Pavel Ryšavý
9. listopadu 2021 • 12:25

Matematik zkoumal hru bez brankáře: Konejte dřív! Přísný, reaguje Bednář

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prohráváte. Sekundy na kostce ubíhají pocitově rychleji. Vždycky to přijde, pokud ztrácíte 1-2 góly, vyměníte brankáře za hráče v poli. Nebo si vezmete oddechový čas a už gólmana do akce neposíláte. Zásadní je trefit dobu. Kdy přistoupit na riziko? Podle zámořského modelu je ideální chvíle 6 minut před koncem. „Tak to je přísný,“ uleví si bývalý útočník Jaroslav Bednář. Hradec o víkendu smáznul bez brankáře dvougólové manko, před třemi týdny to už dokázalo Kladno. V zamčené části článku iSport Premium si projděte výsledky studií a analýz v NHL i reakce Bednáře a trenéra Mounfieldu Tomáše Martince.



Při pohledu na hradeckou lavičku jste viděli, že se stalo něco velkého. Hráči po sobě skákali ve dvou velkých chumlech. Do konce zápasu zbývalo 15 sekund, na kostce svítil stav 3:3. Přitom pár minut dozadu Mountfield v Pardubicích ztrácel dva góly. V čase 56:48 se Tomáš Martinec rozhodl hrát v šesti bez brankáře. Unikátní kousek vyšel, jeho tým manko smazal.

„Trošičku euforie na střídačce bylo,“ pousmál se Martinec. Jeho tým se na vlně svezl i dál, další gól přidal v prodloužení, získal druhý bod. Zopakoval stejnou věc, která se povedla Kladnu na Spartě 17. října. „V naší šatně bylo ticho. To je tak asi úplně všechno, co k tomu mohu říct,“ poznamenal pardubický útočník Matěj Blümel.

Jedna strana: absolutní nirvána, dokázali jste zázrak. Druhá strana: absolutní dno a nechápavé pohledy, jak se takový zápas dal pustit.

Nemusíte být ultra velký expert ani prověřený datový analytik, aby vám výjimečnost okamžiku došla. „Řekněme si to na rovinu, jestli prohráváte třeba pět minut před koncem o dva góly a začnete řešit, že se blíží odvolání brankáře? Procentuálně není moc velká šance, že srovnáte. Ale musíte udělat impuls, věřit, že třeba šťastným gólem zápas ještě zamotáte,“ říká bývalý reprezentant Jaroslav Bednář. Do podobných situací chodil často. Mazej na led, dej gól, smaž manko!

V extralize k disciplíně jménem „hra bez brankáře“ moc čísel nenajdete. Pár studií ale vzniklo na datech z NHL, najdete v nich několik perliček.

Ta hlavní zní: když prohráváte o gól, měli byste brankáře odvolat 6 minut a 10 sekund před koncem. Pokud ztrácíte dvě trefy, brankář má jít ven

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud