Kryštof Rossmann
29. května 2020 • 04:40

Liberecká proměna: evoluce bez Pešána začala, pryč jsou gólmani i lídři

Vstoupit do diskuse
0
  • Proměna „prezidentů": Evoluce bez Pešána začala, pryč jsou gólmani i lídřiProměna „prezidentů": Evoluce bez Pešána začala, pryč jsou gólmani i lídřiFOTO: Koláž iSport.cz

    Generální obměna. Evoluce. A hlavně začátek éry bez Filipa Pešána. Bílí Tygři pod rouškou koronaviru vstoupili do období největšího přerodu od začátku veleúspěšného (mistrovského) tažení v sezoně 2015/2016. Kromě řady hráčských odchodů přišli také o klubovou ikonu a jednu z nejdůležitějších složek managementu.

    Ten tah byl jasný dlouho dopředu. Když Filip Pešán přijímal roli svazového šéftrenéra, kterou plní od začátku uplynulé sezony, připravil si nástupce. Patriku Augustovi důvěřoval, ještě z role hlavního kouče mu předával, jakožto svému asistentovi, pojmy o libereckém přístupu k hokeji. Oba pak kooperovali i po odchodu Pešána z lavičky, zakladatel vize v přechodné fázi zůstal sportovním ředitelem klubu a dál řídil hráčské přesuny. 

    Teď už je i tahle fáze pryč. 42letý trenér převzal od Miloše Říhy národní tým a vydává se za novou výzvou. Bílí Tygři si budou muset poradit bez něj. Další bolestivou zprávou se stal odchod development kouče Jana Ludviga, který stál rovněž u přerodu modernity hokejového Liberce a výraznou měrou se podílel na nastolení funkční koncepce. Bývalý tvrďák s více než třemi stovkami zápasů v NHL se vrátil za moře.

    Vedení se rozhodlo pozici sportovního ředitele neobsadit. Dobrý krok. Předešlo totiž případnému srovnávání nového nástupce s bývalou ikonou, místo toho rozdělilo větší kompetence mezi Augustu a novou posilu Jaromíra Kverku, jenž byl jmenován asistentem generálního manažera.

    Se zásahem do managementu ruku v ruce přišla i další obměna. Hráčských přesunů se přitom tentokrát událo za poslední roky historicky nejvíc. Klub hledal novou kompletní gólmanskou dvojici, do toho usiloval o prodloužení smlouvy Ladislava Šmída a řešit musel i přesun šikuly Libora Hudáčka do KHL. Co všechno se v severočeské organizaci událo?

  • Brankáři - Konec zábavy s Hrachovinou

    Petr Kváča dostává v úvodu sezony hodně prostoru v brance TřinceFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Předchozí jména v brance Tygrů? Ján Lašák, Roman Will, Dominik Hrachovina... Hvězdná sestava je ale fuč, obměna, která měla začít už minulou sezonu, přišla nakonec se zpožděním. Angažmá Justina Peterse nevyšlo oběma stranám, Marek Schwarz zamířil do rodné Mladé Boleslavi a démon minulého nedohraného ročníku měl dávno smlouvu ve Finsku.

    A tak Liberec vsadil na cestu vývoje mladých gólmanů. Petr Kváča se pod Ještěd přesunul z Třince, kde nepodepsal novou smlouvu. Organizaci si v minulých letech díky působení na benátecké farmě osahal a věří, že ho dokáže nasměrovat k zahraničnímu angažmá. Trenér gólmanů Martin Láska bude pracovat i s Jaroslavem Pavelkou, jenž skoro celou minulou sezonu strávil na marodce. „Věřím, že společně s Petrem Kváčou vytvoří dvojici, která se vzájemně bude posouvat dál ve své kariéře,“ komentoval na klubovém webu stroze.

    Na první pohled možná sázka na nejistotu. Chybí zkušená dvojka, která by mohla v případě nutnosti uklidnit tým jistotou, radikální obměna ale byla potřeba. Klub si zároveň v Benátkách piplá ještě odchovance Matěje Žajdlíka kompletujícího trojlístek potenciálem přeplněného brankoviště.

    BRANKÁŘI: Petr Kváča (22), Jaroslav Pavelka (26), Matěj Žajdlík (21).

  • Obrana - Šmídovo klíčové rozhodnutí

    Ladislav Šmíd sice plánoval po sezoně konec kariéry, podle jeho slov však bude pokračovatFoto Barbora Reichová (Sport)

    Koncepce defenzivy stála a padala s rozhodnutím lídra. Ladislav Šmíd si ponechal čas na rozmyšlenou a nakonec kývl na dvouleté prodloužení smlouvy. Už během sezony přitom říkal, že se nejspíš blíží konec. Borec hrající průměrně víc jak 30 minut na zápas je možná největší „posilou" týmu. Dává obraně ráz, učí mladé, je duší kabiny. 

    Zbytek se bude stavět kolem něj. V týmu pokračuje velezkušený odchovanec Lukáš Derner a perspektivní čtyřlístek Tomáš Hanousek, Tomáš Havlín, Vratislav Kunst, Ronald Knot. Naopak pokračovat nebude dvojice Oldrich Kotvan (Karlovy Vary) – Roman Graborenko (Neftěchimik Nižněkamsk, KHL).

    Prozatím jedinou oznámenou posilou je slovenský bek s chorvatskými kořeny Mislav Rosandič. Ačkoliv se zdá, že nejde o sázku v potenciál jako u gólmanů, opak může být pravdou. Jde o hráče, který může pod Ještědem výrazně vystřelit. V Hradci Králové nedostával tolik prostoru a ve většině na první pohled neviditelných statistik si vedl na svou roli dobře. Dodat by měl hlavně kvalitní obrannou činnost spojenou s tvořivostí.  

    OBRÁNCI: Lukáš Derner (36), Tomáš Hanousek (21), Tomáš Havlín (23), Ronald Knot (25), Petr Kolmann (31), Vratislav Kunst (21), Mislav Rosandič (25), Ladislav Šmíd (34)

  • Útok - Filippiho návrat, Bulířovo prodloužení a posily z Energie

    Liberečtí Bílí Tygři Michal Birner (vpravo) a Michal Bulíř oslavují vstřelenou brankuFoto Michal Beránek / Sport

    Přerodem si prošel také útok. Po dlouhých letech zvyku museli fanoušci oplakat konec opory, která stála u zrodu liberecké dominantní éry. Lukáš Krenželok se vrátil zpátky domů, do Vítkovic. Zabolel i odchod Libora Hudáčka do KHL, s nímž se dopředu počítalo. Vzhledem k produktivitě slovenského šikuly v minulé sezoně byl nevyhnutelný.

    První zahraniční štaci si vyzkouší 23letý Jan Ordoš, jehož si vyhlédl švédský Oskarshamm. V minulém roce nováček švédské soutěže, který by bojoval o udržení, ale vinou pandemie koronaviru se automaticky kvalifikoval pro další sezonu SHL. Vedení naopak nepřesvědčil po jedné odehrané sezoně Rostislav Marosz, pokračovat u Bílých Tygrů nebude. 

    A teď kolonka přestupů. Příchod karlovarských Tomáše Rachůnka s Dávidem Grígerem se stal během rozehrané sezony veřejným tajemstvím. Posily v podobě čtvrtého nejproduktivnějšího hráče uplynulého ročníku extraligy (před ním kromě Gulaše jen Birner a Hudáček, pozn. red.) a třetího nejproduktivnějšího hráče Energie se jeví jako skvělý koncepční kauf. Oba by se okamžitě měli stát klíčovými elementy sestavy.

