30. listopadu 2023 • 17:00

ANALÝZA: Jak Filippi táhne mladou smečku. Proč lídr Tygrů panuje lize?

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
  • Tomáš Filippi z Liberce slaví gólTomáš Filippi z Liberce slaví gólFOTO: ČTK / Taneček David

    Už jen hrstka hráčů se může pyšnit tím, že doposud získala v průměru alespoň bod na zápas. Liberecký Tomáš Filippi je ovšem tak odskočený, že si může dovolit i následující čtyři zápasy nebodovat, aby se v této elitní skupince udržel. Po 24 zápasech má na svém kontě totiž už 28 bodů a suverénně vládne extraligové produktivitě. V čem tkví jeho přednosti?

  • Aktivní v ofenzivní zóně

    Za poslední čtyři sezony byste nenašli deset jiných hokejistů, kteří vykazovali lepší čísla v tranzici. Jestliže vezmeme v potaz poslední a současný ročník, Filippi patří mezi nejlepší nahrávače na střely ze slotu při hře v plném počtu hráčů. S hodnotou 4,3 (za 60 minut hry) mu patří 7. příčka z 220 hokejistů. Sám se pak dostává k 15,5 střeleckého pokusu za šedesát minut hry. To znamená 16. místo. Filippiho vysoká produktivita není tedy žádnou náhodou. Český útočník patří mezi elitní hráče, co se týče hry v ofenzivním pásmu.

    Přihrávky na střely ze slotu 2022-současnost

    Pořadí Jméno Klub Přihrávky na střely ze slotu
    1 David Tomášek Sparta 5,8
    2 Pavel Kousal Sparta/M. Boleslav 5,4
    3 Tomáš Hyka Pardubice 4,9
    7 Tomáš Filippi Liberec 4,3
  • Tvůrce akcí

    Hra v útočné zóně není ale jedinou předností. Liberecký útočník patří k nadstandardním hráčům i ve výstavbě postupného útoku. V úspěšně kontrolovaných výstupech z obranného pásma se pyšní hodnotou 11,9. To momentálně stačí na 11. místo mezi útočníky v součtu od startu sezony 2022/23. Totožnou hodnotou disponuje i v úspěšně kontrolovaných vstupech do ofenzivní zóny s pukem na hokejce – 29. příčka. Aneb Tomáš Filippi je vzorovým příkladem toho, jak by měl hrát elitní extraligový centr číslo jedna směrem do ofenzivy. 

    Úspěšně kontrolované výstupy z defenzivní zóny mezi útočníky

    Pořadí Jméno Klub Úspěšně kontrolované výstupy
    1 Radek Koblížek Brno 16,0
    2 Petr Kodýtek Plzeň 14,9
    3 Róbert Lantoši M. Boleslav 14,6
    11 Tomáš Filippi Liberec 11,9
  • Produktivita při hře 5 proti 5

    Lídr kanadského bodování? To se ví. Jak si ovšem Tomáš Filippi stojí v produktivitě při hře v plném počtu hráčů? Doposud za tento ročník v této herní situaci nasbíral 18 bodů, což je opět nejlepší číslo v celé extralize. Na druhou stranu je třeba zmínit, že Filippi je suverénně nejvytěžovanějším útočníkem ligy ve hře pět proti pěti. Odehrál více než 30 minut oproti druhému Nicolasi Hlavovi z Litvínova. V bodech při přepočtu na 60 minut hry patří libereckému útočníkovi 6. místo. 

    Body při hře 5 na 5

    Pořadí Jméno Klub Získané body
    1 Tomáš Filippi Liberec 18
    2 Robert Kousal Pardubice 17
    3 Dávid Gríger Karlovy Vary 16
    4 Lukáš Radil Pardubice 16
    5 Tomáš Zohorna Pardubice 15
  • Nadstandard v přesilovce

    Není překvapením, že tak kvalitního hráče využívají Bílí Tygři i v početních výhodách. A Tomáš Filippi si v nich nevede špatně. Od začátku předešlé sezony nasbíral v přesilovkách 20 bodů. Mezi útočníky byste našli jen 13 produktivnějších hráčů. Jednatřicetiletý hokejista v ofenzivním pásmu opět potvrzuje svůj skvělý přehled o hře. S 12,6 přihrávky na střely ze slotu je 8. nejlepším útočníkem v této disciplíně. Nezaostává ani v individuálních střeleckých pokusech. Dostává se hned k 37 pokusům – 5. místo mezi forvardy. 

    Střelecké pokusy útočníků v přesilovce

    Pořadí Jméno Klub Střelecké pokusy (%)
    1 Dominik Lakatoš Vítkovice 50,7
    2 Oscar Flynn Liberec 40,2
    3 Robert Říčka Pardubice 38,5
    4 Pavel Kousal Sparta/M. Boleslav 37,1
    5 Tomáš Filippi Liberec 37,0
  • Propad v defenzivě

    S příchodem Filipa Pešána se obranná hra Tomáše Filippiho výrazně zhoršila. Zatímco v předchozích dvou sezonách patřil v defenzivě k nadprůměru, tento ročník naopak patří mezi nejslabší. Liberec s Filippim při hře pět proti pěti inkasoval už 16 gólů. Stejně negativní hodnotou disponuje v rámci týmu už jen Jakub Rychlovský. Pravda, Filippi má odehráno více minut. Při přepočtu na 60 minut hry byste Filippiho našli na 5. místě. Což stále není ideální na pozici centra číslo jedna.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud