Miroslav Horák
11. listopadu 2020 • 16:45

Potrestaný Stloukal požene svaz k soudu. Jdu bojovat za trenéry, říká

Vstoupit do diskuse
8
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zastavení trenérské činnosti na dva měsíce, navrch pokuta 10 tisíc korun za maření činnosti disciplinární komise a vypovězení smlouvy klubu, na jejímž základě má přijít o status SCM a finanční podporu. Tímto způsobem skončila ze strany Českého hokeje kauza Martina Stloukala a uniklé nahrávky vulgárního proslovu z dorostenecké kabiny Techniky Brno. Skončil celý případ? Nikoli. Možná nabírá grády. „Rozhodl jsem se bránit u soudu, nic mě nezviklá,“ prohlásil Stloukal.



Tvrdí, že s sebou nenechá zametat, postihy hokejového svazu považuje za neadekvátní, rozporuje jejich vynesení i způsob řešení odvolání. Před pár dny do kanceláří Techniky přišla pošta ze svazu a zpráva o potvrzení verdiktů. „Budeme se domáhat určení neplatnosti rozhodnutí hokejového svazu v řízení před soudem. Naším zájmem je prokázat, že svaz postupoval nesprávně a v rozporu se zákonem,“ tvrdí trenérův advokát Michal Zahuta.

Nálada na zimním stadionu Techniky je všelijaká. Jako všude jinde z důvodu koronavirové krize a trvajícího uzavření sportovišť. Vedení klubu navrch řeší, jak se vypořádat se svazovým ultimátem. Postavené je celkem jasně: pokud odvoláte Stloukala z pozice hlavního trenéra mládeže, smlouva poběží dál, status Sportovního centra mládeže vám zůstane.

Pro budoucnost Techniky je tento pakt zásadní věc. S vizitkou SCM souvisí podpora svazu v řádech statisíců korun ročně (na plat vedoucího trenéra CSM, v tomto případě Stloukala, dostává klub od ČSLH 360 tisíc) i následná finanční výpomoc od města a kraje. Rozehrála se velká hra, obě strany dlí v zákopech. Z dostupných informací vyplývá, že Technika nehodlá přistoupit na nátlak svazu, zároveň si dokáže barvitě představit, co by mohlo nastat, kdyby se diktátu nepodvolila.

Nic takového jsem nezažil, říká Nečas o Stloukalově výbuchu. Co Frolík?
Video se připravuje ...

Boj o přežití. Možný konec a přes dvě stě mládežníků na dlažbě.

„Víte, v této kauze už nejde ani tak o mě jako o trenérskou profesi v českém hokeji, její kredit v branži šel neuvěřitelně dolů. A někdo to musí pojmenovat nahlas. To je můj motiv,“ předesílá Martin Stloukal. „Nastupující trenérská generace neví, do čeho se řítí. Nemá tu žádnou podporu, pokud svoji práci nebere jako poslání, nemůže ji vykonávat. Finančně je to tragédie. Považuji za důležité ozvat se, když to nikdo jiný neudělá a nechá si líbit, v jakém stavu se český hokej ocitá, jak je řízen. Ať si každý myslí, co chce, já míním bojovat za lepší podmínky trenérů v budoucnu.“

Není sám, kdo netají nespokojenost s tím, jak hokejová mládež v covidových měsících strádá, přitom v cizině se jede naplno. Nahoře Stloukal vnímá jen přihlížení. „Máme tady zavřené stadiony, výpadky v příjmech, kluby se s rodiči skládají na tréninky v zahraničí a od svazu nepřichází absolutně žádná podpora. Ani morální. Náhradní trénování zůstává plně v režii oddílů, rodičů, svaz v tomto směru nepodniká nic,“ vadí Stloukalovi.

O tomtéž hovořil minulý týden na stránkách Sportu sportovní ředitel Mladé Boleslavi Václav Nedorost. „Pokud to neotevřeme, hrozí nám zkáza, katastrofa. Čekal bych větší pomoc od svazu,“ podotkl bývalý hráče NHL či KHL.

Nic z toho nemění na faktu, že Stloukalův zástupce Michal Zahuta připravuje trenérův vlekoucí se případ k soudu. Na čem hodlá postavit reakci? „Ten způsob, jakým svaz ‚kauzu Stloukal‘ vyřešil, je naprosto bezprecedentní. Již původní rozhodnutí měla celou řadu podstatných vad a nedostatků. Obě naše odvolání, která na to věcně a podrobně poukazovala, byla zamítnuta, a to bez jakéhokoli odůvodnění. O odvoláních se navíc konalo ústní jednání, kterého jsme se s klientem měli právo zúčastnit, avšak účast nám umožněna nebyla. Požádal jsem proto dodatečně alespoň o zápis z tohoto jednání. Na to svaz neodpověděl vůbec. Co si tedy o takovém řízení myslet?“ pronáší Zahuta.

To nejlepší z nahrávky kouče Třebíče: Jste nenažranci, vole. Ať vám perou pipiny!
Video se připravuje ...

Podle něj ČSLH nenajde ve svých stanovách pro své rozhodnutí oporu. „Svaz ukládá sankce na základě znění stanov, ty jsou však nekonkrétní, jen obecné,“ konstatuje Zahuta a pro srovnání dává příklad.

„Když si neoprávněně přisvojíte cizí věc a způsobíte tím škodu nikoli nepatrnou, tak z trestního zákoníku jednoduše zjistíte, že jste se dopustil přečinu krádeže. Ve stanovách svazu nic takového nenajdete, pouze se dozvíte, že se nesmíte dopustit jiného provinění. Co je jiné provinění?“ ptá se Stloukalův advokát. „Odmítnutí vyjádření bez porady s právním zástupcem? To, že byl někdo drzý? Nebo že se neklaní v pase a nezasalutuje, když potká činovníka svazu? To nikdo neví, je na libovůli orgánů hokejového svazu, co si do toho dosadí. A to je z mého právního pohledu špatně. Navíc je otázkou, zda je svaz vůbec oprávněn trenérům jakékoli sankce ukládat, protože trenér není členem svazu.“

V jeho očích dost důvodů pro civilní obranu. „Rozhodnutí hokejového svazu napadneme v řízení před soudem. Naším zájmem je prokázat, že svaz postupoval špatně a v rozporu se zákonem. Vznik finanční újmy 10 tisíc korun je sekundární, ale neoddělitelná součást. Na základě toho se budeme domáhat i vrácení částky,“ dodává Zahuta.

Oficiální vyjádření Českého hokeje

„Trenér Martin Stloukal byl potrestán za výroky se zjevným rasistickým podtextem, které jsou v příkrém rozporu s principy výchovy mládeže. Pokládáme je za nepřípustné, zvlášť když jeho práce byla odměňována ze státních prostředků. Ve stejném smyslu se ostatně vyjádřili zástupci všech veřejných institucí, které mládežnický hokej v Technice Brno spolufinancují. Jsme přesvědčeni, že postup disciplinární komise a výkonného výboru byl v souladu s právem, stejně jako s platnými řády a předpisy ČSLH. Klanět se a salutovat nikdo nemusí, stačí dodržovat zásady, které platí i v hokejových kabinách. A u mládeže zvlášť. Ze strany ČSLH vůči Technice Brno se nejedná o žádné ultimátum. Klub se nemusí rozhodovat, zda trenéra z funkce vedoucího trenéra Sportovního centra mládeže odvolá, či nikoli. ČSLH smlouvu, na jejímž základě jako vedoucí trenér SCM působil, vypověděl, na což má podle smlouvy právo i bez udání důvodu. Jeho další zařazení v klubu je (pochopitelně, až skončí disciplinární trest) zcela v kompetenci klubu, pouze nebude placen z veřejných peněz. Smluvní výpovědní doba vyprší na konci měsíce.“

Hráči Techniky stojí za Stloukalem, nechali si natisknout tričko s přezdívkou "Tvaroháři"
Hráči Techniky stojí za Stloukalem, nechali si natisknout tričko s přezdívkou "Tvaroháři"

Vstoupit do diskuse
8


Články odjinud


Články odjinud