Pavel Ryšavý
4. září 2019 • 12:19

Chybí první centr? Hradec věří, že silný hráč vzejde z mladých

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přípravou Hradce se pořád táhne jedno téma. První centr? Není. Nebo je, ale momentálně nehraje. Petr Koukal se dává dohromady po operaci kolene. Jiného tak kombinačně schopného středního útočníka Mountfield v kádru nemá. Riziko? Kvalitní křídla Červený, Smoleňák nebo Jergl nemusí prodat svůj potenciál naplno. „Petr Koukal se dává ale dohromady rychleji, než jsme čekali. Myslím, že s ním budeme moci počítat velmi brzy,“ tvrdí ale prezident klubu Miroslav Schön.



Mountfield měl skvělou poslední základní část. V play off ale shořel proti Kometě. Vzpomínáte? Umělecký dojem něco mezi devítkou a desítkou. Ale neměl tak pevné gólmany. Marek Čiliak ho přechytal. Plus zamrzl v koncovce, dal jen čtyři góly. Petr Koukal chvíli zkoušel hrát i s vážně poraněným kolenem, ale nešlo to. Klíčový centr scházel, přesilovky byly toporné. Kometa šla dál, 4:0, můžete rozpustit led, nashledanou.

Teď je na několika místech Hradec silnější než v březnu. V Marku Mazancovi by měl mít kýženou silnou jedničku. „Hlavně jsme chtěli přivést kvalitního gólmana, což se nám, podařilo. Současné Markovy výkony tomu odpovídají a věříme, že to bude ještě lepší,“ pochvaluje si generální manažer Aleš Kmoníček. Dopředu dorazil střelec Rudolf Červený, expres Jordann Perret, šikula Aleš Jergl, talentovaný Adam Kubík. V play off útok Mountfieldu zešedl. Teď má větší grády.

Jenže ani jeden z nových hráčů není střední útočník číslo jedna. Tady dál visí díra. „Dívali jsme se na centry, kteří se vraceli domů. Chtěli jsme Čecha, prověřeného hráče, který to tady zná. S Kanaďany a cizinci je to spíš sázka do loterie, pokud chcete opravdu nějaké tvůrce hry,“ přiznal Kmoníček, že Hradec sondoval trh. „Domů se vraceli jenom Robert Kousal a Michal Bulíř, kteří ale zamířili do svých klubů, ze kterých odešli ven. Je strašně těžké nějakého top centra sehnat,“ dodal.

Do Hradce nakonec nedorazil nikdo. Na postu prvního centra zaskakuje v přípravě Daniel Rákos. Nehraje špatně, pracuje. Fyzicky vypadá výborně. Na druhou stranu jeho nejsilnější stránka je jinde, než aby rozdával utajené přihrávky a vyráběl pro své parťáky góly. Je schopný především směrem dozadu. „Jsem zastáncem výzev. Pevně věřím tomu, že někdo z mladých kluků se tady chopí své příležitosti. Pokud bude cítit, že někde v sestavě je volné místo, bude dostatečně ambiciózní, aby si o něj řekl. Třeba budeme i mile překvapeni,“ věří prezident klubu Miroslav Schön.

Reálný je navíc prý i dřívější návrat Petra Koukala do akce, přitom se s ním po operaci kolene počítalo spíš až kolem půlky října. „Dává se dohromady rychleji, než jsme čekali,“ prozradil boss.

Přitom už v minulé sezoně se přetřásalo, že sedmatřicetiletý centr z klubu odejde hlavně kvůli svému vysokému platu. Enormní zájem měly Pardubice. V létě mělo být téma na stole znovu, Dynamo by po bývalém kapitánovi skočilo okamžitě. „Zprávy, že by ale měl z klubu odejít, mohu dementovat,“ utnul další scénáře Schön.

Hradec tedy do sezony půjde i s Koukalem, až se dá dohromady. „V případě, že si vyhlásíme nějaké vyšší cíle v příštích sezonách, budeme muset dalšího středního útočníka, nebo spíš i dva hráče ještě sehnat. Myslím, že letos jedeme ale v nastavené koncepci, abychom postupně plnili cíle,“ uzavřel téma Kmoníček.

Před rokem Mountfield ubral plyn z vysokých ambicí a organizace od svého prezidenta dostala plán, že se mají víc a víc zapojovat vlastní odchovanci, chce jich mít v sestavě minimálně půlku. A tým na titul? Prý za pět let. Teď už tedy za čtyři. „Náš dlouhodobý cíl trvá, s prvním rokem jsem velmi spokojen a Tomáš Martinec odvedl kus dobré práce. Tým udělal větší pokrok, než jsme všichni za tuhle etapu představovali,“ pochvaloval si Schön. Pak ovšem dodal svůj klasický dovětek: „Jenom bych chtěl podotknout, že hradecký pan primátor říká, že i pětiletka může být splněna dříve. S tím souhlasím.“

Varianty pro středního útočníka a bilance v extralize

Petr Koukal

zápasy 606

body    309 (110+199)

Daniel Rákos

zápasy 495

body    142 (60+82)

Lukáš Cingel

zápasy 606

body    309 (110+199)

Michal Dragoun

zápasy 439

body    129 (56+73)

Maris Bičevskis

zápasy 41

body    10 (2+8)

Adam Kubík

zápasy -

body    -

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud