Zdeněk Janda
6. května 2023 • 15:38

Ocenění pro legendy! Golonka políbil sako. Nechyběla ikona Komety

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co jméno, to pojem. A legenda, která si zaslouží obdiv. V rámci Českých hokejových her byli oceněni u příležitosti svých životních jubileí členové Síně slávy. Během slavnostního ceremoniálu dostali speciální saka, během utkání se Švédy uslyší i potlesk fanoušků. „Je to čest!“ reagoval někdejší útočník Jozef Golonka (85). A potom při fotografování políbil sako. Dalšími oceněnými byli Vladimír Nadrchal (85), Jiří Hrdina (65) a František Kučera (55).



VIP prostory v brněnské aréně viděly plejádu legend, které se nesmazatelně zapsaly do historie českého i československého hokeje.

„Chci vám všem moc poděkovat,“ řekl Alois Hadamczik, prezident svazu.

Na vozíčku dorazil i Vladimír Nadrchal. Někdejší brankář, legenda místní Komety. Omluvil se, že už není úplně ve formě, ale nebylo to na něm až tolik znát. „Když vidím své bývalé spoluhráče, kamarády a další borce, kteří toho dokázali ještě mnohem víc, naplňuje mě to uspokojením,“ vykládal Nadrchal, jenž za reprezentaci odehrál 65 utkání. S Kometou navíc slavil neuvěřitelných osm mistrovských titulů.

Vedle něj stál Jozef Golonka. Bodrá duše, která zažila mimo jiné slavnou generaci, která v šedesátých letech nastupovala proti Sovětům. A do hry dávali o to větší srdce.

„Je to pro mě opravdu velká čest,“ reagoval někdejší útočník, jenž národní tým v těch nejvíce vyhecovaných utkáních vedl jako kapitán. Když pózoval se sakem, určeným pro členy Síně slávy, políbil ho.

Nechyběl ani někdejší útočník Jiří Hrdina, trojnásobný vítěz Stanley Cupu a mistr světa z roku 1985. „Jsem moc rád, že došlo k tomuto aktu. Celkově si moc vážím, že jsem členem Síně slávy,“ reagoval Hrdina, ikona rovněž Sparty. Ten je stále aktivní jako skaut, takže v Brně je i pracovně.

Sparťanskou krev má v žilách i František Kučera. Poctivec v obraně, jenž vyhrál olympiádu v Naganu a k tomu přidal dva tituly mistrů světa.

„Mám štěstí, že jsem zrovna po návratu ze světa stihl úspěšnou éru s národním týmem,“ řekl skromně Kučera, jenž se po kariéře vrhnul do podnikání. Spolu s bratrem Vojtěchem vybudovali arénu v Letňanech, která se stala velkou baštou hokeje v rámci celé Prahy.

Když mluvil s novináři, poprosil, aby si mohl sednout. „To víte, věk,“ pousmál se s tím, že má problémy s nohou. Během košaté kariéry jeho tělo dostalo pořádně zabrat, v minulých letech dostal umělou kyčel.

I na něm bylo vidět, jak moc si váží, že je členem Síně slávy. A teď dostal i speciální sako u příležitosti 55. narozenin. Když ho přebíral, ostatní na to reagovali, že je ještě bažant, protože je nejmladší… „Mají pravdu, je to tak!“ smál se.

„Doufám, že na to sako najdu doma nějaký ramínko,“ dodal ještě pobaveně.

Během zápasu se Švédy všechny legendy uslyší potlesk zaplněné haly. Zvlášť Nadrchal, jedna z nejvýraznějších postav v historii slavného klubu.

Ale aplaus patří všem dalším jubilantům.

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud