Ondřej Kuchař
16. prosince 2021 • 04:50

Rozbor Saláka: divočák i podivín, který baví. Stejný styl uvidíme čím dál míň

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doba brankářských bouřliváků je pryč. Takřka vymizely šílené zákroky nebo šavlovačky maskovaných mužů s útočníky. Gólmanský freestyle se nenosí, už není žádoucí. Jedním z jeho posledních vyznavačů je sparťan Alexander Salák. Jaké jsou jeho přednosti, slabé stránky, ale i bizarní zvláštnosti? Detailní rozbor opory Pražanů si projděte v článku iSport Premium, v jehož placené části naleznete i rozhovor s uznávaným trenérem brankářů Petrem Jarošem a jeho pohled na Saláka.



Když ho vidíte v brance, můžete si připadat, že jste se v mžiku přenesli do 80. let minulého století a sledujete při práci legendy NHL Toma Barrassa nebo Kena Wreggeta. Bez přehánění. Právě je Alexander Salák stylem připomíná.

Divoké vyjíždění z branky daleko proti střelci, podivné přepadávání a fotbalové skoky do ran. Horší bruslení, absolutní neschopnost slajdovat. Tedy přesouvat se skluzem z jedné strany na druhou. „To neumí vůbec. Jeho chytání je založeno na tom, že musí stát přesně správně na kotouč,“ popisuje Saláka jeden z extraligových trenérů, kterého deník Sport oslovil. Soupeře však na jméno hodnotit nechtěl, přál si zůstat v anonymitě.

„I laik pozná, že v brance působí jinak než ostatní. Můžete se smát, ale pak se podíváte na jeho čísla z posledních let a napadne vás, jak je to sakra možné,“ přidává. Salák se absolutně vymyká gólmanům moderní doby, neodpovídá trendům současného brankářského řemesla.

Věří svému stylu chytání. Ví, kde má mezery, co mu nejde. Je si toho vědom. Svým stylem ale leccos dokázal. Stal se mistrem Švédska, zachytal si v NHL, čapal za ruský Petrohrad. Proč by na sklonku kariéry měl svůj styl měnit? Sám to nechce.

Žádný puk pro Saláka není ztracený. Jeho někdejší brankářský trenér z Färjestadu Erik Granqvist o něm řekl, že je sice takřka bez moderního stylu, ale v brance je ohromný bojovník. Jeho chytání je založeno na vlastním vyhecování, strhnutí se. To dnes u gólmanů takřka nevidíte.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud