22. ledna 2023 • 14:35

Jágr válí! Na padesátníka si nepřijdou ani data. Špička mezi nahrávači

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    V půlce února sfoukne na narozeninovém dortu už 51. svíčku. Do probíhajícího extraligového ročníku naskočil až od 11. prosince, předtím vyčkával v záloze. Že by se ovšem na Jaromíru Jágrovi zmíněné okolnosti podepisovaly? Ani náhodou. V dresu Kladna dál posouvá hranice hokejové dlouhověkosti, jeho výkony snesou ta nejpřísnější měřítka. Proti Karlovým Varům navíc zapsal už 1098. branku v profesionální kariéře a vyrovnal v tomto ohledu Wayna Gretzkyho. Nejen hodnota iSport Score potvrzuje, že Jágr má Rytířům stále co nabídnout. 

  • (Skoro) nejlepší nahrávač

    Nic nového pod sluncem. Věkem ztratíte možná rychlost a reflexy, ale přehled na ledě nikoliv. To potvrzuje i kladenský majitel Jaromír Jágr v padesáti letech. Patří totiž mezi nejlepší tvůrce hry v celé extralize! Ve hře pět proti pěti při přepočtu na 60 minut hry nachystal svým parťákům více gólů pouze pardubický Lukáš Sedlák. Hned za ním je Jágr – druhý nejlepší nahrávač ligy. Opakujeme, v padesáti letech. Neuvěřitelné! Jágr nasbíral 1,6 primární asistence. Navíc za Rytíře, poslední tým soutěže. Smekáme, klobouk dolů.

    *Do žebříčku byly započítáni hráči, kteří odehráli alespoň 100 minut při hře pět proti pěti.

  • Přednosti a slabiny

    Jaromír Jágr v uplynulém ročníku patřil mezi nejlepší útočníky extraligy a jinak tomu (zatím) není ani v aktuální sezoně. Sice se projevuje ztráta rychlosti – kladenský útočník nezaznamenává tolik vstupů do ofenzivní zóny s pukem na hokejce, neforčekuje příliš úspěšně a bývá ten poslední, kdo se vrací do obrany. Směrem do ofenzivy ale stále patří mezi elitu. Atributy, ve kterých dominuje? Výstupy z defenzivní zóny (lepší než 97 % ostatních útočníků), bodování při hře pět proti pěti (97 %), nebezpečné střely ze slotu – prostoru kolem brankoviště (88 %). Pořád je vynikajícím hráčem.

  • Konzistentnost

    Po celou kariéru Jaromíra Jágra zdobilo to, že pravidelně sbíral body, patřil mezi nejlepší hráče utkání. Málokdy býval pro tým kotvou. A platí to dodnes. Ve 13 zápasech zapsal pouze ve třech utkáních negativní hodnotu iSport Score. V dalších deseti byl Kladnu prospěšný a nelze pochybovat o tom, že i ve svých padesáti letech má týmu pořád co nabídnout. Průměrná známka? 5,71. V celkové tabulce Score by to odpovídalo 61. místu ze 173 útočníků. Lze tedy konstatovat, že Jágr předvádí lepší výkony než téměř dvě třetiny ostatních forvardů.

    Co měří iSport Score?

    Cílem je ukázat nejužitečnějšího hráče pro svůj tým. Není to pouze hokejista, který nastřílí nejvíc gólů, ale hráč, který má největší vliv na výsledek zápasu. Score se zaměřuje na všestrannost, proto zahrnuje i defenzivní statistiky. V úvahu bereme hráče, kteří v zápase odehráli aspoň 5 minut.

  • Pořád umí rozhodnout zápas

    Když hokejista dominuje v pětatřiceti letech, je považován za úžasného hráče. Ve 40 letech? Spadne vám brada. Ale aby to nějaký hráč ukazoval i v 50 letech? Anomálie, kterou hokejový svět nepamatuje od dob Gordieho Howea. Ve 32. kole Rytíři porazili Třinec 4:3, a to zejména díky Jaromíru Jágrovi. Ten byl podle našeho modelu iSport Score nejlepším hráčem utkání! Zapsal dvě primární asistence (obě při hře v plném počtu hráčů), Kladno s ním na ledě přehrálo Oceláře a celkově byl Jágr u tří vstřelených branek a žádné inkasované.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud