27. května 2010 • 18:49

Bez kterých věcí se Jágr neobejde

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová výbava Jaromíra Jágra? Žádné bombastické novinky, ale ozkoušené věci a modely. Přesně tak to české hvězdě vyhovuje. Jak vypadá jeho výstroj přibližuje VÁCLAV BARTOŠ, manažer Jágr Teamu, tedy firmy, která je v Česku zástupcem značky RBK a CCM.



STARÁ HELMA

Jágrova stará helma.Foto Michal Beránek - SPORT

Vždycky k němu patřila helma značky Jofa, ve které hrál ještě na olympiádě v roce 2006, pro níž dostal výjimku, protože už nesplňovala pravidla. „Je lehčí, pohodlná. Neřeším, jestli je schválená, nebo ne. Až mi jofičku zakážou, vezmu si jinou. V šatně mám i normální helmu,“ byl Jágr v klidu.

Této helmě se říkalo skořápka a nebyla tak bezpečná jako nové a modernější modely. Však se také hodně mluvilo o tom, když Jágra na olympiádě zákeřně sestřelil fi nský rabiját Ruutu. Ten pak novinářům říkal, že si český útočník za 10 stehů nad obočím, které si ze souboje odnesl, může sám, protože nenosí předpisovou helmu. Experti se ale shodli, že by mu nepomohla žádná helma.


 



NOVÁ HELMA

Jágrova nová helmaFoto Michal Beránek - SPORT

„Skořápku“ už dnes Jágr nenosí. Hraje v helmě RBK za 4 tisíce korun. „S helmou je naprosto spokojený. Tenhle typ je pro něj akorát. Má gelové vycpávky a dá se naštelovat tak, že jí Jarda na hlavně vlastně vůbec nevnímá,“ říká Bartoš. „Na olympiádě ve Vancouveru dvakrát trénoval s helmou jiné značky, ale vůbec mu nepadla.“


 




HOKEJKA

Hokejka je nedotknutelná.Foto Michal Beránek - SPORT


O hokejky si pečuje zásadně sám (na snímku vlevo). Také se o něm traduje, že rozezná, když je jeho hokejka třeba jen o milimetr delší, než potřebuje. „Jednou se na hokejku pořád vymlouval a mě už to štvalo. Říkal mi, že je o dva milimetry delší. Tak jsme se vsadili,“ vzpomíná Marian Jelínek, trenér Plzně a muž, který měl k Jágrovi vždycky blízko. Výsledek? Kouč prohrál.

Jágr opravdu pozná minimální odchylku v tvrdosti, zahnutí, či délce. Léta hrával s hokejkou značky CCM. Když však z Ameriky odcházel do Omsku, zatoužil po delší hokejce. Tu mu vyrábí na míru fi rma Bauer. „S hokejkou CCM přitom v NHL dosáhl svých největších úspěchů.

Ale v poslední době přešel k jiné fi rmě jenom proto, že si hůl prodloužil až o šestnáct centimetrů a fi rma CCM tak dlouhou hokejku nebyla schopná vyrobit,“ říká Bartoš. Jeho hokejka je celokompozitová a delší proto, aby byl silnější u mantinelů. Její cena je 7 tisíc korun a Jágr jich za sezonu spotřebuje odhadem šedesát.

„Je ovšem možné, že od nové sezony bude mít opět novou hůl,“ prozrazuje Bartoš. „Jarda se totiž podílí na vývoji hokejek Combat, což jsou hole, které používají hráči v NHL. Je varianta, že na ně přejde.




 

RUKAVICE

Rukavice Jaromíra Jágra.Foto Michal Beránek - SPORT


“Na ty je Jágr hodně citlivý. Už několik let má dva páry rukavic, které nemění. Na první pohled vypadají „ošuntěle“, ale Jágr je má schválně. Ví, co dělá.

„Má klasický skelet, mění si jenom dlaně podle potřeby, když ty staré prošoupe. Kustodi mu to udělají klidně během přestávky mezi třetinami,“ vypráví Bartoš. Rád používá rukavice po někom, aby byly pořádně rozhýbané. Proto do Osmku přijel a měl na nich číslovku 51. Dřív totiž patřily v New Yorku spoluhráči Tjutinovi.

„Tjutin o tom neví a už mu to může být jedno, když ho vyměnili do Columbusu,“ chechtal se tenkrát Jágr. Má dva páry rukavic, jedny zápasové, druhé tréninkové. Jsou to staré modely, drahé by byly jen proto, že patří Jágrovi.

„Jsou to jednoduché rukavice. Jarda má rád jednoduché věci, které mu nevadí v žádném pohybu,“ vysvětluje Bartoš. „Nové rukavice na něm rozhodně nikdy neuvidíte.“


 

CHRÁNIČE

Bez chráničů se žádný hokejista neobejde.Foto Michal Beránek - SPORT

Pod dresem a stulpnami nosí chrániče od značek, které jeho firma Jágr Team na českém trhu zastupuje, tedy RBK a CCM. „A právě věci téhle značky jsou podle mě špičkou na trhu,“ říká Bartoš.

„Ani jednu součást nemění rád, chce ty věci mít co nejdéle, protože je na to zvyklý. Chrániče ale musel měnit před čtyřmi roky, protože ty staré už měl roztrhané, navíc se hraje agresivněji a tvrději.“ Zajímavostí je, že si Jágr nevybral nejvyšší profi řadu chráničů, které byly tenkrát na trhu, ale sáhnul pouze po nadprůměrné řadě.

„V ní se prostě cítil nejlépe. Nechce třeba, aby měl kvůli chráničům velká ramena, jako ostatní hráči. Kvůli tomu by se mu třeba mohlo zhoršit periferní vidění,“ upřesňuje Bartoš. Cena Jágrových chráničů je dohromady asi 10 tisíc korun.


 

BRUSLE


Jágrovy brusle.Foto Michal Beránek - SPORT


spotřebuje klidně deset párů bruslí, jeden od značky Bauer vyjde na 20 tisíc korun. Dřív používal brusle od fi rmy Graf, ale ta trochu zaostávala, proto Jágr sáhnul po modelu, který byl nejlehčí na trhu. Teď mu Bauer vyrábí brusle na míru. Jako každý hokejista, i Jágr si zakládá na perfektně nabroušených nožích.

„Jarda má specialitu, že si kvůli problémům s třísly musel pošoupnout nůž ze středu osy k vnější hraně brusle,“ vysvětluje Bartoš. O jeho požadavcích při broušení by mohli hodiny vyprávět kustodi českého národního týmu. Václav Šašek ho v Naganu v žertu prosil o volno: „Vážený pane Jágr, žádám vás laskavě o hodinu dovolené dne 19. února 1998.

Brusle tvoří základ výkonu.Foto Michal Beránek - SPORT


Důvod: návštěva psychiatra.“ „Pozor, já zas tak choulostivej nejsem. Když mě v Omsku vyhoví i náš kustod Míša, nemůžu být zase tak náročnej. To jste neviděli ty jeho mašiny. Kdyby je viděli český kustodi, zírali by, na čem všem je možný brousit.

V Americe si to vyměří, je na to pět frajerů. V Omsku je Míša na všechno sám. Pere, brousí, zašívá, tahá tašky dovnitř, ven, všechno sám. Neskutečný,“ popisuje Jágr. Přesto nedávno začal spolupracovat s kanadským odborníkem na broušení Joe Freiem, který přišel s revoluční metodou, kdy má bruska dva brusné kotouče.

Vedle klasického i menší diamantový, který dotváří tvar žlábku. Jeho dno tak nemá tvar obloučku, ale hranatého zlomu. Brusle se pak méně boří do ledu, podle Freiových výpočtů dokonce až o sedmdesát procent. To hráčům umožňuje rychlejší pohyb a stabilitu v obloucích. Laicky řečeno: Jágr se na bruslích méně unaví.

Technika broušení je věda.
Technika broušení je věda.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud