS I.Hlinky Litvínov

Návštěva

1 375 diváků


Naděje Pirátů přežily díky kanonádě

Útočník poražených Jan Kloz stihl tři body za dva góly a nahrávku, v dresu hostů měli na kontě branku a dvě asistence Vladimír Růžička mladší a Radek Duda. Hostující kapitán Marek Tomica se stal osmnáctým hráčem historie, jenž pokořil metu 1000 startů v domácí nejvyšší soutěži.

"Nic moc to pro mě neznamená, vlastně jen to, že už se moje kariéra blíží ke konci," uvedl po utkání Tomica, jenž nad tisícím startem ani moc nepřemýšlel. "Spíš občas někdo prohlásil, že se k tomu blížím. Já sám jsem to ale nijak neřešil," doplnil Tomica.

Chomutov s ohledem na vítězství Karlových Varů v Litvínově v odpoledním utkání potřeboval nutně vyhrát, aby udržel naději při životě. Za úspěchem vykročili Piráti už v 18. vteřině, kdy se od modré čáry trefil Jank. Pardubice ale zásluhou pohotového Kloze rychle srovnaly. Další velké šance měl Chomutov, a to paradoxně v oslabení. Stránský nejprve promarnil samostatný únik a později nestihl potrestat chybnou rozehrávku Kacetla.

Pro další průběh byla klíčová druhá třetina, ve které Piráti jasně dominovali a odevzdanému soupeři nasázeli pět branek. Už po 24 sekundách se bekhendem trefil Koblasa a za minutu a půl se hned poprvé při debutu v extralize prosadil devatenáctiletý útočník Chlán. Dynamo v defenzívě doslova hořelo, a to navíc Sklenář neproměnil trestné střílení.

Pardubický trenér Lubina si poté vybral oddechový čas, ale důrazná promluva, která byla po spoře zaplněné aréně dobře slyšet, vůbec nepomohla. Ve 25. minutě se od hrazení trefil Flemming, který zároveň vyhnal Kacetla z branky, a pátý gól vstřelil po polovině zápasu v přesilovce Růžička. Až poté se Pardubice trochu oklepaly a promrzlého Peterse zaměstnali Kloz a Hovorka. Další gól ale slavili znovu Piráti, když se po pěkné kombinaci trefil do odkryté branky Raška.

"Já to dneska hodnotit nebudu, protože mi byla hanba na té lavičce stát a za výkon hráčů jsem se styděl. Proč jsem z utkání stáhl Marosze, muselo dojít každému, kdo ten zápas viděl," prohlásil pardubický kouč Ladislav Lubina na pozápasové tiskové konferenci.

Dynamo se snažilo výsledek alespoň korigovat, ale naráželo na dobře zformovanou obranu Chomutova. To vše platilo do 50. minuty. V ní dostal dostatek prostoru Kloz a z mezikruží se trefil do horního rohu branky. Za necelou minutu přidal z podobné pozice třetí gól Mandát. A když za dalších 45 vteřin proměnil Budík trestné střílení po faulu Peterse, bylo zase o co hrát. Pro pardubického beka to byl první extraligový gól.

Pardubičtí viditelně ožili a nastěhovali se před chomutovskou branku, jenže další gól nepřidali. Naopak minutu a půl před koncem využil Duda po Růžičkově nahrávce přečíslení a bylo rozhodnuto.

"Bojovali jsme s vlastní psychikou. Po tragickém výkonu s Litvínovem, který nás na 99 procent poslal do baráže, jsme si nějaké věci s hráči a realizačním týmem vyříkali. Dnešek jsme brali jako přípravu na rozhodující fázi sezony. Utkání jsme rozehráli velmi dobře, ale zase přišel moment, se kterým bojujeme celou sezonu. My se nedokážeme koncentrovat celých 60 minut," řekl asistent hostujícího trenéra Jan Šťastný.

Ohlasy trenérů

Ladislav Lubina (Pardubice): "Já to dneska hodnotit nebudu, protože mi byla hanba na té lavičce stát a za výkon hráčů jsem se styděl. Proč jsem z utkání stáhl Marosze, muselo dojít každému, kdo ten zápas viděl."

Jan Šťastný (Chomutov): "Utkání bylo hlavně o nás, bojovali jsme s vlastní psychikou. Po tragickém výkonu s Litvínovem, který nás na 99 procent poslal do baráže, jsme si nějaké věci s hráči a realizačním týmem vyříkali. Dnešek jsme brali jako přípravu na rozhodující fázi sezony. Utkání jsme rozehráli velmi dobře, ale zase přišel moment, se kterým bojujeme celou sezonu, a sice že se nedokážeme koncentrovat celých 60 minut. Pokud by ten zápas byl o jeden dva góly, tak bychom ho zase ztratili. To je naše největší bolest, na které budeme muset zapracovat. Na druhou stranu jsme za vítězství rádi, snad hráčům dodá sebevědomí."

SESTŘIH: Pardubice - Chomutov 4:7. Piráti smetli Pardubice a zůstávají ve hře
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 04:58. J. Kloz, 49:54. J. Kloz, 50:50. Mandát, 51:35. Budík

Hosté: 00:18. Jank, 20:24. Koblasa, 22:08. Chlán, 24:04. Flemming, 31:11. V. Růžička, 36:04. Raška I, 58:26. Duda

Sestavy

Domácí: Kacetl (25. Klouček) – Cardwell, Eklund, Schaus, J. Zdráhal, Porseland, Budík, Nedbal – P. Sýkora (A), Ihnačák, M. Kratochvil – Hovorka, Marosz, Rolinek (C) – L. Horký, Mandát, Machala – J. Kloz, Poulíček (A), Perret.

Hosté: Peters (Stezka) – Jank, Flemming, L. Kovář, Knot, Dietz, Štich – Koblasa, V. Růžička (A), Duda – Sklenář, Huml (A), Klhůfek – Tomica (C), Vantuch, J. Stránský – J. Havel, Raška I, Ma. Svoboda – Chlán.

Rozhodčí

Oldřich Hejduk, Zbyněk Kubičík – Václav Hanzlík, Rudolf Tošenovjan

Stadion

ČSOB Pojišťovna ARENA

Návštěva

3 115 diváků

Z V VP PP P Skóre B
11. Litvínov 58 24 6 1 27 155:166 85
12. K. Vary 58 16 4 8 30 142:173 64
13. Chomutov 58 14 4 5 35 132:194 55
14. Pardubice 58 11 2 5 40 121:209 42

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud