30.9.2019 • 11:37

Kolapsy a pomalé časy v Kataru. Proč běžkyně trpěly při nočním maratonu

Vstoupit do diskuse
0

Dauhá, hlavní město Kataru, je dějištěm letošního mistrovství světa v atletice. Závodníci se tu však musí potýkat s extrémními vedry i teplotními výkyvy při přechodu z klimatizovaných stadionů. Právě vysoké teploty se staly osudnými více než třetině závodnic, které se o víkendu postavily na start maratonské tratě. Budou podobně, jako běžkyně na fotkách, vypadat i účastníci mistrovství světa ve fotbale, které se tu má konat v roce 2022?



Závod začal o půlnoci z pátku ze soboty. Teploty se i v tuto noční hodinu šplhaly ke 33 stupňů a vlhkost vzduchu byla přes 73 procent. Tyto podmínky jsou přitom pro běžce naprosto nevyhovující.

Při vysokých teplotách má totiž naše tělo tendenci ochlazovat se prostřednictvím potu. Pokud je však současně i vysoká vlhkost, vzduch nedokáže absorbovat další tekutiny z povrchu kůže. Proto se pot neodpařuje a organismus se neochlazuje tak, jak by měl.

Tyto nevhodné klimatické podmínky byly také důvodem, proč řada běžkyň musela závod předčasně ukončit, a to v mnoha případech dokonce pouhých deset kilometrů po zahájení závodu.

Některé závodnice opouštěly trať na nosítkách, pro jiné museli přijet zdravotníci s kolečkovými křesly. Ze 68 startujících závod nedokončilo rekordních 28 žen. Dalších devět běžkyň pak zdolalo závod za déle než tři hodiny. Takto dlouhý čas je přitom na profesionální úrovni téměř nevídaný.

Maratonské peklo v Kataru
Maratonské peklo v Kataru

Závod nakonec v nejlepším čase dokončila Keňanka Ruth Chepngetichová, která dorazila do cíle v čase 2:32:43. Tento vítězný čas byl však nejpomalejším v šestatřicetileté historii mistrovství světa. Ačkoliv se s vedrem uměly nejlépe poprat právě Afričanky byla i novopečená mistryně po splnění svých mediální povinností přijata do péče lékařů.

Většina sportovních klání mistrovství světa v atletice, které se letos koná v Kataru, probíhá na plně klimatizovaném stadionu Khalifa v Dauhá. Zde teploty pohybují mezi 24 až 25 stupni a atleti jsou tak před teplem dostatečně chráněni.

Ovšem povaha vytrvalostních běhů a chůze neumožňuje, aby dějištěm těchto disciplín byl pouze stadion. Organizátoři se proto rozhodli naplánovat tyto závody na pozdní noční hodiny a posílili občerstvovací stanice i týmy lékařů. Sobotní závod je však důkazem toho, že ani tato opatření nezabrání vážným zdravotním problémům způsobených vedrem.

Mistrovství světa v atletice však není v dohledné době poslední vrcholovou sportovní akcí, která se koná v Kataru. Za tři roky bude tato sluncem rozpálená země dějištěm jedné z největších sportovních akcí roku 2022. Hlavní město Dauhá bude hostit mistrovství světa ve fotbale.

Kvůli vysokým letním teplotám se tu však šampionát musí hrát v prosinci místo klasického června. Prosincové teploty se tu totiž pohybují okolo příjemnějších třiadvaceti stupňů.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}