    Vedení se zároveň podařilo podepsat Michala Bulíře, kterému končila smlouva, a Tomáše Filippiho, jenž se vrací (z Magnitogorsku) pod Ještěd už potřetí v kariéře. Ačkoliv bude Hudáčkova šikovnost chybět, v ofenzivě Severočeši ani přes odliv osobností neoslabili. Velký potenciál navíc ukázal během minulého ročníku Adam Musil, který by se mohl posunout v hierarchii výš. Přetlak budou muset řešit Tygři hlavně na centru, zapracovat určitě budou chtít i mladé hráče z Benátek a juniorky.

    ÚTOČNÍCI: Michal Birner (34), Michal Bulíř (28), Tomáš Filippi (28), Dávid Gríger (25), Ondřej Chrtek (21), Petr Jelínek (35), Radan Lenc (28), Adam Musil (23), Adam Najman (19), Jiří Průžek (21), Tomáš Rachůnek (29), Jakub Rychlovský (18), Jan Šír (20), Daniel Špaček (34), Jaroslav Vlach (28), Marek Zachar (21)

  • Potvrzené přesuny v kádru Bílých Tygrů

    Tomáš Filippi zamířil po reprezentační pauze do KHLFoto Barbora Reichová (Sport)

    Bude zajímavé sledovat, jak se liberecký přechod do další fáze vyvrbí. Mohou nastat komplikace, nebo naopak nemusí být změna vůbec znát. Koneckonců v klubu mají nastavený styl hry už dlouhá léta a na tom nic nezmění ani odchod Filipa Pešána z posledního oficiálního křesla, které mu zbylo. Organizace dlouhodobě vsází na návraty odchovanců, kteří zamířili zkusit své šance v zahraničí a i v případě Tomáše Filippiho se naplno ukazuje výhoda podobného přístupu.

    Hráč přichází do klubu obeznámen s hrou i kulturou, kterou mu v rámci organizace vštěpovali, navíc donese i cenné zahraniční (reprezentační) zkušenosti. Přesun Petra Kváči z ekonomicky silného Třince vypovídá o tom, jaké jméno si Bílí Tygři u veřejnosti za poslední roky vybudovali. Obhajovat je ale vždy těžší a v nové éře, která je symbolicky oddělená přelomem dekády, budou hájit mistrovský titul i čtyři triumfy v základní části za posledních pět let. Vynese jednotná koncepce další úspěchy i bez podpisu otce zakladatele? Napište svůj názor do diskuze.

    PŘÍCHODY

    Tomáš Rachůnek (Ú, Karlovy Vary)
    Dávid Gríger (Ú, Karlovy Vary)
    Petr Kváča (B, Třinec)
    Mislav Rosandič (O, Hradec Králové)
    Tomáš Filippi (Ú, Magnitogorsk)
    Jaroslav Pavelka (B, Plzeň)

    ODCHODY

    Dominik Hrachovina (B, Tappara Tampere)
    Libor Hudáček (Ú, Neftěchimik Nižněkamsk)
    Lukáš Krenželok (Ú, Vítkovice)
    Jan Ordoš (Ú, IK Oskarshamm)
    Marek Schwarz (B, Mladá Boleslav)
    Justin Peters (B, ?)
    Rostislav Marosz (Ú, ?)
    Roman Graborenko (O, Neftěchimik Nižněkamsk)
    Oldrich Kotvan (O, Karlovy Vary)

    Bilance Bílých Tygrů od nástupu Filipa Pešána do role sportovního ředitele (8. března 2015)

    Počet a bilance zápasů v základní části: 260 (142-27-20-71) 
    Počet bodů: 500
    Skóre: 798:608
    Bilance zápasů v play off: 33 výher – 21 proher (3-0 předkolo)
    Tituly: 1 (2015/16)
    Vítězství v základní části: 4 (2015/16, 2016/17, 2018/19, 2019/20)

    Bílí Tygři Liberec Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud