25. srpna 2023 • 20:15

ANALÝZA: Obrana Motoru může patřit mezi nejlepší. Proč přivedli Gulašiho?

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na jaře 2022 braly bronzové medaile, v posledním ročníku se nedostaly ani do předkola play off. České Budějovice rozhodně mají co napravovat a vedení klubu i ostře šláplo do přestavby. Přes léto získalo několik (staro)nových tváří. Posun k lepšímu? Podrobně jsme rozebrali nová jména v obraně Motoru. Díky Milanu Douderovi a Pavlu Pýchovi by jeho defenziva měla patřit mezi extraligový nadprůměr. Ale pozor, ne všechny akvizice dávají z analytického pohledu smysl.



Jména na papíře nezaručí úspěšnou či neúspěšnou sezonu. Ovšem díky datům, která extraliga sbírá už od roku 2018, lze u většiny hráčů predikovat jejich výkony v následujícím ročníku.

Silná trojka

Milan Doudera, Pavel Pýcha, Jan Štencel. Kvalita vedle kvality. Měli by dostávat největší minutáž na ledě mezi všemi beky Motoru. A pokud tomu tak bude, mohou mít České Budějovice jednu z nejlepších obran.

Douderovi analytický model predikuje životní sezonu i z toho důvodu, že by měl působit na první přesilovce. Role v prvním obranném páru by ho také neměla minout. V posledních dvou sezonách byl lepší než 82 % ostatních obránců extraligy.

Spolehnout se na něj můžete na obou stranách kluziště. Směrem do ofenzivy byl v poslední sezoně lepší než 78 % ostatních zadáků. V defenzivě se zastavil na percentilu 71.

Při přepočtu na 60 minut hry v plném počtu hráčů na ledě byl nejméně vylučovaným obráncem extraligy (percentil 99). Pro Oceláře pak vybojoval více přesilovek než 74 % ostatních beků. Jeho slabinou bylo zakládání útoků přes střední pásmo. Ve vstupech do útočné zóny patřil mezi nejhorší třetinu beků extraligy v posledním ročníku.

Bude zajímavé sledovat, jak si v tomto směru povede v systému Motoru. A zda mu případně trenéři dosadí parťáka, který tuto Douderovu slabinu eliminuje.

Jan Štencel sice prožil slabší uplynulou sezonu, jinak má za sebou už tři elitní extraligové ročníky. Patří mezi nejpodceňovanější zadáky ligy.

iSport hodnoty Štencela v jednotlivých sezonách

2018/19 94
2019/20 90
2020/21 67
2021/22 97
2022/23 58
*Hodnota je vypočítaný percentil ze základních a pokročilých dat. Označuje, kolik ostatních obránců bylo slabších než Štencel v dané sezoně.

Pýcha do nejvyšší české soutěže nastoupil sice později, ale ihned dokazoval svoje kvality. Ve dvou z posledních třech sezon předváděl výkony na úrovni prvního obranného páru.

iSport hodnoty Pýchy v jednotlivých sezonách

2020/21 95
2021/22 39
2022/23 88
*Hodnota je vypočítaný percentil ze základních a pokročilých dat. Označuje, kolik ostatních obránců bylo slabších než Pýcha v dané sezoně.

Proč Gulaši a Štich?

Motor se rozhodl před novým ročníkem do svých řad získat i Michala Gulašiho s Davidem Štichem. Zkušené borce, kteří ale mají nejlepší roky za sebou.

Trend v nejlepších soutěžích na světě je přitom jasný – dávejme co nejvíce prostoru mladým hráčům. Včetně NHL, kde teprve dvacetiletí hráči (například Jack Hughes a $8 mil. ročně na 8 let, Tim Stützle a $8,35 mil. na 8 let či Matt Boldy a $7 mil. na 7 let) už dostávají lukrativní kontrakty a důležité role ve svých týmech.

Gulaši? 37 let. Štich? 34 let.

Michal Gulaši v poslední sezoně za Kometu patřil mezi nejhorší obránce extraligy.

Podle analytického modelu pouze Milan Jurčina a Jan Piskáček předváděli ještě horší výkony. Směrem do defenzivy byl Gulaši pak vůbec ten nejslabší ze všech. Jakmile byl na ledě, výkony jeho spoluhráčů šly rapidně dolů. Brankáři Brna měli o dost práce navíc. I přesto, že v průměru na zápas hrál necelých devět minut, patřil k nejčastěji faulujícím hráčům. Nijak oslnivé výkony nepředváděl ani v oslabení.

iSport hodnoty Gulašiho v jednotlivých atributech v sezoně 2022/23

Vliv na spoluhráče do ofenzivy 4
Vliv na spoluhráče do defenzivy 1
Fauly 13
*Hodnoty jsou vypočítané percentily ze základních a pokročilých dat. Označuje, kolik ostatních obránců bylo slabších než Gulaši v daném atributu.

Těžko očekávat, že ve 37 letech přijde rapidní zlepšení.

Výkony Davida Šticha v posledních letech nebyly o moc lepší. Pokročilá data ale říkají, že byl prospěšný svému týmu alespoň při oslabení (lepší než 74 % ostatních beků). Stěží to ale vyrovná jeho nedostatky při hře v plném počtu hráčů. Nemluvě o tom, že bývá často vylučovaný (percentil 3).

Role mentorů

Nejlepší řešení pro trenéry Motoru? Aby Gulaši ani Štich neodehráli více než deset utkání v základní části a fungovali spíše v rolích mentorů nadějných hráčů.

Kdo by měl tedy tvořit ideální obrannou šestici Českých Budějovic? Doudera, Hovorka, Pýcha, Štencel, Vráblík. Pozici šestého obránce zastane Ondřej Kachyňa, případně mladíci Placek či Willmann.

Probrali jsme týmy v extralize: Co každému nejvíc schází? Odvaha, klenot i střelci
Video se připravuje ...

Motor České Budějovice Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
2
Finále
Články odjinud


Články odjinud