19. ledna 2024 • 20:55

Dynamo pod Zadinou otočilo s Energií. Sparta je dál první, Brno - Vítkovice 7:1

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Pardubic senzačně otočili duel 37. kola Tipsport extraligy na ledě Karlových Varů, když stáhli třígólové manko a po trenérské změně (Varaďu nahradil jeho asistent Zadina) slaví vítězství 4:3 v prodloužení. V čele tabulky zůstává Sparta, která vyhrála 3:2 po nájezdech v Hradci Králové. Třinec po obratu proti Motoru ČB zvítězil 4:3p. Kometa na domácím ledě smetla Vítkovice 7:1. Liberec sice za minutu prohrával 0:2, ale po obratu nakonec vyhrál 5:2.  Mladá Boleslav podlehla Plzni 1:2 po nájezdech a Litvínov zdolal Kladno 4:3.



Karlovy Vary - Pardubice 3:4 v prodl.

Hokejisté Pardubic při extraligové premiéře Marka Zadiny v roli hlavního kouče uspěli a protáhli vítěznou sérii na pět utkání. Dynamo v prvním vystoupení po čtvrtečním odvolání Václava Varadi prohrávalo ještě na začátku 47. minuty duelu 37. kola v Karlových Varech 0:3, přesto nakonec Východočeši vyhráli 4:3 v prodloužení. V čase 63:43 rozhodl v přesilovce Martin Kaut. Domácí prohráli počtvrté za sebou, po třech zápasech s nulou si připsali alespoň bod.

Pardubičtí nezačali po čtvrtečním zemětřesení v realizačním týmu vůbec dobře. Kaut a Kolář sice v úvodu prověřili pozornost domácího gólmana Habala, ale jako první se prosadili hráči Energie. Na začátku sedmé minuty fauloval Hájek a Hladonik ho gólovou ranou vrátil předčasně zpátky do hry. Na konci 19. minuty navíc zvýšil výstavní střelou Hladonik.

Na začátku druhé třetiny to chvilku vypadalo, že favorizovaní Pardubičtí přeřadí na vyšší rychlostí stupeň, ale tento dojem vzal rychle za své. Dlouho se pak hrálo bez většího vzruchu před oběma brankami. Teprve až po vyloučení Sedláka pálil Černoch z kruhu, jeho tečovaná rána však skončila těsně vedle pardubické branky a na stavu 2:0 se nic nezměnilo.

Ze třetího dějství uteklo jen 68 sekund a domácí přiblížil k velmi cennému skalpu Jiskra, když střelou přes obránce na Willovu lapačku zvýšil na 3:0. Odpověď mohla přijít bleskově, Radil však v přesilovce po Redlichově faulu zakončil pouze do levé tyčky. Už při hře v pěti na obou stranách pálil nebezpečně Paulovič, ale Habal byl při zákroku lapačkou dostatečně rychlý.

Ve 47. minutě už ale hosté Habalovo kouzlo prolomili. Za zády strážce karlovarského brankoviště skončilo nahození Košťálka, jenž využil toho, že Habal měl zakrytý výhled. Také Západočeši měli možnost ihned odpovědět na inkasovaný gól. Černoch však ve stoprocentní šanci netrefil naplno kotouč a jen chvilku po něm neuspěl ani Beránek.

Mrzet musely domácí nevyužité příležitosti o to víc, když v 51. minutě snížil na rozdíl jediné branky Paulovič. Karlovarská střídačka zareagovala oddechovým časem. Tlak Dynama ale pokračoval a v polovině 55. minuty vyústil ve Dvořákovo vyrovnání. Hned po deseti sekundách musel na trestnou lavici Procházka a hosté mohli dokonat obrat, ale Karlovarští odolali. Když pak nevyužili v závěru přesilovku ani domácí, pokračovalo se dál.

V prodloužení střídala na obou stranách jedna šance druhou. Tu největší měl Radil, jenž nedokázal zkrotit puk, aby zakončil do prázdné branky. V čase 63:09 se však proti pravidlům provinil Hladonik a Kaut střelou z kruhu bez přípravy dokonal velký obrat.

Hlasy trenérů:

Václav Eismann (Karlovy Vary): „Na to utkání jsou dva úhly pohledu. První by mohl být ten, že jsme ztratili vedení 3:0, ale na druhou stranu jsme věděli, jak obrovsky silný tým proti nám stojí. A kdyby nám někdo před utkáním řekl, že budeme brát bod, byli bychom spokojení. Nakonec to tak je. Nechci hodnotit všechny okolnosti, ale rád bych poděkoval našim hráčům za přístup a tvář, jaké v dnešním utkáním měli, stejně tak za to, jak se tak silnému týmu postavili. Přestože bereme jen bod, nechali na ledě všechno, co v nich bylo. Takhle bychom se chtěli prezentovat i dál.“

Marek Zadina (Pardubice): „Pro naše hráče to byl obrovsky těžký zápas. Pod takovým tlakem, co byl celý tým poté, co se událo během těch posledních 24 hodin, jsem takový průběh i očekával. Kluci by samozřejmě hrozně chtěli, ale byla tam křeč. A samozřejmě nám nepřidalo ani to, že jsme dostali hned první gól v našem oslabení. Pak přišel další a stav byl 0:2, když jsme si nějaké šance vytvořili my, nebyli jsme prostě schopní dát gól. I proto tam byla taková křeč. Pak jsme se dostali i do stavu 0:3, ale na hráče jsem pořád apeloval, že nic není nemožné, že jsme silný tým a musíme pořád věřit, že jsme schopní zápas ještě otočit. Potvrdilo se nám to třetí třetinou a pak i v prodloužení. Za kluky jsem neskutečně rád, do kabiny patří obrovská pochvala a dík za to, jak se s tím pod takovým tlakem porvali a jak byli schopní odehrát tu třetí třetinu.“

Góly

Domácí: 07:14. Hladonik, 18:52. Rachůnek, 41:08. Jiskra

Hosté: 46:39. Košťálek, 50:49. Paulovič, 54:27. T. Dvořák, 63:43. Kaut

Sestavy

Domácí: Habal (Frodl) – Plutnar, Huttula, Mikyska, Stříteský, Rulík, Bartejs, Pulpán – Jiskra, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Hladonik, Kangasniemi – Redlich, Koffer, O. Procházka – Kofroň, R. Přikryl, Kružík.

Hosté: Will (Klouček) – T. Dvořák, Čerešňák, Kolář, Košťálek, Hájek, D. Musil – Hyka, Sedlák (C), Kaut – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Paulovič, A. Musil, Říčka – Pochobradský, Poulíček (A), Vála.

Rozhodčí

Hradil, Cabák – Gerát, Svoboda

Stadion

KV Arena, Karlovy Vary

Návštěva

3177 diváků

Litvínov - Kladno 4:3

Hokejisté Litvínova porazili v 37. kole extraligy doma poslední Kladno 4:3 a zabrali po dvou prohrách. Dvěma góly k tomu přispěl Nicolas Hlava, který zamířil na sever Čech předloni právě z týmu Rytířů. Kladno si připsalo sedmou porážku za sebou a ztrácí na třináctou Mladou Boleslav už dva body. Má však tři zápasy k dobru.

Utkání s podtitulem Zápas pro legendy, při němž domácí ocenili na tři desítky hráčů s deseti a více sezonami za Litvínov, začali lépe Severočeši. Už po pár vteřinách se v první šanci ocitl Koblasa. V páté minutě už udeřili. Ujala se Abdulova teč po Urbanově střele.

Slovenský debutant Nemčík v dresu hostů, čerstvá posila z Dukly Trenčín, se brzy uvedl bitkou s domácí tvrďákem Havelkou. Přetáhl mu dres, ale soupeř ho pak povalil na led. Po měsíci a půl se do kladenské sestavy vrátil uzdravený útočník Frolík, jenže jeho vyloučení v závěru první části přišlo Rytíře draho. Přesilovou hru využil střelou zblízka Hlava jen tři vteřiny před první sirénou.

Kladno se ve druhé třetině dostalo na dostřel rovněž díky brance v početní výhodě. Stačilo mu 12 sekund, aby potrestal Havelkovo nedovolené bránění. Ostrou střelou bez přípravy se prosadil Tralmaks, který už předtím trefil horní tyčku.

Svižný a řízný hokej zaplněný Zimní stadion Ivana Hlinky bavil. Domácí Ondřej Kaše nabudil tribuny nastřelenou tyčkou, pak se potvrdilo nedáš - dostaneš. Kladenský Melka sám před Tomkem neuspěl, vzápětí se Litvínov dostal do přečíslení tří proti jednomu a Koblasa puk uklízel do odkryté branky před přesouvajícím se Bowem. A nedlouho poté vyhořeli Středočeši v další tutovce, dva byli před Tomkem, jenže Sideroff branku přestřelil.

Stejně jako Litvínov v první, i Kladno ve druhé třetině dalo gól těsně před pauzou. Podniklo rychlý protiútok a po přihrávce kapitána Smoleňáka puk u vzdálenější tyčky uklízel Ticháček a snížil na 2:3.

Ve třetí třetině znovu nejprve hosté promarnili jasnou šanci, když sám na brankáře jel Smoleňák, ale trefil vyrážečku. A hned inkasovali. Střela Davida Kašeho se od tyčky odrazila k Hlavovi, který nekompromisně dorážel. Rytíři se však znovu vrátili na kontakt, při signalizované výhodě využil brejk u tyčky Melka po Smoleňákově pasu. Vyrovnat už Kladno nezvládlo, ačkoli hrálo dlouho power play.

Hlasy trenérů:

Karel Mlejnek (Litvínov): „Soupeř má vysoké fyzické hráče, kteří se nebojí důsledné hry, proto jsme chtěli hru rychle otáčet z pásma. Byly pasáže, které se nám dařily, jiné se nám nedařily. Co nás mrzí, že jsme nebyli zodpovědní na kotouči v rizikových prostorech v konci druhé třetiny i poté, co jsme zase odskočili na 4:2. Objevuje se nám to velmi často a my potřebujeme na tyto věci upozorňovat, neustále připomínat a ukazovat je. Je závěr sezony a musíme se toho vyvarovat, jinak nás budou soupeři trestat. Jsme šťastní za tři body, nebyli jsme lepším týmem, Kladno hrálo velice dobře.“

Otakar Vejvoda (Kladno): „Je to už kolikátý zápas jako přes kopírák. Nehráli jsme špatně. V první třetině naše hra nevypadala celkově zle, ve druhé jsme se dostali ještě do víc šancí. Ale nedali jsme ani dva na nikoho, ve třetí třetině samostatný nájezd, to pak nemůžeme vyhrát. Vrátil se nám po zranění Frolík a odehrál jeden z nejlepších zápasů sezony, hrál chytře s pukem.“

Góly

Domácí: 04:17. Abdul, 19:57. Hlava, 36:13. Koblasa, 49:42. Hlava

Hosté: 28:19. Tralmaks, 39:30. Ticháček, 51:33. Melka

Sestavy

Domácí: M. Tomek (Zajíček) – Zeman, Baránek, Jaks, Zile, Demel (A), Czuczman, Šalda – Koblasa, Jícha, Kudrna – O. Kaše (C), D. Kaše (A), Hlava – Abdul, Kirk, Urban – Havelka, Jurčík, Zygmunt.

Hosté: Bow (Mitens) – Hejda, Ticháček, Slováček, Veber, Nemčík, Babka, Martenet – Kusý, Klepiš, Tralmaks – Smoleňák (C), Melka (A), M. Procházka – Bláha, Pytlík, Sideroff – Jágr, Jarůšek, Frolík.

Rozhodčí

Jeřábek, Mejzlík – Špůr, Šimánek

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Návštěva

5324 diváků

Třinec - České Budějovice 4:3 v prodl.

Třinečtí hokejisté porazili ve 37. kole extraligy na svém ledě České Budějovice 4:3 v prodloužení. Rozhodl Martin Růžička, který navíc asistoval ve druhé třetině u všech tří gólů v přesilových hrách při obratu z 0:2. Za hosty dvakrát skóroval Adam Kubík, který vstřelil druhý gól týmu a ve 48. minutě vyrovnal na 3:3. V sestavě Třince scházel slovenský útočník Richard Pánik, který byl měl zamířit do Pardubic výměnou za forvarda Davida Ciencialu.

Úvodní šanci zápasu zahodil domácí Hrehorčák, proti jehož dorážce do odkryté branky se Hrachovina rychle přesunul. Na druhé straně pustil Mazanec první střelu: obránce Kachyňa dostal puk do jízdy a z levého kruhu zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Vedení hostů zvýšil Kubik v přesilové hře ranou z pravého kruhu pod horní tyč.

Domácí nechali v úvodní třetině ještě dvakrát vyniknout Hrachovinu. Čacho v přečíslení dva na jednoho předložil puk ideálně Draveckému, proti kterému se hostující brankář opět bleskurychle přemístil. V další gólové situaci jej Kundrátek nepřelstil bekhendovým blafákem. Třinec šel do kabin za stavu 0:2 i přes střeleckou převahu 18:6.

Oceláři se radovalo z gólu až ve 26. minutě, ve které se prosadil v přesilové hře Nestrašil střelou z pravého kruhu. Vzápětí mohl hostům vrátit dvoubrankový náskok Gulaš s Kondelíkem, ale Mazanec byl proti. Obhájce titulu překlopil skóre během 57 sekund v dalších přesilových hrách. Střílenou přihrávku Jeřábka usměrnil do sítě Voženílek. Obrat Ocelářů završil Roman. Domácím stačilo k využití přesilových her sedm minut a 32 sekund.

Mazanec se vytáhl v úvodu třetí třetiny při šancích Tomana a Štencela. Na druhé straně podržel hosty Hrachovina, který zastavil gólové střely Walegy, Nestrašila i Voženílka.

Třinec udolal České Budějovice v posledním domácím startu 3:2, stejný výsledek ale odmítl Kubík a po pasu Ordoše uklidil puk do prázdné branky. Hosté poté promarnili dvě přesilové hry, ve kterých zahodili gólové šance Ordoš, Pýcha a při dorážce do odkryté branky zaváhal Gulaš. Prodloužení neodvrátil ani v 57. minutě zblízka Kondelík.

Zápas rozhodl až Růžička, který si vyjel z útočného pásma, aby nabral rychlost, přebruslil bránící hráče a střelou do horního růžku zařídil domácím bonusový bod. Zkušený útočník pokořil v extralize podesáté v kariéře hranici 40 bodů v základní části.

Hlasy trenérů:

Zdeněk Moták (Třinec): „V první třetině, kterou jsme prohráli 0:2, jsem neměl hráčům co vytknout. Měli jsme osmnáct střel, hosté čtyři nebo pět. Výkon byl dobrý i ve druhé třetině, ve které jsme využili přesilové hry a hráli dobrý hokej. Možná ve třetí jsme se dostali trošičku pod psychický tlak. Chtěli jsme uspět a po inkasovaném gólu jsme hru zatáhli více, hosté měli vyložené šance. Mazi (brankář Marek Mazanec) nás podržel a Růža (Martin Růžička) to skvěle otočil, dal gól. I za dva body jsme spokojeni. Budějky jsou těžký soupeř.“

Jiří Hanzlík (České Budějovice): „V první třetině jsme šli do dvougólového vedení, ale soupeř měl šance, které neproměnil. Podržel nás brankář a nehráli jsme zase tak skvěle, jak vypadal výsledek. Propadli jsme ve druhé třetině. Soupeř nás trestal nejen v přesilovkách, byli jsme pasivní. Naopak ve třetí třetině jsme hráli aktivně, vytvořili jsme si šance. Pocity jsou ale ze zápasu rozporuplné. Možná dobrý bod, ale čekáme vyrovnanější ustálenější výkony (během celého zápasu).“

Góly

Domácí: 25:57. Nestrašil, 33:14. Voženílek, 34:11. M. Roman, 60:30. M. Růžička

Hosté: 03:43. Kachyňa, 14:06. Kubík, 47:29. Kubík

Sestavy

Domácí: Mazanec (Kacetl) – Polášek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Adámek, J. Jeřábek – M. Růžička (A), Nestrašil, Voženílek – Haas, Vrána (C), Walega – Hrehorčák, Holinka, M. Roman – Sikora, Čacho, Dravecký (A).

Hosté: Hrachovina (Strmeň) – Vráblík, Štencel, Kachyňa, Doudera (A), Hovorka, Gulaši, Pýcha – Gulaš (C), Kondelík, Ordoš – Kubík (A), F. Přikryl, M. Beránek – Valský, Toman, D. Simon – Koláček, Vopelka, Chlubna.

Rozhodčí

Mrkva, Obadal – Hlavatý, Lederer

Stadion

Werk arena, Třinec

Návštěva

4 296 diváků

Mladá Boleslav - Plzeň 1:2 po náj.

Hokejisté Plzně vyhráli v 37. kole extraligy v Mladé Boleslavi 2:1 po samostatných nájezdech a oslavili třetí vítězství z posledních čtyř utkání. Vítěznou branku v nájezdech dal Jakub Šiler. Bruslařský klub bodoval popáté za sebou, pokaždé to bylo v nastavení a potřetí z toho prohrál. Přesto unikl poslednímu Kladnu na rozdíl dvou bodů.

Góly začaly v Mladé Boleslavi padat po polovině první třetiny. Jako první se prosadil z dorážky Pyrochtovy střely Fořt. Domácí aréna propukla v jásot podruhé hned za minutu, když po Rohdinově nahození z rohu hřiště poskakoval puk po zádech brankáře Pavláta. Po kontrole u videa ale rozhodčí zjistili, že plzeňský brankář stihl rukou puk dostat mimo branku včas.

Gól uznán nebyl a místo dvoubrankového vedení přišlo ve 14. minutě vyrovnání. Po vyhraném buly napálil puk obránce Zámorský a ten mezi betony brankáře Růžičky prošel až do branky.

Mladá Boleslav měla dvě největší šance prostřední třetiny v přesilových hrách. Nejprve napálil Lantoši pravou tyčku Pavlátovy branky, v následné dvojnásobné početní výhodě pak trefil tu horní ještě Pyrochta. Poté se při oslabení domácích zapotil i gólman Růžička, ale skóre se nezměnilo.

Pohnout s ním mohl deset minut před koncem třetí třetiny Fořt, ale Pavlát se ke své pravé tyčce stihl přesunout. Na druhé straně se ve dvou dobrých příležitostech ocitl Indrák, ale také Růžička v domácím brankovišti byl pozorný.

Zápas tak dospěl do prodloužení, v němž měl dvě dobré příležitosti Pyrochta, ale zápas nerozhodl. Ten dospěl až do nájezdů, které lépe zvládli hosté, kteří proměnili všechny ze svých tří nájezdů. Uspěli Šiler, Söderlund i Matýs, za domácí se neprosadili Lantoši, Lintuniemi ani Fořt.

Hlasy trenérů:

David Havíř (Mladá Boleslav): „Zápas bych hodnotil pozitivně, patřil gólmanům. Větší převahu jsme možná měli my, ale tentokrát jsme si nepomohli přesilovkou. Nevyužili jsme ani pět na tři. Ve třetí třetině už to bylo vyrovnané a pak prodloužení bylo jasně v naší režii. Bod navíc jsme nesebrali. S pokorou pokračujeme dál.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Byl to vyrovnaný zápas. Boleslav se dostala do vedení, nám se naštěstí podařilo vyrovnat a pak už se to tahalo nahoru dolů. I přesto, že padlo málo branek, tak to bylo hodně otevřené. Důležitý moment byl, že jsme přežili oslabení tří proti pěti. V prodloužení měla Boleslav dvě šance, my jsme pak zvládli dovednostní soutěž, takže jsme rádi za dva body. Měli jsme ale i štěstí, protože tam byly dvě nebo tři tyče.“

Góly

Domácí: 09:37. Fořt

Hosté: 13:05. Zámorský, . Šiler

Sestavy

Domácí: J. Růžička (F. Novotný) – Pyrochta, Bernad, Čech, F. Pavlík, Gewiese, Lintuniemi, Jánošík (C) – Skalický, Fořt, Lantoši (A) – Malát, O. Roman, Rohlík – Dvořáček, Hradec, Rohdin – Krivošík, Pitule, Závora.

Hosté: Pavlát (Hlavaj) – Malák, Zámorský, Laakso, Kvasnička, Skok, Piskáček (A) – Pour, Lev (A), Hrabík – Söderlund, Indrák, Matýs – Schleiss (C), Mertl, Šiler – Jansa, M. Soukup.

Rozhodčí

Šír, Úlehla – Hynek, Axman

Stadion

ŠKO-ENERGO Aréna, Mladá Boleslav

Návštěva

2789 diváků

Mountfield HK - Sparta 2:3 po náj.

Hokejisté pražské Sparty vyhráli v 37. kole extraligy v Hradci Králové 3:2 po samostatných nájezdech a díky osmé venkovní výhře za sebou se drží v čele tabulky o bod před Pardubicemi. Mountfield sice ve třetí třetině smazal ztrátu 0:2, ale musel strávit čtvrtou porážku za sebou. Potřetí za sebou to bylo až v nastavení. Ve prospěch Sparty rozhodl v rozstřelu Pavel Kousal.

Na dlouho nejzajímavější pasáž nabídl samotný start utkání. Hradecký Estephan v přesilovce napálil břevno, vzápětí ale propadl Pavelka a na brankáře sám uháněl Konečný, jemuž však ujel puk z hokejky. Po dalších zmatcích soupeře Najman zbytečně hledal Horáka u druhé tyče, místo aby zakončil sám.

Vyloženě nezáživnou partii přeťal až málo vídaný okamžik z 19. minuty. Znovu v přesilové hře Mountfieldu. Domácí gólman Lukáš váhal s rozehrávkou a puk mu chtěl vypíchnout Forman, před jehož hokejkou Lukáš uhnul, jenže kotouč napálil o Blainovu brusli za vlastní záda. Branka byla nakonec připsána Konečnému, který se puku dotkl jako poslední ze sparťanů.

Svůj kiks se Lukáš snažil odčinit, ve druhé třetině dobře čelil zvýšené aktivitě lídra tabulky. Nejlepší zákrok vytáhl lapačkou proti Řepíkově střele. Hradec se naproti tomu víc a víc trápil v početních výhodách, za což byl ve 34. minutě potrestán. Němečkovu bekhendovou dorážku zblokoval Jasper mimo branku, ale Pavelka ji nohama nechtěně odrazil za Lukášova záda.

Hokejisté Mounfieldu však zopakovali počin ze středečního utkání proti Mladé Boleslavi, kdy ve třetí části vyrovnali ze stavu 0:2. Pokračující špatnou disciplínu soupeře totiž přece jen potrestali. V obou případech se o to postaral slovenský střelec Okuliar, jenž nejprve tečoval Estephanovu nabídku a potom dorazil do prázdné branky Blainovu střelu. Okuliar měl navíc v závěru na holi hattrick a obrat, Kořenáře však nepřekonal.

V prodloužení dokonce netrefil úplně prázdnou branku, když domácí trenéři zesílili přesilovou hru odvoláním Lukáše. Samostatné nájezdy pak na obou stranách potvrdily trend z probíhající sezony. Hradec v nich doma opět pohořel, naopak Sparta je vyhrála i napočtvrté díky třem úspěšným pokusům ze čtyř. Rozdílový proměnil ve třetí sérii Kousal.

Hlasy trenérů:

Tomáš Hamara (Hradec Králové): „Na začátku utkání jsme byli aktivní a z toho pramenily fauly Sparty. Místo toho, abychom je potrestali, jsme po chybě inkasovali, což nás strašně srazilo dolů. V poslední třetině jsme už neměli co ztratit a konečně jsme proměnili přesilovky. V prodloužení jsme zariskovali a hráli pět na tři, jenže jsme neproměnili dvě šance do prázdné brány a Sparta v nájezdech ukázala kvalitu. Blahopřeju jí k vítězství.“

Pavel Gross (Sparta): „Za dva body jsme rádi. Hráli jsme velmi solidních čtyřicet minut, ale i v nich jsme udělali pět zbytečných faulů. To nás vytrestalo v poslední třetině, kdy Hradec v přesilovkách vyrovnal a dostal momentum na svou stranu. V prodloužení jsme měli štěstí, že jednou soupeř netrefil prázdnou bránu a podruhé tam byl výborně Pepa Kořenář. Nájezdy jsou malá loterie, ale jsem rád, že kluci byli mentálně silní.“

Góly

Domácí: 42:52. Okuliar, 53:59. Okuliar

Hosté: 18:15. Konečný, 33:47. Němeček, . P. Kousal

Sestavy

Domácí: Lukáš (Laurikainen) – Kalina, Blain (A), Pavelka, Pláněk, Jank, Freibergs, Marcel – Perret, Tamáši, Okuliar – R. Pavlík, Miškář, Jergl (A) – Šťastný, Estephan, Eberle (C) – Zachar, Pilař, Jasper.

Hosté: Kořenář (Cichoň) – Krejčík, Mikliš, T. Tomek, Moravčík, Němeček, Irving, Pavlák – O. Najman, Horák, Chlapík – P. Kousal (A), Sobotka (A), Řepík (C) – Buchtele, Konečný, Forman – Mužík, Žmola, Hauser.

Rozhodčí

Hribik, Veselý – Zíka, Bohuněk

Stadion

ČPP Aréna, Hradec Králové

Návštěva

4497 diváků

Kometa - Vítkovice 7:1

Hokejisté Brna deklasovali ve 37. kole extraligy Vítkovice 7:1 a naplno bodovali počtvrté za sebou. Základ vysoké výhry položila Kometa čtyřmi brankami ve druhé třetině, dva góly a jednu asistenci si připsal Jakub Flek, bilanci 1+2 měl obránce Jan Ščotka. Kometa se posunula v tabulce na šestou příčku. Vítkovicím, které prohrály třetí ze čtyř posledních duelů, patří stále dvanáctá pozice.

V dresu Vítkovic se poprvé objevil po boku svého bratra Robertse lotyšský reprezentant Rihards Bukarts a hned při svém druhém pobytu na ledě pořádně prověřil mladého brněnského gólmana Kavana. Semifinalista Ligy mistrů tak dal jasně najevo, že nepřijel pouze bránit, nebezpečím zaváněly i střely Barinky a Deje.

Kometa ve vyrovnaném prvním dějství spoléhala na rychlé výpady, Flekův, Ďalogův i Marcinkův pokus ale Machovského v ostravské svatyni nevyvedly z klidu. Vedoucí gól Brna se zrodil po pěkné kombinaci druhého útoku, když po nezištné přihrávce Ščotky střílel do odkryté brány Pospíšil. Vítkovice odpověděly sprškou střel a šancí, všechny měly ale stejnou poslední instanci v osobě gólmana Kavana.

V úvodu druhé třetiny si slabší chvilku vybral vítkovický gólman Machovský, jehož z úhlu překonal Ekrt a zaznamenal tak svoji první extraligovou branku.

Kometa pak přestála nápor hostí, opět s velkým přispěním Kavana a svému protivníkovi dala lekci z produktivity. Flek našel z pravého křídla najíždějícího obránce Ščotku, který prostřelil Machovského a skóroval ve druhém duelu po sobě. Do velké herní pohody Jihomoravanů zapadla i jejich první přesilovka, po kombinaci zkušených Ščotky a Fleka se druhý jmenovaný prosadil střelou k tyči a vyhnal Machovského z vítkovické branky.

Ani Klimešovi ovšem nevydrželo čisté konto dlouho. V početní výhodě dvou hráčů na ledě se premiérově v brněnském dresu prosadil obránce Osburn a stanovil tak pětibrankový rozdíl.

Vítkovicím zlepšil náladu gól po 18 vteřinách třetí třetiny, kdy se trefil přesnou ranou do šibenice obránce Raskob, ale za necelou minutu je zmrazila šestá branka Brna, jejímž autorem byl Kohout. Zbořil sice vzápětí neproměnil trestné střílení, kanonáda Komety ale pokračovala, podruhé v zápase se trefil Flek. Brňané dohrávali duel v exhibičním tempu, ale další gól už nepřidali. Zůstali tak jednu trefu za vyrovnáním sezonního rekordního vítězství, kdy v listopadu porazili Kladno 8:1.

Kometa tak včetně jarní čtvrtfinálové série přerušila sérii tří výher Vítkovic.

Hlasy trenérů:

Jiří Otoupalík (Brno): „Podali jsme zase dobrý týmový výkon, opět výrazně podpořeným Honzou Kavanem v brance, který nás zejména v první třetině podržel. Rozhodující bylo také to, že jsme konečně proměňovali vypracované příležitosti a to vše jsme zužitkovali v zisk tří bodů.“

Jiří Veber (Vítkovice): „První třetina nebyla z naší strany špatná a z pohledu na celé utkání byla rozhodující. Vytvořili jsme si šance, chyběl nám důraz před brankou, měli jsme tam špatné momenty v defenzívě, které se pak projevily ve druhé třetině, nedůslednost v naší obranné hře soupeř využil a pak to dopadlo tak, jak to dopadlo. Prostě jsme to dnes nezvládli.“

Góly

Domácí: 14:40. Pospíšil, 22:15. Ekrt, 27:44. Ščotka, 30:06. Flek, 33:13. Osburn, 41:11. Kohout, 43:05. Flek

Hosté: 40:18. Raskob

Sestavy

Domácí: Kavan (Lukeš) – Ďaloga, Gazda, Ščotka (A), Osburn, Kaňák, Hrbas, Svoboda – Zaťovič (C), Cingel, Flek – Pospíšil, Marcinko (A), Zbořil – Kollár, Kohout, Moses – Okál, Ekrt, Kratochvíl.

Hosté: Machovský (31. Klimeš) – Percy, Raskob, Mikuš (A), L. Kovář, Auvitu, Grman, R. Jeřábek – Fridrich, Chlán, Lakatoš (C) – Bukarts, Barinka, Bukarts – Kalus, Claireaux, Vondráček – Dej (A), Krieger, Přibyl.

Rozhodčí

Sýkora, Šindel – Lhotský, Hnát.

Stadion

Winning Group Arena

Návštěva

7049 diváků

Liberec - Olomouc 5:2

Hokejisté Liberce otočili ve 37. kole extraligy zápas s Olomoucí z 0:2 na 5:2. Bílí Tygři tak po dvou porážkách za sebou opět naplno bodovali a v tabulce si upevnili páté místo. Naopak Hanáci nedokázali navázat na domácí výhry s Hradcem Králové a Karlovými Vary a venku prohráli šestý z posledních sedmi zápasů. Olomoučtí měli vynikající nástup do utkání a už po 54 vteřinách hry vedli 2:0, ale přesto zápas ztratili.

Hosté z Olomouce měli výborný vstup do utkání a již po 20 vteřinách hry je poslal do vedení dorážkou Andělovy střely Navrátil. Bílí Tygři byli značně zaskočeni a hned v dalším střídání inkasovali znovu. Stále ještě v úvodní minutě utkání zvýšil na rozdíl dvou branek pro Hanáky střelou k tyči Sirota.

Severočeši chtěli rychle odpovědět, s šancemi Filippiho a Najmana si ale poradil Sedláček. Třetí gól hostů měl na holi Navrátil, Král ho ale skvěle vychytal. První přesilovku v zápase hráli v polovině první třetiny Liberečtí a dokázali snížit, prosadil se Filippi. Dvoubrankové vedení mohl poté Olomouci vrátit Nahodil, sám před Králem ale neuspěl.

V úvodu druhého dějství hráli v početní výhodě také hosté, domácí se ale bez větších problémů ubránili. Ke slovu se tak dostal znovu Liberec a po rychlém kontru do rozhozené olomoucké obrany vyrovnal Faško-Rudáš. Hanáci si mohli vzít vedení zpátky v přesilové hře, se střelami Káni a Nahodila si ale poradil Král. Ten se blýsknul také v další přesilovce Olomouckých, když nejprve skvěle vyrazil střelu Ondruška a poté výtečným zákrokem lapačkou sebral gól Káňovi.

Platilo tak pravidlo nedáš - dostaneš. Po ukázkově sehraném přečíslení a přihrávce od Hawryluka ve 34. minutě překonal Sedláčka potřetí v zápase Flynn a Liberec otočil stav zápasu na svou stranu. V následné početní výhodě vedení domácích navýšit Knot, Sedláček si ale s jeho dělovkou poradil.

Na začátku třetí části už ale olomoucký brankář nestačil na střelu Najmana z rychlého brejku a Liberec vedl o dvě branky. Na opačné straně to šikovně zkoušel Kunc, Král byl ale připraven. Pátou branku domácích pak mohl přidat ze samostatného úniku Budík, tváří v tvář Sedláčkovi ale neuspěl.

Hosté se poté mohli dostat zpět na dostřel v přesilovce, Královi ale proti střele Navrátila pomohla pravá tyč. Udeřili tak opět Bílí Tygři. Po skrumáži před Sedláčkovou brankou doklepnul puk do sítě Vlach a dodal domácím potřebný klid. V následné početní výhodě mohl Hanákům ještě vykřesat naději na bodový zisk Kusko, trefil však pouze horní tyč. Závěr zápasu už si pak Liberec pohlídal.

Hlasy trenérů:

Filip Pešán (Liberec): „Do zápasu jsme vstoupili hrozivě. Soupeř nás přehrál a inkasovali jsme dvě branky. To je nejhorší start utkání na domácím ledě, jaký si může člověk přát. Pak jsme celé utkání tahali trochu do kopce, byli jsme ale trpěliví. Věděli jsme, že máme dalších 59 minut na to zápas otočit, a to se nám naštěstí podařilo. Navíc vždy, když se nám v zápase něco nepovedlo, tak nás zachránil Daniel Král v brance. Jemu patří největší dík za dnešní vítězství.“

Jan Tomajko (Olomouc): “Výborně jsme začali a dali dva góly. I v dalším průběhu první třetiny jsme měli spoustu dalších šancí, které jsme bohužel neproměnili. Poté jsme našimi zbytečnými vyloučeními vrátili domácí zpět do hry a Liberec začal zápas otáčet. Ve druhé třetině jsme nehráli špatně, udělali jsme ale dvě chyby a domácí obě potrestali. Tak začala i třetí třetina, kdy jsme brzy dostali čtvrtý gól. Vytvořili jsme si v celém zápase hodně vyložených brankových příležitostí, nedokázali jsme je ale proměnit, a to nás v konečném důsledku stálo zápas.“

Góly

Domácí: 09:03. Filippi, 26:02. Faško-Rudáš, 33:21. Flynn, 41:08. A. Najman, 53:25. Vlach

Hosté: 00:20. Navrátil, 00:54. Sirota

Sestavy

Domácí: D. Král (Pařík) – Galvas, Knot, McCoshen, Melancon, Ivan, Budík, Derner – Rychlovský, Filippi (A), Faško-Rudáš – Flynn, A. Najman, Hawryluk – Birner (C), Bulíř (A), Pérez – Vlach, Šír.

Hosté: Sedláček (Konrád) – Ondrušek (C), Řezníček, Sirota, Rašner, Švrček, Černý, Mareš – Kunc, Anděl, Navrátil – Káňa, Nahodil (A), Bambula – Kusko, Knotek (A), Orsava – Klimek, Menšík, Rutar.

Rozhodčí

Ondráček, Květoň – Kajínek, Ondráček

Stadion

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2. Sparta 52 32 6 3 11 172:119 111
3. Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5. Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. Č. Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield 52 16 8 11 17 135:137 75
9. Vítkovice 52 18 5 8 21 132:138 72
10. Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. K. Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13. M. Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud