Ondřej Kuchař
18. ledna 2022 • 13:09

Extraliga na hraně: Jak natáhnout sezonu? Trenér tuší pauzu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odložených zápasů Tipsport extraligy přibývá. Karanténa byla prodloužena Motoru, padá do ní i Sparta, Litvínov a Pardubice. „Dospěli jsme na absolutní hranu. Pokud se to během příštích dvou dnů posune k horšímu, budeme muset začít jednání, jak sezonu posunout a prodloužit,“ přiznává šéf soutěže Josef Řezníček. Od pondělka musí všichni hráči povinně podstupovat dvakrát týdně testování na covid. Odpovědnost nesou sami.



Jako zoufalá prosba to zaznělo už ve čtvrtek na reprezentační tiskové konferenci z úst manažera Jana Černého. „Apeluji na extraligu, aby začala od 17. ledna testovat hráče stejně, jako to mají za povinnost všechny firmy vůči svým zaměstnancům. Tím bychom přispěli k včasnému záchytu covidových případů. Věřím, že se to stane a extraliga na testování najede,“ říkal.

O pár dnů později se tak skutečně stalo. Od pondělka musejí hráči dvakrát týdně podstoupit antigenní test. Z nařízení státu. Nezabránila tomu ani skutečnost, že hokejisté nejsou zaměstnanci klubů, ale práci pro ně vykonávají jako osoby samostatně výdělečně činné.

„V pátek odeslalo vedení soutěže klubům informaci, že mimořádné opatření vlády týkající se testování se vztahuje i na OSVČ, v našem případě tedy především hráče a trenéry. Ti jsou povinni absolvovat test dvakrát týdně a vést o tom evidenci,“ popsal mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Zodpovídat za testování budou hráči sami. „Je to jejich odpovědnost. Pokud budou pozitivní, musí vyrozumět hygienu a podstoupit další testy,“ řekl Sportu ředitel extraligy Josef Řezníček. V případě pozitivního antigenního testu následuje automaticky pětidenní karanténa. Po návratu se musejí hráči opět otestovat. Tato nařízení by měla platit dva až tři týdny.

Pravidelné testování se doteď zdálo pro kluby jako velký strašák. Ty totiž primárně potřebují hrát. Větší frekvence testů v současné omikronem prolezlé době přinese zákonitě více pozitivních nálezů. „Kluby si doteď řešily antigenní testy samy. Nebylo to tak, že by to někde úplně zanedbávali a kašlali na to. Někde to bylo jednou týdně, jinde třeba čtyřikrát týdně. Byly velké rozdíly v tom, jak se k tomu kdo postavil. Pravidelné testování tu ale už do jisté míry bylo,“ přidal Řezníček.

Ten měl během pondělka napilno, telefon mu vyzváněl v jednom kuse. „Pořád mi někdo něco hlásí, na něco čekají. Je to hodně turbulentní,“ vydechl.

V některých klubech se během dne objevily pozitivní případy, potvrzující štempl mají dát PCR testy. Ty poslaly do karanténu třeba pražskou Spartu.

„Přijde mi, že covid teď řádí úplně všude. Podle mě se odpíská celá extraliga a přijde pauza pro všechny,“ svěřil se Sportu jeden nejmenovaný extraligový trenér.

Že je současná situace opravdu kritická, přiznává i Řezníček: „Dospěli jsme na absolutní hranu. Pokud se to během příštích dvou dnů ještě nějak posune k horšímu, budeme muset začít jednání, jak sezonu posunout a prodloužit. Budeme muset najít termíny pro dohrání základní části. Je to o klubech, o jejich preferenci. Jestli budou chtít zkrátit předkolo, čtvrtfinále nebo se soutěž posune do května. Ve hře je sedm možných variant. Bojím se, že to brzy budeme muset otevřít.“

Natáhnutí ligy až do května by bylo komplikací zejména formální. Smlouvy, hostování. To všechno platí do 30. dubna. Prvním májem papírově začíná nová sezona. I to by však šlo vyřešit. Své k tomu ale musí říct taky IIHF, podle jejíchž stanov se musí soutěže dohrát nejpozději do 6. května. Týden před startem mistrovství světa už se zápasy hrát nemohou.

V soupisce národního týmu pro olympiádu v Pekingu aktuálně figurují čtyři extraligoví hráči, další jsou na listině náhradníků. Za jejich rozšířené testování zodpovídá národní tým. „Testování reprezentantů má v režii příslušný úsek nároďáku. Jsou tam zvláštní pravidla. My jsme teď akorát řešili testy lotyšských hráčů, kteří působí v extralize. Ti by totiž museli podle stanov odletět na test do Rigy, pak zpátky do Česka na jedno extraligové kolo a pak zase do Rigy k odletu do Číny. To jsme řešili s IIHF, která nám má poslat seznam akreditovaných laboratoří,“ doplnil Řezníček.

Národní tým poletí do Pekingu ve dvou skupinách. Jedna odcestuje 27. ledna, druhá pak 2. února. PCR testy budou muset všichni absolvovat 96 a 72 hodin před odletem. Další test pak ještě těsně před odletem.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 6. 5. 2022
16:45
6. 5. 2022
Fotbal

Fotbalisté Wolverhamptonu se budou muset v sobotním zápase Premier League na hřišti Chelsea obejít bez trenéra Bruna Lageho. Portugalský kouč měl pozitivní test na koronavirus a na Stamford Bridge s týmem nemůže odcestovat. Na lavičce ho v duelu s třetím týmem tabulky zastoupí trenér brankářů Tony Roberts. Lage je v izolaci, na přípravě na zápas se ale stále podílí.

Zprávy ze dne 6. 5. 2022
13:12
6. 5. 2022
Svět

Kvůli nepolevující pandemii koronaviru se v Číně opět ruší a odkládají významné sportovní akce.

  • Asijské hry, které se měly konat v září v Chang-čou, byly odloženy. Podle agentury Reuters o tom rozhodl Asijský olympijský výbor s tím, že budou přesunuty na příští rok.
  • Čína kvůli přetrvávající pandemii přišla o oba letošní mítinky atletické Diamantové ligy. Vedení seriálu dnes na webu informovalo tom, že místo Šanghaje a Šen-čenu se bude závodit v Polsku.
  • Blízko je údajně oznámení zrušení letní univerziády, kterou má v březnu hostit Čcheng-tu.
  • Nejistý je také osud mistrovství světa družstev ve stolním tenisu, které už bylo kvůli covidu-19 z dubna přeloženo na podzim. Šampionát by se měl rovněž v Čcheng-tu uskutečnit na přelomu září a října.
Zprávy ze dne 25. 3. 2022
14:52
25. 3. 2022
Svět

Čtyřnásobný mistr světa F1 Sebastian Vettel přijde kvůli covidu i o druhý závod sezony v Saúdské Arábii. V Aston Martinu ho nahradí Nico Hülkenberg.

Zprávy ze dne 24. 3. 2022
14:53
24. 3. 2022
Svět

Hvězdný rozehrávač Kyrie Irving bude moci znovu nastupovat v basketbalové NBA za Brooklyn i v domácích zápasech, i když nemá vakcínu proti koronaviru. Starosta New Yorku Eric Adams dnes udělil výjimku z očkování sportovcům, umělcům a zaměstnancům města, takže budou smět do uzavřených prostor. Podle dnešního Adamsova vyjádření vstoupí výjimka v platnost s okamžitou účinností. Těžit z ní budou například i neočkovaní baseballisté New York Yankees a Mets.

Zprávy ze dne 17. 3. 2022
10:57
17. 3. 2022
Svět

Německý pilot formule 1 Sebastian Vettel z Německa se kvůli nákaze koronavirem nezúčastní úvodní Velké ceny sezony v Bahrajnu. V kokpitu vozu týmu Aston Martin nahradí čtyřnásobného mistra světa tento týden jeho krajan Nico Hülkenberg, jenž je oficiálním rezervním jezdcem stáje. O výměně jezdců informoval Aston Martin na webu den před úvodním tréninkem na nedělní Grand Prix.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud