22. dubna 2021 • 15:20

Machovského loučení se Spartou! Dojemný vzkaz i plnění snu v KHL

Autor: ČTK, ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový brankář Matěj Machovský odchází ze Sparty do Kontinentální ligy do Dinama Riga, kde se dohodl na roční smlouvě. Sedmadvacetiletý odchovanec Opavy opouští pražský klub po třech letech. V novém působišti vytvoří dvojici se švédským gólmanem Johanem Mattssonem, kterého lotyšský zástupce v KHL angažoval také nově z Frölundy.



Machovský vstoupil do této sezony opět jako jednička Sparty, ale na startu play off dostal přednost zkušenější Alexander Salák. V semifinálové sérii s Libercem se postavil zpět do brankoviště od 3. utkání za stavu 0:2 na zápasy, ale vítěz základní části nakonec vypadl po porážce v sérii 3:4.

„Na tři sezony ve Spartě budu vzpomínat v dobrém. Jen mě mrzí, že se nám to v poslední sezoně nepodařilo dotáhnout tam, kam jsme si všichni přáli. Děkuju všem fanouškům i kritikům za to, že mě tlačili neustále dopředu. Byla to pro mě skvělá zkušenost. Moc si vážím podpory sparťanských fanoušků a přeju Spartě hodně štěstí do dalších let,“ citoval Machovského klubový web.

„Machy si moc přál zkusit angažmá v zahraničí. Moc mu přejeme, aby se mu jeho sen splnil. Děkujeme mu za skvělé tři sezony ve Spartě, kde byl jednou z důležitých postav našeho týmu,“ uvedl sportovní ředitel Petr Ton. Brankářské trio nyní tvoří Salák, Jakub Neužil a Oldřich Cichoň.

Machovský v základní části vládl extralize s pěti čistými konty, s průměrem 2,26 obdržené branky na zápas byl druhý a s úspěšností zákroků 91,3 procenta jedenáctý. Ve 40 duelech vychytal 23 vítězství. V play off měl průměr 1,58 gólu na utkání, úspěšnost 94,55 procenta a udržel jednu nulu. V extralize má bývalý gólman Plzně na kontě 336 utkání a průměr 2,34, úspěšnost 91,99 a udržel 29 čistých kont.

V letech 2010 až 2013 působil Machovský v zámořské juniorské OHL v Guelphu a Bramptonu. Před čtyřmi roky podepsal účastník mistrovství světa 2016 v Rusku roční kontrakt v NHL s Detroitem, ale působil jen na farmách v Grand Rapids v AHL a v Toledu v ECHL.

„Při skládání sestavy na příští sezonu chceme mít dva kvalitní gólmany, kteří spolu budou soutěžit a snažit se pomoci týmu k vítězstvím a bodům. Sledovali jsme Matěje Machovského v české extralize a dospěli jsme k názoru, že v tandemu se švédským gólmanem Johanem Mattssonem vytvoří stabilní dvojici v brankovišti,“ řekl webu Dinama Riga generální manažer Edgars Buncis.

HC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud