-
Pražská kavárna je pojem, ať už historicky či ve smyslu současné „hantýrky“. Stává se ale i synonymem pro podnik, kde se dobře a zdravě najíte. Přinášíme tipy na pár kaváren v Praze, kde si pochutnají jak ti, kteří zrovna mají „cheat day“, tak ti, kteří chtějí jíst zdravě a nechtějí se celé odpoledne rýpat v nudném salátu.
-
Cacao Prague: Nápoje se superfoods i brazilská snídaně
Cacao, kavárna na náměstí Republiky je jednou z poboček slovinských majitelů, kteří vlastní další stejné podniky v Lublani a v přímořské Portoroži. Na výběr mají keomě skvělé kávy a dezertů i desítky malých jídel ze zdravých surovin a dokonce i speciální fitness menu, které obsahuje zdravé snídaně a malá jídla plná ovoce, vlákniny a superfoods, ale také přírodní wellness šťávy a nápoje smoothie, namíchané cíleně s různým záměrem. Záleží už pak na vás, zda si vyberete limetkový detoxikační nápoj, antistresový nápoj z mrkve, řepy a celeru, nebo třeba odvodňující nápoj z ananasu, okurky, citronu a petržele.
Já sem ráda chodím na zdravou snídani v podobě acai na tigela, tradiční brazilské zdravé pochoutky, sestávající ze smoothie z rozmixovaných plodů palmy acai (které se řadí mezi superfoods a je plné vitamínů), doplněného o čerstvý banán a domácí granolu. Jde o jídlo, na kterém si pochutnáte a doplníte energii na celé dopoledne. Navíc jím můžete zahnat i chuť na některý ze skvělých dortů, které vás lákají z nedaleké vitríny.
-
Café Mistral: (nejen) lehké obědy a čerstvé džusy
Minimalistická kavárna Café Mistral se severským interiérem je osvědčenou klasikou. Najdete ji přímo u metra Staroměstská a je oblíbeným místem schůzek, „káviček“ i obědů a večeří. Kromě klasických jídel (ano, mají tu i svíčkovou) si můžete pochutnat na celé řadě zdravých jídel a salátů – a to aniž byste museli závistivýma očima koukat do talíře kamarádce, která si objednala fish&chips. Zdravá jídla tu totiž mají chutná a připravená z kvalitních surovin.
Ráda sem zajdu na malý, lehký oběd, doplněný domácí limonádou, domácím ledovým čajem nebo třeba čerstvě vymačkaným ovocným džusem nebo smoothie. (Na výběr mají spoustu druhů ovoce a zeleniny kromě klasického pomeranče si můžete poručit i řapíkatý celer, mrkev nebo hrušku). Mým oblíbeným jídlem je zde wrap s humusem, marinovaným lilkem, feta sýrem, červenou paprikou, rajčetem a listovým salátem, na kterém si vždy pochutnám a navíc si odnesu dobrý pocit, že jsem nešlápla vedle.
-
Café Sladkovský: Menu plné nápadů z Blízkého východu
Kavárna, pojmenovaná po významném českém novináři a politikovi, je součástí vršovického „města ve městě“ kolem ulice Krymská. Podniků je tu bezpočet. Sladkovský je ale podnikem i pro ty, kteří nevyznávají zdejší hipsterskou kulturu: interiér odkazuje na zlaté časy pražského kavárnictví, je plný starožitných rekvizit a židlí thonetek. Nabídka jídla tu ale zastaralá není – majitelé kavárny na svém webu říkají: „Inspirujeme se vším, co nám připadá dobré a zajímavé ať už se jedná o arabskou, italskou, španělskou nebo českou kuchyni.“ A to sedí.
Kromě burgerů, které nás samozřejmě budou lákat – to ne že ne – se na nás z jídelníčku usměje i nabídka zdravých jídel, inspirovaná blízkovýchodní a středomořskou kuchyní a také principem „slow food“, tedy vaření z kvalitních surovin na objednávu. Ráda sem zajdu především na brzkou večeři, protože takový talíř domácího humusu s falafelem a salátem pořádně zasytí. Ale taky dodá tělu pořádnou porci vlákniny, bílkovin a pomalých sacharidů a tudíž i spoustu energie po náročném odpoledni, stráveném třeba běháním po nedaleké Grébovce.
-
Café Sicily: Každý den něco nového (a zdravého)
Centrum Prahy nabízí spoustu podniků „pro turisty“, ale také mnoho nenápadných kaváren, kde vám připraví kvalitní jídlo za rozumné peníze v prostředí, kde se nemusíte cítit jako cizinec. Jedním z nich je Café Sicily na Senovážném náměstí. Podávají tu výběrovou kávu, samozřejmě i nějaký ten dort, ale také mají menu na denní bázi, v němž se střídají různé lehké a zdravé pokrmy. Můžete se tady v klidu naobědvat i nasvačit, aniž byste byli nuceni sáhnout po dortu se šlehačkou.
Stejně jako ve všech předchozích kavárnách, i v Sicily si přijdou na své i vegetariáni či ti, kteří zrovna nemají chuť na maso. Jídelníček je inspirovaný středomořskou kuchyní a je připraveno především z farmářských a bio surovin. Každý týden tu můžete ochutnat něco nového, ale i osvědčené stálice, které se často opakují. Já jsem si při poslední návštěvě pochutnala na zapečeném lilku s feta sýrem a rajčatovým pestem, což bylo jídlo, které ukojilo mou chuť a něco „malého, slaného, teplého, ale ne nezdravého“.