Pavel Ryšavý
11. ledna 2024 • 14:55

Doping a trest. Nebo ne? Pálivá kauza Mountfieldu HK se blíží k rozuzlení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Verdikt v dopingové kauze hradeckých hokejistů se blíží. Soud by měl vydat své rozhodnutí do konce ledna. Jen od doručení rozsudku poběží ještě lhůta 21 dní na odvolání, takže pořád to nemusí být konec. Ale teoreticky by se už mělo brzy vědět, jestli a případně jaké tresty dostanou Graeme McCormack, Kevin Klíma a Martin Štohanzl. A pak rozhodne extraliga: osolí klub, nebo mu dá jen malý pohlavek?



Kauza se táhne už od května, kdy se poprvé dostalo na veřejnost, že hráči Mountfieldu HK měli pozitivní test na doping. Jako když celou soutěž trefí jedovatý šíp. Nález u tří hokejistů ze tří testovaných je vážný problém, podle řádů musí v takovou chvíli padnout postih i na klub. Není ovšem definováno jaký, disciplinární komise může dát pokutu i zároveň může vyloučit tým ze soutěže. Obě varianty jsou extrém, ale zase dobře naznačují širokou škálu postihů, která na Mountfield může padnout.

Extraliga čeká, jak celý případ dopadne u Národního rozhodčího soudu pro sport. Martin Štohanzl, Graeme McCormack a Kevin Klíma mají do vynesení verdiktu zastavenou činnost. Neválejí se doma, trénují v Hradci, i když mimo tým.

Kompletní trio věří, že se povede odejít od soudu s minimálním trestem a že už v lednu naskočí zpátky do extraligy. Zároveň jim ale hrozí i čtyřletá stopka.

Případy se řeší každý zvlášť, každý tedy dostane svůj vlastní verdikt. „Národnímu rozhodčímu soudu pro sport (NRSS) se kauza dostává ve chvíli, kdy Antidopingový výbor podá návrh na zahájení řízení. V daných případech se tak stalo zhruba pět měsíců po pozitivním dopingovém nálezu,“ přibližuje celý proces za předsednictvo NRSS Petr Kubíček.

Do té doby probíhala komunikace mezi hokejisty a Antidopingovým výborem. Ten v žalobě jmenuje jednoho rozhodce ze seznamu soudců. Následně má

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud