Miroslav Horák
11. května 2022 • 17:00

Kandidáti na Králova nástupce: Hašek, Šlégr a... Hadamczik ještě neřekl NE

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezi fanoušky českého hokeje se vrší velká očekávání související s odletem národního mužstva na mistrovství světa do Finska. To je hlavní téma směrem ven. Není zdaleka jediné. V ústředí přituhuje a stoupá horečka kvůli blížícím se volbám nového prezidenta svazu. Oficiální výstupy nejsou žádné, přesto čím dál silněji prosakuje, kdo má eminentní zájem nahradit Tomáše Krále, jenž za pár týdnů končí. Mezi jinými Jiří Šlégr a Dominik Hašek. S jistým napětím se čeká, zda půjde do boje Alois Hadamczik. Půjde, má však jasnou podmínku.



Hašek na Hrad! Celý národ měl před téměř čtvrtstoletím jasno. Nepřekonatelného fantoma z brankoviště na zlaté olympiádě v Naganu Dominika Haška lid viděl v čele státu. To je stále hudba budoucnosti. Mnohem blíž je převzetí úřadu prvního muže českého hokeje v zemi. I když podle dostupných informací šance někdejší hvězdy NHL nejsou veliké. Jak se vaří předvolební hokejový guláš?

Čtrnáct let a dost. Tomáš Král za pět týdnů oficiálně složí funkci hokejového bosse. Svými ústy o tom informoval na konci září. Klíčový hokejový post opustí z osobních důvodů o dva roky dříve, než jak zněl původní plán (mandát) po volební svazové konferenci v roce 2020. Kdo jej nahradí?

Zásadní otázka, jejíž odpověď přijde až 18. června v pražském hotelu Clarion, kde se sejdou delegáti konference, aby mj. určili Králova nástupce. V programu jednání nejdůležitější položku najdete pod bodem 18. Bod 15 obsahuje představení kandidátů.

Kdo mezi nimi určitě nebude chybět?

V této chvíli je tutovým kandidátem Dominik Hašek, jenž svou misi v úterý veřejně odšpuntoval. V hokejové branži se ví, že podporu šesti desítek delegátů už dávno shání Jiří Šlégr. Hoši z Nagana.

18. 6.

V tento den se v Praze uskuteční konference Českého svazu ledního hokeje, na které by měl být zvolen nový prezident svazu.

Druhý jmenovaný je bývalým vynikajícím obráncem, vedle Jaromíra Jágra jediným zdejším členem Triple Gold Clubu (triumf na ZOH, MS a ve Stanley Cupu). V nedávné minulosti vedl extraligový Litvínov, je stávajícím členem výkonného výboru svazu. Z posledních slov je nanejvýš zřejmé, že právě on je tzv. svazovou volbou, resp. volbou nynějších špiček. Zkrátka člověkem, jenž by měl v ideálním případě pokračovat v nastavené linii a vyhnout se obloukem zásadním změnám v chodu Českého hokeje.

Pravým opakem uvažovaného Šlégrova panovnictví by byl Dominik Hašek, jenž loni na podzim velmi ostře vystoupil proti Tomáši Královi poté, co vyšlo najevo prezidentovo někdejší napojení na kontrarozvědku spadající pod Státní bezpečnost.

Leckoho nejspíš napadne, že legendární brankář je kartou Petra Dědka, bosse pardubického klubu, jenž v posledních týdnech a měsících velmi intenzivně a otevřeně napadá práci kompletního vedení Českého hokeje a zvažuje podání trestního oznámení kvůli hospodaření.

Realita je však jiná, šířící se zprávy o Haškově napojení na Dědka patří do kategorie tradičního zákulisního manévrování různých skupin lidí. Nezakládají se na pravdě. Pokud o někom šéf rozpínavého extraligového Dynama v souvislosti s potřebou nových pořádků na svazu hovořil, jednalo se o Aloise Hadamczika.

Právě někdejší kouč reprezentace, jenž letos „slaví“ deset let od posledního medailového importu z mistrovství světa, je považován za černého koně voleb. Samozřejmě za předpokladu, že do kandidatury půjde. Což je nezodpovězená otázka.

Hadamczik je dlouholetým kritikem práce vrcholných svazových představitelů, Královi ve svých otevřených vyjádřeních vyčítá především to, že se během vrcholné kariéry na půdě ČSLH obklopil lidmi s nedostatečnou odborností i motivací. A proto se dle něj český hokej sesunul z výkonnostního piedestalu dolů.

Do hokejové obrody by se rád pustil, ovšem se svými lidmi, nikoli se stávajícím výkonným výborem. Jde o to, že bod 19 červnové konference zmiňuje volbu členů VV ČSLH na uvolněná místa. Uvolněná místa, to je důležité.

Králova tiskovka: Hledání vojína i kritika Dominátora!
Video se připravuje ...

Jinak řečeno, nový šéf dostane k ruce prakticky totožné složení vrcholného orgánu svazu, jaké je k dispozici nyní. Doposud je známo, že z VV odstupuje Libor Zábranský. O dalších změnách není vidu ani slechu.

A Hadamczik kandidaturu nepodá, pokud si hokejové hnutí nevybojuje kompletní změnu: vedle nového prezidenta i čerstvý výkonný výbor. „Říkám kategoricky ne kandidatuře se stávajícím výkonným výborem. Pokud si hnutí bude moci zvolit předsedu i nový výkonný výbor, dávám své jméno k dispozici,“ řekl Sportu s tím, že nejbližší čas ukáže. „Takto nastavené volby jsou paskvil, shodl se na tom se mnou i můj renomovaný právník, který mě od účasti ve volbách odrazuje,“ doplnil.

Kdo další by mohl usilovat o prezidentskou židli?

V zákulisí padá i jméno Aleše Pavlíka, stávajícího viceprezidenta svazu a zároveň majitele extraligového klubu z Vítkovic. Mluví se o generální manažerce Sparty Barboře Snopkové Haberové, rovněž o snahách Otakara Černého, jenž manažersky vede reprezentační dvacítku a na svazu je zaměstnán i jako manažer Síně slávy českého hokeje.

Podání přihlášky se všeobecně očekává od Bedřicha Ščerbana, další letité svazové tváře a rovněž člena nynějšího výkonného výboru Českého hokeje.

Králův následovník bude mít za úkol dovést hnutí do následující řádné volební konference 2024. Na jaře toho roku se v Česku uskuteční mistrovství světa. Což je samozřejmě velké lákadlo. Věc obrovské prestiže a prostor pro to obstarat svazu na účet stamiliony korun. Tak jako v případě posledního šampionátu 2015 v Praze a Ostravě, na němž padl historický návštěvnický rekord.

Samo sebou, že jde jen o špičku pomyslného ledovce. Český hokej potřebuje zapracovat především na návratu k úspěšné výchově, která by znovu plodila talenty světové úrovně. V mnohem větším počtu než doposud. A protože pod spoustou zásadních rozhodnutí minulých let jsou podepsáni lidé z výkonného výboru, v rámci chystaných voleb jde také hodně o obsazení této vlivné skupiny.

Přihlášky se mohou podávat ještě tři následující týdny do 8. června.

Kdo by měl (mohl) kandidovat na prezidenta ČSLH

Dominik Hašek

Brankářská legenda se doposud realizovala v podnikatelském světě, byť bez omračujících úspěchů. Návrat do prostředí českého hokeje absolvoval jako předseda návrhové komise Síně slávy. Po kauze Tomáše Krále odsoudil, poslední dobou se velmi otevřeně a ostře vyjadřuje k řadě politických otázek včetně konfliktu na Ukrajině. Do budoucna nevyloučil kandidaturu na prezidenta republiky.

Jiří Šlégr

Někdejší slavný obránce má ve svém CV mnoho sportovních i nesportovních, přitom významných aktivit. Tři roky byl poslancem PSP ČR, poté místopředsedou politické strany LEV 21, stal se zastupitelem města Litvínov. Šéfoval extraligovému klubu Verva Litvínov, členem výkonného výboru ČSLH je od roku 2016. Je i místopředsedou Rady České televize.

Alois Hadamczik (?)

Kdyby se rozhodl pustit do boje, dokázal by si získat významnou podporu, o tom netřeba pochybovat. Názorově je velmi vyhraněný vůči práci současného vedení českého hokeje, byť všechny „hráče“ ČSLH nehází do jednoho pytle. Vedl úspěšně áčkovou reprezentaci, řadu let extraligové kluby, šéfoval Baníku Ostrava, který vytáhl z velkých dluhů.

Aleš Pavlík (?)

Viceprezident svazu a vlastník vítkovického klubu patří mezi nejvlivnější figury českého hokeje, dává si však velký pozor na to, aby nebyl mediálně známý. Rozhovory v podstatě nedává, pokud už nějaký jeho názor vyleze na povrch, je skrz na skrz prodchnut diplomatickými tóny.

Otakar Černý (?)

V manažerských pozicích zodpovídal či zodpovídá za chod řady mládežnických reprezentací, svazové prostředí zná velmi dobře, tedy i tamní osazenstvo. V zákulisí se o něm mluví jako o člověku, který si vyhodnotil, že má jistou šanci. Ve skutečnosti velmi malou.

Bedřich Ščerban (?)

Šéf jihlavského hokeje se řadí mezi dlouholeté podporovatele Tomáše Krále. Na pozicích v centrále Českého hokeje člen výkonného výboru velmi lpí. Má rád, pokud se o něm říká, že patří mezi nejvlivnější hokejové persony. V Jihlavě nechává stavět multifunkční arénu.

Barbora Snopková Haberová (?)

Předsedkyně představenstva a generální manažerka Sparty je už pouze díky těmto rolím osobou, kterou je nutné skloňovat. Za oponou se má za to, že si s myšlenkou kandidatury pohrává, či lépe řečeno pohrávala. Verdikt není zřejmý.

Je tým a tým

pohled Miroslava Horáka

Poslední mistrovství světa konané u nás doma vydělalo hokejovému svazu okolo 450 milionů korun. Báječné numero. Není divu, že další šampionát v roce 2024 láká. A do toho se blíží volby, které po předsednické stránce velký turnaj překryjí. Třebaže Tomáš Král odchází, dává logiku, že nynější vláda nechce o porcování medvěda přijít. Proto potřebuje „svého“ člověka na brzy volnou židli. Vyvoleným má být Jiří Šlégr. Pro svaz ideální kandidát. Loajální a s poměrně jasnou vizí na nic zásadního nesahat. Nechat dané věci plynout jako doteď. Ano, Šlégr je oblíbená sportovní legenda, velké hokejové jméno, známé daleko za hranicemi českého rybníčku. Býval to týmový hráč. Zanedlouho si český hokej musí položit zásadní otázku, zda je týmové cítění a ctění daných barev právě v tomto případě namístě.

Tomáš Král na pondělní tiskové konferenci
Tomáš Král na pondělní tiskové konferenci

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud