Premium
7. srpna 2018 • 16:00

Beci = nedostatkové zboží. Švédové udávají tón, česká výchova pokulhává

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrana, ožehavé téma před každým šampionátem. Zatímco Švédové si z týmů NHL, které nezvládly cestu za Stanley Cupem, mohou vybírat dle libosti, čeští trenéři postrádají zadáky, na nichž by mohli postavit defenzivu. Doba, kdy se kluby za oceánem praly o české beky, je pryč. Zatímco Švédové se chlubí propracovaným systémem výchovy, česká defenzivní škola značně pokulhává. To se odráží na počtech draftovaných talentů i hráčů, kteří nastupují v NHL.



Den před začátkem letošního draftu NHL se v texaském Dallasu konal trenérský seminář, na kterém přednesla své poznatky řada renomovaných koučů. Vedle severoamerických odborníků vystoupil na pódium také Rikard Grönborg, který v uplynulých dvou sezonách vedl švédskou reprezentaci. Téma prezentace: jak Švédové vychovávají světové obránce.

O jeho výstup byl mezi ostatními účastníky velký zájem. Není divu, Švédové dlouhodobě vládnou evropským zemím v počtu zadáků v NHL. Celou situaci pak doprovodil následný draft, kdy tam měla skandinávská země celkem třináct beků.

Klenotem tamní školy je osmnáctiletý Rasmus Dahlin, účastník letošních olympijských her, který je podle mnohých jedním z největších defenzivních talentů všech dob. Až budoucnost ukáže, jak naplní očekávání, našlápnuto má ale víc než dobře. Přestože mladý zadák teprve čeká na svoji premiéru v NHL, jeho jméno rezonuje ze všech stran.

„Když vidím Dahlina, je neuvěřitelné, co takhle mladý kluk na ledě předvádí. Tohle neumím, tak to zkrátka je. Ale snažil jsem se nedostatky dohnat dřinou a věřím, že se mi to daří,“ vypráví obránce Michal Kempný, aktuální vítěz Stanley Cupu. „A je to možná cesta mojí generace, která třeba v osmnácti letech nebyla na zámořském radaru.“

Podobnou cestou jako Kempný, který do NHL nakoukl až v šestadvaceti letech, šli i Jan Rutta a Jakub Jeřábek. Rodák z Hodonína byl členem mládežnických reprezentací, avšak po přechodu mezi dospělé nijak nevyčníval. Nakopla jej až sezona na hostování ve Slavii pod vedením Vladimíra Růžičky. „Faktem je, že v zámoří i ve Švédsku

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud