Pavel Bárta
Premium
16. srpna 2021 • 12:59

Kaberle na skok v Česku: o Torontu, synovi v obraně i rozvozu jídla

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má dva domovy. S rodinou žije v Torontu, kde strávil tucet ze svých 16 sezon v NHL. Pak je tu Velká Dobrá u Kladna, odkud pochází a kde taky před deseti lety slavil triumf ve Stanley Cupu. „Každý rok jsme se vraceli zhruba na měsíc, pak to kvůli covidu dlouho nevyšlo,“ líčí Tomáš Kaberle (43), který po roce a půl mohl konečně zase přiletět. Ovšem jen pár dní, na 70. narozeniny svého otce, dvojnásobného mistra světa Františka Kaberleho.



Za Toronto nastoupil do 878 zápasů a s 520 body je druhým nejproduktivnějším bekem ve víc než stoleté historii klubu. V NHL končil před osmi lety, lidé však nezapomněli. Poznával to, i když během lockdownu pomáhal manželce v italské restauraci Quanto Basta. Jako byl Tomáš Kaberle mistr v rozvážení puků, osvědčil se i při rozvozu jídla. K tomu trénuje syna Lukase a sleduje NHL, zejména svoje nástupce v Maple Leafs. „Ti jsou mi nejbližší. Přál bych jim, aby konečně vyhráli Stanley Cup,“ přiznává v rozhovoru, který během výsadku v Česku poskytl Sportu.

Tentokrát jste se ukázal jen krátce. Ale nakonec jste asi rád, že jste v téhle divné době na otcovo životní jubileum mohl vůbec přiletět, že ano?
„Každý rok jsme létali do Čech s celou rodinou zhruba na měsíc. Loni to nevyšlo kvůli covidu a letos to taky nevypadalo moc dobře. Ale teď se to všude pomalu otevírá. Jsem plně očkovaný a mám i testy, díky tomu jsem mohl na dva týdny přiletět se synem. Táta měl významné kulatiny, takže jsme rádi, že jsme sem mohli skočit aspoň na chvíli.“

David Krejčí, s nímž jste hrával v Bostonu, se hodlá vrátit na delší dobu, možná i pod vlivem toho, že sem s rodinou dlouho nesměl podívat. Co jeho rozhodnutí říkáte?
„Nemluvil jsem s ním, takže přesně nevím, co plánuje. Ale dlouho se neviděl s rodiči, bráchou, přeje si, aby se jeho děti naučily česky. Je hezké se vrátit tam, kde začínal. Taky už není jako hráč nejmladší, v Bostonu skončil, ale myslím, že si úplně nezavírá dveře zpátky. Třeba se rozehraje v Olomouci, pomůže jí a na play off půjde do Bruins. Nevím, nakolik to bude reálné a za jakých podmínek by to vůbec bylo možné. Ale Kučerov taky celou sezonu nehrál a potom za Tampu nastoupil v play off. Třeba to bude podobná situace.“

Jak hokej chybí vám?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud