Luboš Brabec
26. září 2020 • 04:50

Potomci slavné generace: Musilovi, Hořavové i ti, co nehrají za Česko

Vstoupit do diskuse
4
  • Znáte potomky slavné hokejové generace ze sezony 1984/85?Znáte potomky slavné hokejové generace ze sezony 1984/85?FOTO: koláž iSport.cz

    Páté místo na Kanadském poháru (jen o skóre před posledními západními Němci), druhá příčka na Izvestijích a nakonec zlatý světový šampionát v Praze. Tak divoká byla sezona 1984/85 hokejové reprezentace. Z dnešního pohledu je ovšem zajímavá i tím, kolik synů tehdejších reprezentantů – vedle Kevina a Kellyho Klímových, kteří zářili v pátek za Mountfield HK na ledě Zlína – se vypravilo do světa profesionálního hokeje. Tady je jejich přehled.

  • David Musil (1993)

    V dokladech má místo narození Calgary – jako vzpomínku na nejlepší angažmá svého otce Františka. Draftoval ho konkurenční Edmonton, NHL si však nezahrál. Poslední sezony je stálicí Třince i reprezentačního týmu.

    David Musil nosí v národním týmu číslo 6 David Musil nosí v národním týmu číslo 6Foto Martin Sekanina (Blesk)

  • Adam Musil (1997)

    Narodil se v Kanadě v době, kdy otec končil angažmá v Ottawě. Prošel zámořskou školou, zemi reprezentoval v kategoriích U-17 a U-18, ale ve dvacítce už oblékl český dres a má i osm startů mezi dospělými. Aktuálně působí v Liberci.

    Adam Musil pokračuje ve sportovním rodu a hraje hokej. Maminka byla tenistka Adam Musil pokračuje ve sportovním rodu a hraje hokej. Maminka byla tenistkaFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Vladimír Růžička (1989)

    Bylo mu 11 měsíců, když se s otcem Vladimírem a rodinou vydal do zámoří. Sám si tam však nezahrál, i když ho draftoval Phoenix. V extralize prošel Slavií, Chomutovem a Spartou, od léta je ve službách Mountfieldu.

    Útočník Vladimír Růžička slaví první trefu v dresu Hradce Králové Útočník Vladimír Růžička slaví první trefu v dresu Hradce KrálovéFoto ČTK / Hájek Ondřej

  • Miloslav Hořava (1982)

    Má za sebou zajímavou kariéru: hrál v reprezentaci, ve Švédsku, v KHL, doma vystřídal pět extraligových klubů. Naposledy působil ve čtvrté německé lize.

    Miloslav Hořava mladší na úvodním tréninku Litvínova na ledě Miloslav Hořava mladší na úvodním tréninku Litvínova na leděFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Petr Hořava (1985)

    Druhý ze synů Miloslava Hořavy to do národního týmu nedotáhl, i s cizinou má minimální zkušenosti. V minulé sezoně hrál první ligu za Slavii.

    Petr Hořava v dresu Kladna Petr Hořava v dresu KladnaFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Jacob Pivonka (2000)

    V USA se narodil a zemi reprezentoval mj. na posledním MS do 20 let v Ostravě a Třinci. Stejně jako otec Michal je centr. Draftovali ho New York Islanders, zatím působí na univerzitě.

    Jacob Pivonka reprezentuje USA Jacob Pivonka reprezentuje USAFoto Michal Beránek (Sport)

  • Jakub Šindel (1986)

    Syn gólmana Čestmíra Šindela platil za veliký ofenzivní talent, ale v dospělém hokeji předpoklady nenaplnil, byť si zahrál i ve Finsku, KHL a Švýcarsku. Kariéru ukončil před pěti roky, teď je rozhodčím.

    Bývalý útočník Jakub Šindel je teď sudím Bývalý útočník Jakub Šindel je teď sudímFoto Michal Beránek (Sport)

  • Sebastian Uvira (1993)

    V příjmení si na rozdíl od otce Eduarda čárku nepíše. Narodil se totiž v Německu a také ho reprezentuje. Aktuálně působí v Kolíně nad Rýnem.

    Sebastian Uvira reprezentuje Německo Sebastian Uvira reprezentuje NěmeckoFoto Profimedia.cz

  • Petr Svoboda (1980)

    Před jednadvaceti roky se syn obránce Radoslava stal juniorským mistrem světa, ve druhém kole ho draftovalo Toronto, v NHL si i zahrál, ale jeho kariéru utnula nemoc. Teď je trenérem u jihlavské mládeže.

    Petr Svoboda v dresu Třince Petr Svoboda v dresu TřinceFoto Sport

  • Vladimír Kameš (1983)

    Odehrál za Kladno 159 extraligových zápasů, přes Slovensko a Rusko se dostal do Německa, kde působí dosud – teď v šesté lize v Sonthofenu jako hrající trenér a šéf mládeže.

    Vladimír Kameš slaví gól v dresu Kladna Vladimír Kameš slaví gól v dresu KladnaFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Jiří Lála (1983)

    V extralize si připsal čtyři zápasy za České Budějovice, kde dřív hrával i jeho otec, pak pokračoval v nižších zahraničních soutěžích.

    Jiří Lála junior má za sebou angažmá v nižších zahraničních ligách Jiří Lála junior má za sebou angažmá v nižších zahraničních ligáchFoto Morrumshockey.com

  • Dušan Pašek (1985)

    Ještě v předminulé sezoně mihnul v Hodoníně, předtím hrál dlouhé roky slovenskou extraligu.

    Dušan Pašek ml. v dresu Košic Dušan Pašek ml. v dresu KošicFoto Profimedia.cz

  • Ondrej Rusnák (1989)

    Syn reprezentačního kapitána Daria Rusnáka patřil k talentům slovenského hokeje. Jeho kariéru zabrzdilo zranění kolene z MSJ, kvůli němuž dva roky nehrál.

    Kariéru Ondreje Rusnáka zabrzdilo zranění kolene Kariéru Ondreje Rusnáka zabrzdilo zranění koleneFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
4


Články odjinud


Články odjinud