Pavel Bárta
Premium
7. února 2018 • 16:49

Naganský vítěz, kterého zasáhl Hašek. Šmehlík žije u Niagary a má psí hotel

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od srdce se začal smát. To když zaslechl, že je asi nejzastrčenější olympijský vítěz. „Než mi to připomněli, ani jsem nevěděl, jak dlouhá doba uplynula. Dvacet let!“ podivil se Richard Šmehlík. Ale odříznutý si nepřipadá. To spíš jen jeden život vystřídal jiný. O hokej už moc nezavadí. Provozuje psí hotel, věnuje se bojovým sportům. Patří k devíti Čechům, kteří získali černý pás v brazilském džiu džitsu. To v Naganu se rozdávalo medailí víc.



Při pohledu na ty závěry jako by ožily výjevy ze Slovanské epopeje od Alfonse Muchy. Nejúchvatnější hokejové scény připomínají slavná plátna. Svobodův vítězný gól Rusku. Nebo konec olympijského finále, kdy Dominik Hašek rozpoutává gejzír zlaté radosti.

Jako první se ke gólmanovi vrhá Richard Šmehlík. Než si padnou do náruče, odhozená brankářská hokejka ho zasáhne těsně pod oko. Pořádná pecka, v tváři mu zůstává šrám. Ale divoký tanec už nic nezastaví. Na ležícího hrdinu Haška se kupí jeden hráč po druhém.

„Ta rána se zahojila rychle, ale víc mě trápilo zraněné zápěstí,“ vybavil si Šmehlík při setkání na nedávném mistrovství světa juniorů v Buffalu. „Týden před olympiádou jsem si ho otočil a nevěděl, jestli na olympiádě vůbec budu moct hrát. Celý turnaj jsem nemohl pořádně střílet a dodnes to neohnu. Jakmile bylo buly ve třetině, měnil jsem si stranu s Jirkou Šlégrem,“ vrátil se k únoru 1998.

Uplynulo už dvacet let. Nic se v podstatě nezměnilo. Žije pořád v Amherstu. Na rozdíl od některých jiných má doma stále stejnou Moniku, jako je ta, co mu společně s ostatními manželkami nadšeně tleskala z hlediště naganské haly Big Hat. Jen děti vyrostly. Z Adély a Jess jsou dnes mladé dámy.

Medaili za nejslavnější triumf českého hokeje by se prý doma taky někde našla. Richard Šmehlík si na Nagano vzpomene, jen když do Buffala zavítá někdo ze starých kamarádů. Občas Dominik Hašek, který tam provozuje svoji nadaci, na přelomu roku ho navštívil na pár dní s rodinou Robert Reichel . Jeho syn Kristian hrál na juniorském šampionátu za českou dvacítku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud