Ondřej Kuchař
26. dubna 2021 • 15:25

Velké extraligové zvraty: Kolaps i euforie Slavie, drama s hvězdami NHL

Vstoupit do diskuse
0
  • Historické obraty v hokejové extralizeHistorické obraty v hokejové extralizeFOTO: koláž iSport.cz

    Obrátit extraligovou sérii z 1:3 na konečných 4:3? To se v samostatné historii povedlo jen pětkrát a hned ve třech případech velkou roli sehráli hokejisté Slavie. Dvakrát se radovali z postupu, ale v posledním případě ho odevzdali Třinci. Podívejte se na velké příběhy. 

  • TŘINEC-Slavia 4:3

    Démon Růžička

    Semifinále 2010/11

    5:3, 2:3n, 3:4p, 0:4, 6:1, 5:3, 5:2

    Poslední velký obrat se povedl před deseti lety Třinci. Jako šampion základní části vyzvali v semifinále sedmou Slavii, která předtím senzačně vyřadila v sedmi zápasech Liberec. Úvodní duel série Oceláři doma vyhráli, následující tři ale ztratili. Doma se v pátém zápasu nakopli drtivým vítězstvím 6:1, čtyři góly dal Martin Růžička. V utkání číslo 6 pak Třinec balancoval nad propastí, prohrával 1:3, ale zvládl skvělou otočku. Doma už pak soupeře dodělal. Slezané pak získali historicky první titul.

    Třinečtí hokejisté slaví gól Martina Růžičky za záda slávistického brankáře Miroslava Kopřivy Dominika Furcha Třinečtí hokejisté slaví gól Martina Růžičky za záda slávistického brankáře Miroslava Kopřivy Dominika FurchaFoto Barbora Reichová (Sport)

  • SLAVIA-Vítkovice 4:3

    Vítkovické kolapsy

    Čtvrtfinále 2008/09

    1:5, 3:2, 1:2, 2:7, 5:3, 7:3, 2:1

    Favorit byl jasný. Slavia ovládla základní část, do play off šla jako jasný favorit. V brance stál Dominik Furch, v útoku řádilo duo Jaroslav Bednář-Roman Červenka. Osmé Vítkovice ale Pražany ve čtvrtfinále hodně potrápily. Z hlavního města se jelo za stavu 1:1 na zápasy, doma však dvakrát triumfovali modrobílí. V pátém i sedmém utkání Vítkovice vedly, náskok ani jednou neudržely. V posledních třech duelech řádil hlavně Červenka, trefil se pětkrát. Slavia pak došla do finále, kde nestačila na Karlovy Vary.

    Vítkovický brankář Štěpánek právě inkasuje Vítkovický brankář Štěpánek právě inkasujeFoto Barbora Reichová

  • ZLÍN-Vítkovice 4:3

    Výlukové drama

    Semifinále 2004/05    

    2:3n, 4:2, 2:3p, 1:3, 5:2, 4:3n, 4:1

    Výluka NHL zapříčinila, že se po extraligových ledech proháněly hvězdy ze zámoří. Do Zlína přišli Radek Bonk, Petr Čajánek a Martin Erat. Vítkovice se posílily o Pavla Kubinu, Marka Malíka a Václava Varaďu. Ostravané v euforii po nečekaném vyřazení favorizované Sparty ve čtvrtfinále na Zlín skvěle nastoupili. V šestém duelu stáhli ztrátu 1:3, v nájezdech ale rozhodl zlínský Peter Barinka. Beranům pak patřil i rozhodující zápas. Výhru 4:1 zařídil hattrickem Čajánek. Ve finále pak Zlín nestačil na Pardubice (0:4).

    Zlínská radost po rozhodujícím zápase Zlínská radost po rozhodujícím zápaseFoto Aleš Krecl

  • SLAVIA-Sparta 4:3

    Vypjaté derby

    Semifinále 2003/04    

    4:1, 1:2p, 1:2n, 3:4n, 4:3p, 4:2, 3:0

    Dodnes jedna z nejzajímavějších sérií play off. Během sedmi utkání muselo čtyřikrát v řadě rozhodnout prodloužení či nájezdy. Třikrát takhle triumfovala Sparta, dostala se k postupovému mečbolu. Legendární je zejména čtvrtý zápas. V čase 59:59 vyrovnával sparťan Martin Chabada, v nájezdech pak rozhodl Josef Řezníček. V pátém utkání konečně zvládla prodloužení Slavia, a nakoplo ji to. V sešívaném dresu řádil zkušený Milan Antoš a junior Jakub Klepiš. Sedmý duel vyhrála Slavia 3:0.

    Josef Řezníček v souboji se slávistou Patrikem Martincem Josef Řezníček v souboji se slávistou Patrikem MartincemFoto Pavel Mazáč/Sport

  • ZLÍN-Znojmo 4:3

    Rozhodl Leška

    Čtvrtfinále 2001/02    

    3:1, 1:2, 4:6, 3:5, 6:2, 5:2, 4:3p

    Série Z. Lépe do ní vstoupil Zlín, jenže pak tři zápasy po sobě ztratil. „Řekli jsme si, že nemáme, co ztratit. Že musíme jít zápas po zápasu a zkusit to,“ vzpomínal pak Petr Leška. Vítěz kanadského bodování pak rozhodl mezní sedmý duel, do kterého Berani sérii dostrkali. A byl to jeden z nejsnazších gólů jeho kariéry. Utkání o postup do semifinále došlo až do prodloužení, v něm se stihlo odehrát jen 62 sekund. Po střele Libora Pivka se puk odrazil k Leškovi před prázdnou branku. Nezaváhal.

    Petr Leška rozhodl sérii v roce 2002 Petr Leška rozhodl sérii v roce 2002Foto Pavel Mazáč/Sport

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud