8. března 2021 • 09:50

Kdo byl nejlepší v extralize: Gulaš, liberecký fantom i "hipík" z Komety

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Deník Sport vybral nejlepšího hráče i trenéry uplynulé základní části extraligyDeník Sport vybral nejlepšího hráče i trenéry uplynulé základní části extraligyFOTO: Koláž iSport.cz

    Základní část hokejové extraligy skončila a týmy se chystají na play-off. Kdo nejvíc zazářil v základní části? Sport vybral nejlepší hráče či trenéry v šesti kategoriích, své zástupce má jak první Sparta, tak poslední Motor. 

  • NEJUŽITEČNĚJŠÍ HRÁČ

    Milan GULAŠ (Plzeň)

    zápasy: 46

    body: 54 (19+35)

    průměr střel na branku: 3,87

    Počtvrté za sebou se Milan Gulaš nejproduktivnějším hráčem soutěže nestal. Ale nemůžete říct, že by šel 35letý bombarďák dolů. Žádný jiný tým v extralize tak silně neroste a nepadá s výkonem jednoho hráče. Plzeň má v kádru hodně talentů, ale jen jednu mega star, která umí udělat zápas sama. V Třinci nebo ve Spartě by klidně mohl mít 80 bodů. Plzeň? Vyloženě na něm visela, kapitán má velký podíl na tom, že je v tabulce takhle vysoko. Tři měsíce mu navíc chyběl oblíbený centr Tomáš Mertl.

    Další pořadí: 2. Petr Kváča (Liberec), 3. Peter Mueller (Kometa)

    Plzeň - Olomouc: Gulaš se protáhl přes osu hřiště a zavěsil, 5:1
    Video se připravuje ...

  • NEJLEPŠÍ ÚTOČNÍK

    Peter MUELLER (Kometa)

    zápasy: 45

    body: 63 (29+34)

    střely na branku: 184

    Podle něj vyučujte, jak vybírat rozdílové hráče v zahraničí. Vrchní brněnský ostřelovač Peter Mueller byl hvězdou Komety i v minulých dvou sezonách, ale teď vyloženě znamenal smrtelné nebezpečí. Poprvé se dostal přes 25 gólů a 60 bodů. Nevytočíte ho, nezapojuje se do žádných strkanic. Dokonale se soustředí na svoji hru a nahrávky Petra Holíka. Na extraligu má nadstandardní techniku střelby, dovede vypálit hodně rychle a tvrdě. Navíc má dobrý pohyb, silný je i v kombinaci.

    Další pořadí: 2. Matěj Stránský (Třinec), 3. Michal Řepík (Sparta)

    Kometa - Liberec: Mueller v závěrečné přesilovce střelou z kruhu uzavřel skóre, 4:1
    Video se připravuje ...

  • NEJLEPŠÍ OBRÁNCE

    Filip HRONEK (Mountfield)

    zápasy: 22

    body: 23 (10+13)

    čas na ledě: 24:17

    Ano, víme, Martin Gernát zlomil hranici 40 bodů. Jenže nebyl tak dominantní jako hvězda Detroitu Filip Hronek, který před návratem do NHL odehrál v české extralize 22 zápasů za Mountfield. Ukázal, jak obránce může řídit zápas, úspěšné přechody jeden na jednoho i výbornou střelu. Ano, docela rychle jste pochopili, proč nehraje v Česku. Pro nás byl nejlepším bekem soutěže. Dovedl překvapit, měnit tempo hry. Plus taky předvedl, jak nesnáší porážky, jednou se porval, jednou vynadal rozhodčím.

    Další pořadí: 2. Martin Gernát (Třinec), 3. Filip Král (Kometa)

    Mountfield HK - Mladá Boleslav: Hronek v přesilovce snížil skóre, 1:2
    Video se připravuje ...

  • NEJLEPŠÍ BRANKÁŘ

    Petr KVÁČA (Liberec)

    zápasy: 40

    výhry: 25

    úspěšnost: 92,4 %

    Do půlky února jel jak pila. V novém roce vyčapal Petr Kváča dvě nuly po sobě, pak v pěti zápasech v řadě pustil jediný gól. Úspěšnost zákroků měl vždy přes 96 procent. Poslední kola se mu tolik nepovedla. Titul nejlepšího gólmana základní části však u nás má i tak jistý. Nejlíp jeho dominanci oproti zbytku ligových brankářů ukazuje metrika GSAA, která udává počet gólů, kterým gólman zabránil, oproti průměru soutěže. U Kváči svítí číslo 19! Za ním je Branislav Konrád z Olomouce na hodnotě 9,5.

    Další pořadí: 2. Branislav Konrád (Olomouc), 3. Matěj Machovský (Sparta)

    Třinec - Liberec: Výborný Kváča vychytal Růžičku, vzápětí i Hrehorčáka
    Video se připravuje ...

  • NEJLEPŠÍ NOVÁČEK

    Pavel PÝCHA (Motor Č. B.)

    zápasy: 37

    body: 26 (10+16)

    čas na ledě: 20:57

    Že už mu je 25 let? Nevadí. Pavla Pýchu stejně vyhlašujeme nejlepším nováčkem dlouhodobé části soutěže. V hokejově zralém věku prožil svou první extraligovou sezonu. A obstál skvěle. V průměru z pozice obránce získal 0,7 bodu na utkání. Nad očekávání dobře tak zvládl navázat na minulý ročník, kdy v Chance lize posbíral 60 bodů. Byl jednoznačně nejlepším obráncem strádajícího týmu z Českých Budějovic. Nakoukl i do reprezentace. V příští sezoně ho v extralize uvidíme v jiném dresu.

    Další pořadí: 2. Matěj Blümel (Pardubice), 3. David Jiříček (Plzeň)

    Karlovy Vary - České Budějovice: Pýchova střela skončila za Novotným. Motor výrazně odskakuje, 1:4
    Video se připravuje ...

  • NEJLEPŠÍ TRENÉŘI

    Miloslav HOŘAVA + Josef JANDAČ (Sparta)

    výhry: 35 (3)*

    prohry: 16 (6)*

    nejdelší vítězná série: 9

    Nabitá soupiska na naleštěném papíru sama o sobě nikdy úspěch nepřinesla. Miloslav Hořava s Josefem Jandačem dostali ve Spartě k dispozici nadmíru kvalitní hráčský materiál. Na nich bylo, aby ho zvládli správně seštelovat. A povedlo se jim to. Ani jednou za 52 kol základní části Sparta neprohrála třikrát v řadě. Trenéři žádnou krizi nedopustili. I když se vyhrávalo, udržovali tým v režimu bdělosti. Navenek mančaft nevychvalovali, spíš zdůrazňovali další možný pokrok. Tým vyladili.

    Další pořadí: 2. Václav Varaďa (Třinec), 3. Radim Rulík + Pavel Patera (Ml. Boleslav)

    *v závorce výhry nebo prohry v prodloužení či po nájezdech

    Trenéři Sparty Miloslav Hořava (vpravo) a Josef Jandač se radí po šokujícím startu bitvy o první místo Trenéři Sparty Miloslav Hořava (vpravo) a Josef Jandač se radí po šokujícím startu bitvy o první místoFoto Pavel Mazáč / Sport

     

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud