15. září 2023 • 21:10

Sparta má první výhru! Vary drtily, slaví Dynamo. Brno a Kladno bez gólu

Autor: iSport.cz, cze
Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po čtvrteční předehrávce se extraliga vrátila v plné kráse. Páteční program čítal šest zápasů, jako první válcovaly Vary na vítkovickém ledě, když uspěly poměrem 6:2. Hned čtyři utkání začaly v 18 hodin. Olomouc vyhrála 1:0 s Kladnem, Liberec v přestřelce stavem 4:3 přetlačil Mladou Boleslav, vítěz minulé základní části z Pardubic oslavil pod Václavem Varaďou skalp Litvínova 5:1 a Kometa doma ztratila proti hradeckému Mountfieldu (0:4). Nejpozději začala Sparta, která v úvodním kole porazila jihočeský Motor 5:2.



Posílené Vary šokovaly Vítkovice

Hokejisté Vítkovic neobstáli v roli favorita a v prvním kole nového ročníku nejvyšší soutěže na domácím ledě utrpěli překvapivě vysokou porážku 2:6 s Karlovými Vary. Energie rozhodla čtyřmi góly už v úvodní části zápasu, dvakrát se prosadili Švéd Lukas Zetterberg a Tomáš Rachůnek. Západočeši přerušili sérii sedmi porážek ve vzájemných zápasech.

Vítkovice zahájily první zápas sezony takřka hororově. Jejich pohromu odstartoval v šesté minutě Gríger, jenž zblízka pohotově zasunul puk za Machovského. Pak hned první přesilovou hru přetavil už po šesti sekundách v druhý gól Zetterberg a stejný hráč v 17. minutě v další přesilovce po křížném pasu Černocha zavěsil i potřetí. A vítkovickou katastrofu pak dokonal sekundu před koncem úvodní části Rachůnek, který zůstal nepokryt před brankou a po přihrávce od Kangasniemiho přesně trefil pod horní tyčku.

Gólman Machovský tak ve své extraligové premiéře ve vítkovických barvách během dvaceti minut čtyřikrát inkasoval a od druhé části už ho nahradil Klimeš. Domácí ale nastartoval především rychlý snižující gól, který po chybné a laxní rozehrávce hostujícího brankáře Frodla za vlastní klecí hned ve 22. minutě vstřelil Kalus.

Pak ale domácí podržel právě i Klimeš, jenž zhatil sólový nájezd Jiskry. Vítkovice se potom do soupeře pořádně opřely a jejich nápor ještě zhutněl, když ve 29. minutě při hře pět proti čtyřem skóroval od modré čáry Percy. Káňa v další přesile mohl snížit na rozdíl gólu, ale z voleje záhadně minul poloprázdnou bránu a neujaly se ani další nebezpečné situace před karlovarským gólmanem.

Tlak Ostravanů odrazil ve 41. minutě Rachůnek, který vylákal Klimeše a pak střelhbitým objetím brány zasunul kotouč z druhé strany do vítkovické sítě popáté. A bylo po vzdoru Vítkovic. Hosté už si hlídali výsledek a jelikož jim dnes náramně šly přesilovky, při hře pět na čtyři vítězství ozdobili šestou trefou Hladonika.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Vítkovice): „Dneska nastoupilo mužstvo profesorů. Takhle se to s námi vezlo od prvního gólu, první třetina 0:4. Myslím, že horší třetinu jsme ještě neodehráli. Nepamatuji si ani tak špatný výkon. Chtěli jsme s tím něco udělat, druhá třetina vypadala daleko lépe. Pomohli jsme si gólem v přesilovce a měli jsme tam šance na 3:4. Nepodařilo se nám ale hned první střídání ve třetí třetině, hned jsme dostali gól a hlavy šly dolů.“

Václav Eismann (Karlovy Vary): „Měli jsme snový vstup do utkání, první třetina 4:0 pro nás. Ale nám bylo jasné, že domácí to nezabalí. Vítkovice přidaly a hra se vyrovnala. My pak přežili řadu těžkých okamžiků. Uklidnil nás hodně pátý gól. Bodů si nesmírně vážíme, protože je nám jasné, že tady se nebude vyhrávat lehce.“

Góly

Domácí: 21:45. Kalus, 28:32. Percy

Hosté: 05:50. Gríger, 11:10. Zetterberg, 16:43. Zetterberg, 19:59. Rachůnek, 40:56. Rachůnek, 54:13. Hladonik

Sestavy

Domácí: Machovský (21. Klimeš) – Percy, Raskob, Mikuš, Grman, Gewiese, Stehlík, L. Kovář – Bukarts, Krieger, Mueller (A) – Káňa, Chlán, Lakatoš (C) – Fridrich, Claireaux, Kalus – Kotala, Dej (A), Lednický.

Hosté: Frodl (Habal) – Plutnar, Havlín, Dlapa, Pulpán (A), Huttula, Stříteský, Mikyska – Hladonik, Černoch (C), O. Beránek – Rachůnek (A), Gríger, Kangasniemi – Redlich, Jiskra, Zetterberg – Koffer, Kofroň, O. Procházka.

Rozhodčí

R. Mrkva, A. Kika – M. Axman, V. Rožánek

Stadion

Ostravar aréna

Návštěva

5 325 diváků

Olomoucký Konrád vynuloval Kladno bez Jágra

Hokejisté Olomouce v prvním kole nové extraligové sezony udolali doma Kladno 1:0. O vítězství Hanáků rozhodl na konci první třetiny premiérovým gólem v české nejvyšší soutěži slovinský útočník Rok Macuh. Slovenský brankář Branislav Konrád si připsal 30. čisté konto v základní části české extraligy a celkově 31. nulu v součtu s play off.

Domácí začali aktivněji. Brízgala postupně zasáhl proti Černému, Nahodilovi a Kuskovi. V polovině první třetiny vystihl Slováčkovu rozehrávku Macuh, mířil ale jen do betonu kladenského brankáře.

Na začátku přesilovky sice skóroval olomoucký Knotek, puk však poslal do sítě bruslí. Rozhodčí Cabák a Stano situaci zkoumali na videu a gól neuznali. Hanáci tak šli do vedení až v čase 18:10. Volný kotouč zblízka dorazil za ležícího Brízgalu Macuh a zaznamenal v 13. zápase v české extralize první trefu.

V úvodu druhé třetiny si na pravý kruh najel Klepiš, Konráda ale nepřekvapil. Na druhé straně Navrátil přihrál pod sebe Bambulovi, kterého lapačkou vychytal Brízgala. Vyrovnat se z hranice brankoviště snažil Plekanec, nicméně jeho dorážka za domácího gólmana neprošla.

Rytíři si do třetího dějství přenesli část přesilovky, využít ji ale nedokázali. Po skončení oslabení z pravé strany těsně minul vzdálenější tyč hostující branky Musil. Mezi kruhy si posléze najel Plekanec, Konrád střelu kladenského kapitána vyrazil hrudí. Unikající Klepiš zase domácí branku minul.

Při Strnadově vyloučení pálil z kruhu Navrátil, Brízgala se k pravé tyči přemístil včas. Zanedlouho betonem vykopl zakončení Kunce a poradil si s tečovanou nabídkou Macuha. Náskok Olomouce se nepodařilo navýšit ani nadvakrát Nahodilovi. Kladno ještě v závěru zariskovalo bez brankáře, vyrovnat už ale nezvládlo.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (Olomouc): „Dobře jsme do utkání vstoupili. V první třetině jsme si vytvořili nějaké střelecké příležitosti, které jsme neproměnili. Do druhé části jsme nevstoupili dobře už od prvního střídání, Kladno bylo lepší. Ve třetí třetině se pak hra vyrovnala. Byl to první zápas a byl nervózní. Led za moc nestál, pro oba týmy to bylo těžké. Bylo to hodně o bojovnosti a soubojích. Jsme o gól šťastnější.“

Otakar Vejvoda mladší (Kladno): „Byl to bojovný a obětavý zápas z obou stran. První třetinu jsme byli trochu pomalejší než Olomouc, druhou třetinu jsme zase měli lepší pohyb v útočném pásmu. Třetí třetinu to bylo nahoru dolů, Olomouc měla o přesilovku víc. Nepodařilo se nám dát gól, proto jsme prohráli.“

Góly

Domácí: 18:10. Macuh

Hosté:

Sestavy

Domácí: Konrád (Sedláček) – Ondrušek (C), Černý, Sirota, Rutar, Švrček, Škůrek, Řezníček – Klimek, Nahodil (A), P. Musil – Chmielewski, Kusko, Orsava – Navrátil, Knotek (A), Bambula – Kunc, Macuh, Kucsera.

Hosté: Brízgala (Bow) – Hejda, Dotchin (A), Ticháček, Martenet, Slováček, Veber, Klikorka – Melka, Plekanec (C), Sideroff – M. Procházka, Klepiš, Jarůšek – Bláha, Pytlík, Tralmaks – Beran, Babka, Strnad (A).

Rozhodčí

Cabák, Stano – Lederer, Blažek

Stadion

Zimní stadion Olomouc

Návštěva

5076 diváků

Vlach rozseknul severskou přestřelku

Hokejisté Liberce vstoupili do nového ročníku extraligy vítězně a zdolali po obratu Mladou Boleslav 4:3. Dramatický duel před rozhodl v čase 58:34 Jaroslav Vlach. Třemi body za gól a dvě přihrávky se blýsknul domácí Martin Faško-Rudáš, stejnou bilanci měl na straně poražených Fin Juhamatti Aaltonen. Bývalý reprezentační kouč Filip Pešán oslavil návrat na lavičku Bílých Tygrů po čtyřech letech vítězstvím.

Liberec do utkání vstoupil aktivněji a hned po dvou minutách hry si zahrál přesilovku. Se střelami Filippiho a Bulíře si ale poradil Novotný. Domácí pokračovali ve své aktivitě a vybojovali si další početní výhodu. V té dvakrát nebezpečně pálil Flynn, Novotný byl opět na místě.

Mladoboleslavští se dostali ke slovu až v deváté minutě, Aaltonenův pokus ale kryl připravený Hrenák. V polovině první třetiny hráli přesilovku také hosté a střelou bez přípravy je poslal do vedení Lantoši. Bílí Tygři ale dokázali brzy srovnat krok. Budíkovo nahození šikovně tečoval za Novotného záda Faško-Rudáš. Těsně před první přestávkou se ještě před Hrenáka dostal Šmerha, nová liberecká jednička ale výborně zasáhla.

Ve 25. minutě tak šli domácí do vedení. Faško-Rudáš ujel po křídle, na ose hřiště našel zcela volného Filippiho a ten střelou pod horní tyč nedal Novotnému šanci. Bruslařský klub mohl rychle vyrovnat v početní výhodě, Severočeši se ale výborně ubránili.

V závěru druhé části měl na hokejce třetí liberecký gól Filippi, Novotnému ale pomohla levá tyč. Udeřilo tak na druhé straně, když po hezké individuální akci vyrovnal střelou nad Hrenákovo rameno Aaltonen. A pro domácí bylo ještě hůř. Dvaačtyřicet vteřin před koncem druhé třetiny využil přesilovou hru nahozením od modré čáry Pyrochta a Středočeši znovu vedli, 2:3.

Třetí část zahájili Liberečtí v početní výhodě, hosté v čele s Novotným se ale ubránili. Domácí však pokračovali ve své aktivitě i nadále a odměnou jim ve 46. minutě byla vyrovnávací branka z hole Melancona. Kanadský obránce ve službách Bílých Tygrů mohl v další šanci poslat svůj tým dokonce do vedení, za Novotným ale podruhé v zápase zvonila branková konstrukce.

V další obrovské šanci byl Bulíř, Novotný ale vytáhl výtečný zákrok. Na druhé straně se do rychlého protiútoku dostal Fořt, také Hrenák ale svůj tým podržel. Ke slovu se tak dostal znovu Liberec a v 59. minutě mu po Flynnově přihrávce trefil výhru výstavní ranou Vlach.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna (Liberec): „Byl to těžký start extraligy a přijel k nám hodně kvalitní soupeř. Viděli jsme v prvním kole velmi dobrý zápas z obou stran. Navíc s výbornou diváckou kulisou a dramatickým průběhem utkání. Jsme samozřejmě moc spokojeni a je pro nás moc důležité, že jsme do sezony vstoupili vítězně.“

Jiří Kalous (Mladá Boleslav): „Porážka nás velmi mrzí. Minimálně po bodu jsme sahali a v samém závěru jsme přišli o šanci bojovat třeba i o dva body. Zápas byl férový, vyrovnaný, skóre utkání se přelévalo z jedné strany na druhou a šance měly oba týmy. Pro nás to dopadlo špatně, ale máme se od čeho odrazit. Velkým pozitivem jsou tři vstřelené branky.“

Góly

Domácí: 13:37. Faško-Rudáš, 24:28. Filippi, 45:49. Melancon, 58:34. Vlach

Hosté: 09:20. Lantoši, 37:03. Aaltonen, 39:30. Pyrochta

Sestavy

Domácí: Hrenák (Král) – Ivan, Budík, Melancon, McCoshen, Kolmann, Derner, Král – Klíma, Bulíř (A), Birner (C) – Faško-Rudáš, Filippi (A), Pérez – Rychlovský, Hawryluk, Flynn – Gajda, Šír, Vlach.

Hosté: Novotný (J. Růžička) – Pláněk, Pyrochta (A), Čech, Jánošík (A), Osburn, R. Jeřábek, Bernad – Aaltonen, Järvinen, Skalický – Lantoši, O. Roman, Söderlund – Šmerha, Fořt, Malát – Stránský (C), Suchý, Dvořáček.

Rozhodčí

Pražák, Sýkora – Kajínek, Svoboda

Stadion

Home Credit Arena, Liberec

Návštěva

6996 diváků

Kometa v prvním utkání zůstala bez gólu

Hokejisté Hradce Králové vyhráli v úvodním kole extraligy v Brně nad Kometou 4:0. Slovenský útočník Alex Tamaši, který Mountfield posílil před sezonou z Banské Bystrice, k tomu pomohl dvěma body za gól a asistenci. Brankář Patrik Bartošák ozdobil svůj návrat do domácí nejvyšší soutěže čistým kontem. Pro bývalého hráče Vítkovic a Třince to byla 15. nula v extralize.

Zajímavá první třetina nabídla pohledný hokej z obou stran. Ve třetí minutě poprvé zahrozila Kometa, když se před bránou po odražené střele objevil Zbořil. Brněnský rodák chtěl propasírovat kotouč mezi Bartošákovými betony, ale neuspěl. O chvíli později vystrčili růžky i hosté, Jergl zachytil na útočné modré kotouč a řítil se sám na Furcha, ale brněnský gólman jeho nájezd zneškodnil.

Hradečtí začali být postupem času nebezpečnější a také se dostali ve 12. minutě do vedení. Šťastný vyhrál buly přímo na Pavelku a jeho nahození skončilo mezi Furchovými betony. Kometa dostala pět minut před koncem úvodní části k dispozici přesilovku, mnoho šancí si v ní ovšem nevytvořila. A tak znovu udeřili Východočeši po jednoduché akci. Z osy hřiště vypálil Okuliar a do jeho pokusu šikovně vložil hůl na hranici brankoviště Tamáši.

Ve druhé třetině se obraz hry příliš nezměnil. Kometa stále hrála do plné hradecké defenzívy, přes kterou nemohla najít cestu. Naopak uvolněný Mountfield stále chodil do rychlých výpadů, Zachar a pak také Blain prověřili pozorného Furcha. Zvýšit hradecké vedení mohl aktivní Tamáši, jenže u zadní tyče vystrčil brněnský brankář beton a překazil hostům radost.

Brňané se mohli dostat do hry z druhé přesilovky v zápase, ale několik střel zablokovala hradecké obrana včetně Bartošáka. Necelé dvě minuty před koncem druhé části hry se přeci jen měnilo potřetí skóre. Tamáši postupoval na Furcha z levé strany a orazítkoval tyčku brněnské branky, puk se však ke smůle Komety odrazil k Zacharovi, který jej uklidil do odkryté části.

Kometa se snažila, ale bylo vidět, že to prostě nejde. Zápas navíc dohrála bez zraněného Kollára, kterého odvezla sanitka s podezřením na zlomené zápěstí, trenér Patrik Martinec tak více jak dvě třetiny musel točit jen jedenáct útočníků. Domácí měli k dispozici v utkání celkem čtyři přesilovky, jenže žádnou nedokázali využít.

Naopak Hradec byl nebezpečný i ve vlastním oslabení. Radovan Pavlík se díky své rychlosti dostal do samostatného úniku, ale trefil jen Furchovu tyč. V čase 59:16 se hosté dočkali ještě jedné branky, Jank prostřelil od modré clonící protihráče a bylo jasné, že si Mountfield odvezu výhru 4:0. V bratrském souboji koučů se tak radoval hostující Tomáš Martinec.

Ohlasy trenérů

Patrik Martinec (Brno): „Nám se vstup do soutěže nepovedl, Hradec byl lepší díky pohybu, forčekinku. Připravovali jsme se na to, ale nedokázali jsme si s tím poradit. Za stavu 0:2 jsme s tím výsledkem chtěli něco udělat, ale nepodařilo se nám dát kontaktní gól. Mrzí nás prohra, ale ještě víc nás mrzí zranění Andreje Kollára, který vypadl na hodně dlouhou dobu. Má nadvakrát zlomenou ruku a čeká ho operace.“

Tomáš Martinec (Hradec Králové): „V prvním zápase sezony chce každý tým vyhrát a my jsme nebyli výjimkou. V první třetině bylo důležité, že jsme přečkali šance Komety a podařilo se naopak skórovat nám. Tým se uklidnil, nabral sebevědomí a věřil, že na Kometě může uspět. Brno má výborné mužstvo, zápas jsme si komplikovali zbytečnými vyloučeními, ale odvedli jsme v nich skvělou práci, a to byl klíč k tomu, proč jsme dnes dokázali uspět.“

Góly

Domácí:

Hosté: 11:06. Pavelka, 16:58. Tamáši, 38:21. Zachar, 59:17. Jank

Sestavy

Domácí: Furch (Lukeš) – Ďaloga, Ščotka, Kučeřík (A), Gazda, Kaňák, Lintuniemi, Holland – Cingel, Holík, Moses – Zaťovič (C), Kollár, Pospíšil – Kohout, Marcinko, Flek – Vincour (A), Zbořil, Kratochvíl.

Hosté: Bartošák (Kiviaho) – Blain (A), Kalina, Freibergs, Marcel, F. Pavlík, Pavelka, Jank – Eberle (C), Miškář, R. Pavlík – Jergl (A), Tamáši, Okuliar – Šťastný, Lalancette, Perret – Jasper, Zachar, Chalupa.

Rozhodčí

Jeřábek, Květoň – Lhotský, Hnát.

Stadion

Winning Group Arena

Návštěva

6672 diváků

Pardubice pod Varaďou zdolaly Litvínov

Hokejisté favorizovaných Pardubic vstoupili do nového ročníku extraligy vítězstvím a v utkání 1. kola přehráli Litvínov 5:1. Východočeši vedli po dvou třetinách 2:1, definitivně rozhodli v posledním dějství. Dva góly Dynama vstřelil útočník Lukáš Radil, třemi kanadskými body zahájili sezonu Tomáš Zohorna (0+3) s Robertem Kousalem (1+2).

Hosté mohli skórovat už ve 3. minutě, ale střelu Kudrny zastavila tyčka pardubické branky. Střelecká převaha pak byla v úvodní třetině na straně Pardubic. Svou první přesilovku Dynamo ještě nevyužilo, ale zanedlouho se prosadil Radil z dorážky po střele Zohorny. Litvínovský gólman Tomek měl v této dvacetiminutovce 18 zásahů, inkasoval pouze jednou.

Druhý gól Východočeši vstřelili ve 22. minutě, kdy Kousal získal puk na polovině hřiště a po kombinaci se Zohornou prostřelil brankáře Tomka. Hosté se nevzdávali, hráli dvakrát v početní výhodě, střílel i britský útočník Kirk. Se závěrem druhé přesilovky Vervy se střelou z kruhu prosadil Koblasa a snížil na 1:2.

Ve třetí třetině následoval klíčový úder Pardubic, které během 87 vteřin vstřelily dva góly. Ve 45. minutě se nejprve podruhé v utkání trefil Radil, chvíli po něm pak na 4:1 zvýšil v úniku Sedlák. V utkání se gólově prosadil i třetí pardubický útok. Během kombinace v 54. minutě předložil Říčka puk před odkrytou brankou pro Poulíčka, který upravil na 5:1.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (Pardubice): „Rozhodně to pro nás nebylo jednoduché. Litvínov velmi dobře forčekoval a bruslil, za stavu 2:1 jsme malinko znervózněli. Ve druhé třetině jsme měli jen tři střely, to nebylo z naší strany moc dobré. V některých situacích nás podržel Roman Will, přestáli jsme to s jednogólovým vedením. Ve třetí třetině přišly branky, které zápas zlomily na naši stranu. Potom jsme zápas zkušeně dohráli, jsme rádi za výkon a za fantastickou diváckou kulisu na prvním utkání.“

Karel Mlejnek (Litvínov): „Předně gratuluji soupeři ke vstupu do sezony a k vítěznému zápasu. Nás v utkání zdobily celkem solidní speciální týmy. Bohužel jsme duel prohráli naší hrou na kotouči a ztrátami na modré čáře, po kterých jsme inkasovali tři branky.“

Góly

Domácí: 10:46. Radil, 21:29. R. Kousal, 44:05. Radil, 45:32. Sedlák, 53:26. Poulíček

Hosté: 37:38. Koblasa

Sestavy

Domácí: Will (Klouček) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek – Cienciala, Sedlák, Hyka – R. Kousal, Zohorna, Radil – Říčka, Poulíček, Paulovič – Mandát, Rákos, Vondráček – Urban.

Hosté: M. Tomek (Zajíček) – Demel, Zile, Strejček, Jaks, Czuczman, Baránek, Zeman – Kudrna, Sukeľ, Koblasa – Abdul, Kirk, O. Kaše – Válek, Gut, Hlava – Zygmunt, Jurčík, Havelka.

Rozhodčí

Hribik, Úlehla – Ondráček, Hynek

Stadion

Enteria arena, Pardubice

Návštěva

9459 diváků

Spartě na úvod pomohl dvougólový Řepík

Hokejisté Sparty vstoupili do nového extraligového ročníku výhrou nad Českými Budějovicemi 5:2. Dvěma góly se pod výhru Pražanů podepsal kapitán Michal Řepík, jubilejní 600. zápas v extralize oslavil brankou Miroslav Forman. Sparta porazila Jihočeši v soutěži pošesté za sebou.

Pražané byli od začátku střelecky aktivnější, brankář Motoru Hrachovina byl ale pozorný. Pomohl Jihočechům přestát i první oslabení, ve kterém zlikvidoval i velkou šanci Sobotky. Ve druhé přesilovce ale Sparta již udeřila, Kempného střelu posunul Lajunen k Řepíkovu a kapitán domácí zakončoval do odkryté branky.

Na přelomu první a druhé třetiny si první přesilovku zahráli i hosté, Kováře ale výrazněji neprověřili. Krátce před návratem Němečka na led se navíc do šance dostal Buchtele, druhý gól Sparty ale nepřidal.

I díky tomu mohli Jihočeši ve 23. minutě vyrovnat, když se po přečíslení tři na jednoho prosadil Přikryl. Sparta ale dokázala bleskově odpovědět. O 41 sekund později prostřelil Hrachovinu Forman a gólově oslavil své extraligové jubileum.

Po sérii nevyužitých šancí a přečíslení dva na jednoho na obou stranách se podruhé prosadily České Budějovice. Přikryl vyhrál buly k Ordošovi, který zamířil přesně.

I tentokrát ale Pražané dokázali rychle zareagoval. O 66 sekund později jim vrátil vedení Kousal, jenž překvapil Hrachovinu zakončením z téměř nulového úhlu. Ještě ve druhé třetině se navíc podruhé prosadil Řepík a přiblížil Spartu k tříbodovému zisku.

Ve 40. minutě byli krátce po sobě vyloučeni Moravčík a Mozík, Motor ale 89 sekund dlouhou přesilovku pět na tři nevyužil. Jihočeši si početními výhodami nedokázali pomoct, ve své další přesilovce dokonce inkasovali. O pátou branku se z brejku postaral Lajunen.

Sparta už utkání v poklidu dohrála a mohla přidat i další góly. Hrachovinovi dvakrát pomohla branková konstrukce.

Ohlasy trenérů

Pavel Gross (Sparta): „Viděli jsme tři trošku rozdílné třetiny. První byla solidní, hrát první zápas doma je vždy složité. Hodně jsme se drželi na puku. Ve druhé jsme měli desetiminutovku, ve které jsme ztratili náš koncept. Někdy chce člověk moc a soupeř nám několikrát odjel do přečíslení, což přesně nechceme. V hokeji rozhoduje momentum. Dvakrát jsme dali gól v čase, kdy jsme to potřebovali a na druhou stranu jsme za stavu 4:2 šli do třech, kdy bylo důležité, že jsme neinkasovali. Zároveň jsme pár minut poté dali gól a zápas byl ukončený. Nebylo to ale jednoduché utkání. Měli jsme hodně solidních věcí, ale také hodně těch, na kterých budeme pracovat a zlepšíme je.“

Ladislav Čihák (České Budějovice): „Narazili jsme na soupeře, který je v mých očích nejlepší v extralize. Do první třetiny jsme nevstoupili dobře, Sparta byla jasně lepší na puku, my jsme nevyhrávali vhazování a souboje. Jasně nás přestřílela a stav 1:0 byl pro nás milostivý. Ve druhé třetině jsme se trošičku zlepšili, hlavně útočníci zlepšili pohyb a začali jsme hrát na kotouči. Dokázali jsme se do zápasu vrátit, ale dvakrát jsme hned inkasovali, což je pak hodně složité. V závěru jsme měli přesilovku pět na tři, nesehráli jsme to dobře a v naší přesilovce jsme ještě dostali gól. Dnes nám zápas nesedl, nepovedl se. Nepodali jsme sebevědomí výkon, který by měl mít nějakou tvář.“

Góly

Domácí: 14:45. Řepík, 23:41. Forman, 33:50. P. Kousal, 35:43. Řepík, 48:08. Lajunen

Hosté: 23:00. F. Přikryl, 32:34. Ordoš

Sestavy

Domácí: J. Kovář (Kořenář) – Krejčík, Moravčík, Kempný (A), Mozík, Němeček, Irving, Mikliš – Chlapík (A), Sobotka, Řepík (C) – P. Kousal, Horák, Kestner – Buchtele, Lajunen, Hauser – Forman, O. Najman, Konečný.

Hosté: Hrachovina (Strmeň) – Gulaši, Pýcha, Doudera (A), Hovorka, Štencel, Kachyňa, Krutil – Ordoš, F. Přikryl, Kubík – D. Simon, Harris, Gulaš (C) – Pech (A), Hanzl, Valský – M. Beránek, Toman, Chlubna.

Rozhodčí

Jaroš, Šindel – Špůr, Klouček

Stadion

O2 arena, Praha

Návštěva

9872 diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
5
Finále
Články odjinud


Články odjinud