Pavel Bárta
23. února 2021 • 13:38

Ujčík ztrestal dva plzeňské úlety, pokuty chystá i klub. Kosticyn narazil

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takhle by to tedy nešlo, přátelé. V extralize přituhuje, disciplinárka se po víkendu měla co ohánět. Komise vedená Viktorem Ujčíkem potrestala dva hříšníky z Plzně a hlavně řešila odvolání Pardubic proti rozsudku z podnětu Andreje Kosticyna. V Dynamu totiž považovali trest za moc přísný. Bělorusovi byl už jednou trest zmírněn, tentokrát narazil. Zákrok na třineckého Davida Musila byl vyhodnocen jednoznačně. „Velmi nebezpečné napadení, průšvihu šel naproti,“ řekl šéf komise. A tak původní rozsudek platí.



Západočeši Petr Straka a Sebastián Malát dostali od rozhodčích vyšší trest. Jejich prohřešky se tudíž prověřovaly automaticky. Pardubický Andrej Kosticyn vyvázl minulý pátek bezprostředně po zákroku na třineckého Davida Musila s nižší sazbou. Oceláři však podali podnět k přešetření, verdikt arbitrů na 2+10 minut pro považovali za nedostatečný.

Disciplinárka v neděli Kosticyna potrestala zákazem startu na dvě utkání plus desetiprocentní srážkou z platu. Útočník se však v součinnosti s klubem proti verdiktu odvolal. „Jsme názoru, že se nedopustil žádného přestupku proti pravidlům a s uvedeným vysvětlením rozhodnutí předsedy disciplinární komise klub ani hráč nesouhlasí,“ zdůvodňoval na klubovém webu sportovní ředitel Dušana Salfický.

Podle pravidel klub nemá právo podat odpor, učinit tak musí postižený hráč. Ujčíkova komise však v pondělí své rozhodnutí potvrdila. „Jednoznačně netrefil Musila do hlavy, nýbrž do rukou,“ připustil předseda komise. „Zákrok však vedl zcela mimo zorný úhel protihráče a bez jakékoli snahy hrát nebo získat puk. Šel do toho s tím, že soupeř o něm neví, a s jediným cílem - zasáhnout ho. Musil navíc střílel, takže byl odkrytý a zranitelný,“ sdělil Sportu.

Nedošlo k přímému zásahu hlavy či krku. Trestat dál, nebo nechat být? Podle extraligového šerifa se Kosticynův přestupek vymykal faulům, jejichž potrestání je výhradně v kompetenci rozhodčích. Dokonce měl v komisi padnout názor, aby pardubický útočník dostal o zápas víc. Za velmi podobný zákrok Bělorus nedávno už trest dostal. Původně Ujčík vyměřil sedm utkání, po dodatečném prověření ze záběrů, jež dřív neměl k dispozici, však tvrdý verdikt zmírnil na tři zápasy.

Pardubice - Olomouc: Kosticyn mimo hru poslal k zemi Rutara a zamířil pod sprchu
Video se připravuje ...

I to možná povzbudilo snahu Pardubic, aby požádaly o přezkum dalšího Kosticynova přestupku proti zákonu. Musil zápas dokončil, nebyla to vyloženě „vražda“, šlo vlastně o pokus. Ale neměl daleko k maléru. Kdyby Bělorus s odvoláním uspěl, mohl se z jeho případu stát precedens. Ale podobný návod do budoucna může klidně vzejít i z postupu třineckého klubu. Komisi zahltí podněty o prověřování věcí, jimiž by se jinak zabývat ani nemusela.

„Chybělo velmi málo, aby rameno šlo výš a trefilo Musila do hlavy,“ upozornil však Ujčík. „Kosticyn mu narazil do rukou a Musil se bouchl hlavou o jeho záda. Ale bylo to velmi nebezpečné napadení, ve vysoké rychlosti, ze slepého úhlu. On šel průšvihu naproti.“ Dynamo se může odvolat ještě k výkonnému výboru svazu. I kdyby Kosticyn čekal milost, bude mít do té doby po trestu…

Straka zase sekl brněnského Střondalu holí do rozkroku. Malát nešel do střetu s Pláškem s cílem mu ublížit, ale zasáhl ho ramenem do hlavy. Útočník Komety sledoval puk, udělal stahovačku, hlavu dole. Nevšiml si, že proti němu jede hráč. Malát mohl hrát puk, jenže chtěl Pláška zastavit a provedl to dost nešikovně. I kdyby kotouč nezasáhl a chtěl ho následně trefit, nese stejnou zodpovědnost, jako když zvedne hokejku a zasáhne soupeře do obličeje.

Plzeň - Kometa: Malát druhým hráčem domácích, pro něhož skončil duel s Brnem předčasně
Video se připravuje ...

U Straky se potvrdily předpoklady, vyfasoval stopku na jeden zápas a pokutu ve výši deset procent základní měsíční odměny, neboť šlo o recidivu. Dosud bezúhonný Malát byl potrestát zákazem startu ve dvou zápasech. 

„Málát jednal bez snahy hrát kotouč, s výhradním cílem zasáhnout protihráče a před střetem se záměrně napřímil, zjevně zasáhl protihráče ramenem do obličeje. Přestože vedl svůj zákrok na protihráče, který byl v držení kotouče, dopustil se disciplinárního přestupku a nedodržel zásadu, že je povinen postupovat tak, aby neohrozil zdraví soupeře,“ uvedl v tiskové zprávě předseda disciplinární komise Viktor Ujčík.

Dlouhá oslabení stála Škodovku v duelu s Brnem mnoho sil a nakonec ji připravila o body, padl v nich jediný gól zápasu. Většinu sezony se Plzeň držela v elitní čtyřce zaručující postup do čtvrtfinále play off. Ale doplácí na marodku a špatnou disciplínu. Přestalo se dařit, klesla na šestou pozici.

Plzeň - Kometa: Straka za úmyslné seknutí dostal pět minut a do konce zápasu
Video se připravuje ...

Indiáni patří k nejvylučovanějším v extralize a disciplinárka probírala už čtyři z nich. Jaroslav Kracík musel stát šest zápasů, Vojtěch Budík čtyři. Teď pykají Straka s Malátem. „Dá se do jisté míry chápat, pokud se to stane poprvé a třeba nechtěně. Ale Petr Straka se něčeho takového dopustil opakovaně. Bylo vidět, jak je frustrovaný, dvakrát oplácel. Trenéři na hráče kvůli tomu apelují, ale marně. Takže asi budou muset přijít tresty,“ prohlásil sportovní manažer Tomáš Vlasák.

Západočeský klub nepatří k notorickým stěžovatelům. Odvolávat se nebude, byť v předchozích dvou případech žádal po uplynutí poloviny trestu o prominutí zbytku. Neúspěšně. „Naše zákroky jsme si pouštěli. U Straky je jasno, od Sebastiána to faul taky byl. Kdybychom viděli, že to tak není, odvolání bychom podali. Bohužel, je to tak, že ti kluci si sami musí uvědomit, jak nás tohle sráží a že nás to stojí zápasy,“ dodal Tomáš Vlasák.

Jaký trest se potvrdil
Andrej Kosticyn (Pardubice) 2 zápasy

Co lze očekávat
Petr Straka (Plzeň) 1 zápas
Sebastián Malát (Plzeň) 2 zápasy

Z V VP PP P Skóre B
1. Sparta 52 32 3 6 11 194:116 108
2. Třinec 52 31 4 5 12 187:130 106
3. M. Boleslav 52 26 6 7 13 167:126 97
4. Liberec 52 24 8 5 15 152:118 93
5. Plzeň 52 24 6 7 15 170:128 91
6. Mountfield 52 26 4 3 19 144:127 89
7. Pardubice 52 21 7 4 20 141:146 81
8. Vítkovice 52 20 4 6 22 130:142 74
9. Brno 52 19 5 6 22 144:152 73
10. K. Vary 52 17 8 6 21 145:176 73
11. Litvínov 52 17 8 5 22 133:146 72
12. Olomouc 52 14 6 5 27 105:156 59
13. Zlín 52 11 3 4 34 108:178 43
14. Č. Budějovice 52 6 4 7 35 128:207 33

Pardubice - Olomouc: Kosticyn mimo hru poslal k zemi Rutara a zamířil pod sprchu
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud