6.4.2019 • 05:00

Kam po sportu? 4 tipy na kavárny v Praze. Vhodné pro cheat days i zdravé jídlo

Vstoupit do diskuse
0
  • Zdravá jídla se stávají jednou z domén kaváren

    Pražská kavárna je pojem, ať už historicky či ve smyslu současné „hantýrky“. Stává se ale i synonymem pro podnik, kde se dobře a zdravě najíte. Přinášíme tipy na pár kaváren v Praze, kde si pochutnají jak ti, kteří zrovna mají „cheat day“, tak ti, kteří chtějí jíst zdravě a nechtějí se celé odpoledne rýpat v nudném salátu.

  • Cacao Prague: Nápoje se superfoods i brazilská snídaně

    Domácí granola s oříšky v Cacao PragueFoto Karolína Hornová

    Cacao, kavárna na náměstí Republiky je jednou z poboček slovinských majitelů, kteří vlastní další stejné podniky v Lublani a v přímořské Portoroži. Na výběr mají keomě skvělé kávy a dezertů i desítky malých jídel ze zdravých surovin a dokonce i speciální fitness menu, které obsahuje zdravé snídaně a malá jídla plná ovoce, vlákniny a superfoods, ale také přírodní wellness šťávy a nápoje smoothie, namíchané cíleně s různým záměrem. Záleží už pak na vás, zda si vyberete limetkový detoxikační nápoj, antistresový nápoj z mrkve, řepy a celeru, nebo třeba odvodňující nápoj z ananasu, okurky, citronu a petržele.

    Já sem ráda chodím na zdravou snídani v podobě acai na tigela, tradiční brazilské zdravé pochoutky, sestávající ze smoothie z rozmixovaných plodů palmy acai (které se řadí mezi superfoods a je plné vitamínů), doplněného o čerstvý banán a domácí granolu. Jde o jídlo, na kterém si pochutnáte a doplníte energii na celé dopoledne. Navíc jím můžete zahnat i chuť na některý ze skvělých dortů, které vás lákají z nedaleké vitríny.

  • Café Mistral: (nejen) lehké obědy a čerstvé džusy

    Wrap s humusem a salátem v Café MistralFoto Karolína Hornová

    Minimalistická kavárna Café Mistral se severským interiérem je osvědčenou klasikou. Najdete ji přímo u metra Staroměstská a je oblíbeným místem schůzek, „káviček“ i obědů a večeří. Kromě klasických jídel (ano, mají tu i svíčkovou) si můžete pochutnat na celé řadě zdravých jídel a salátů – a to aniž byste museli závistivýma očima koukat do talíře kamarádce, která si objednala fish&chips. Zdravá jídla tu totiž mají chutná a připravená z kvalitních surovin.

    Ráda sem zajdu na malý, lehký oběd, doplněný domácí limonádou, domácím ledovým čajem nebo třeba čerstvě vymačkaným ovocným džusem nebo smoothie. (Na výběr mají spoustu druhů ovoce a zeleniny kromě klasického pomeranče si můžete poručit i řapíkatý celer, mrkev nebo hrušku). Mým oblíbeným jídlem je zde wrap s humusem, marinovaným lilkem, feta sýrem, červenou paprikou, rajčetem a listovým salátem, na kterém si vždy pochutnám a navíc si odnesu dobrý pocit, že jsem nešlápla vedle.

  • Café Sladkovský: Menu plné nápadů z Blízkého východu

    Falafel s humusem a salátem z Café SladkovskýFoto Karolína Hornová

    Kavárna, pojmenovaná po významném českém novináři a politikovi, je součástí vršovického „města ve městě“ kolem ulice Krymská. Podniků je tu bezpočet. Sladkovský je ale podnikem i pro ty, kteří nevyznávají zdejší hipsterskou kulturu: interiér odkazuje na zlaté časy pražského kavárnictví, je plný starožitných rekvizit a židlí thonetek. Nabídka jídla tu ale zastaralá není – majitelé kavárny na svém webu říkají: „Inspirujeme se vším, co nám připadá dobré a zajímavé ať už se jedná o arabskou, italskou, španělskou nebo českou kuchyni.“ A to sedí.

    Kromě burgerů, které nás samozřejmě budou lákat – to ne že ne – se na nás z jídelníčku usměje i nabídka zdravých jídel, inspirovaná blízkovýchodní a středomořskou kuchyní a také principem „slow food“, tedy vaření z kvalitních surovin na objednávu. Ráda sem zajdu především na brzkou večeři, protože takový talíř domácího humusu s falafelem a salátem pořádně zasytí. Ale taky dodá tělu pořádnou porci vlákniny, bílkovin a pomalých sacharidů a tudíž i spoustu energie po náročném odpoledni, stráveném třeba běháním po nedaleké Grébovce.

     

  • Café Sicily: Každý den něco nového (a zdravého)

    Grilovaný lilek se sýrem a pestem v Café SicilyFoto Karolína Hornová

    Centrum Prahy nabízí spoustu podniků „pro turisty“, ale také mnoho nenápadných kaváren, kde vám připraví kvalitní jídlo za rozumné peníze v prostředí, kde se nemusíte cítit jako cizinec. Jedním z nich je Café Sicily na Senovážném náměstí. Podávají tu výběrovou kávu, samozřejmě i nějaký ten dort, ale také mají menu na denní bázi, v němž se střídají různé lehké a zdravé pokrmy. Můžete se tady v klidu naobědvat i nasvačit, aniž byste byli nuceni sáhnout po dortu se šlehačkou.

    Stejně jako ve všech předchozích kavárnách, i v Sicily si přijdou na své i vegetariáni či ti, kteří zrovna nemají chuť na maso. Jídelníček je inspirovaný středomořskou kuchyní a je připraveno především z farmářských a bio surovin. Každý týden tu můžete ochutnat něco nového, ale i osvědčené stálice, které se často opakují. Já jsem si při poslední návštěvě pochutnala na zapečeném lilku s feta sýrem a rajčatovým pestem, což bylo jídlo, které ukojilo mou chuť a něco „malého, slaného, teplého, ale ne nezdravého“.


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}