17.5.2019 • 05:00

Novinky ze světa běhu: maraton pod dvě hodiny i kolosální "stezka" v USA

Vstoupit do diskuse
0
  • Trek bude propojovat více jak 125 již existujících stezek a 90 ještě chybějících, které dohromady utvoří více jak 3 700 mil dlouhou trasu z Washingtonu D.C. až do státu Washington

    Většina z nás si ještě moc dobře pamatuje neúspěšný pokus zdolání hranice dvou hodin na maratonské vzdálenosti z roku 2017 a už teď se Eliud Kipchoge znovu chystá na souboj s tímto časem. V aktuální dávce běžeckých novinek tím ale nekončíme! Zjistili jsme také, jaká jsou poslední doporučení na příjem bílkovin v jídelníčku běžce a co za kolosální trasu se chystá v USA!

  • Maraton pod dvě hodiny padne na podzim, plánuje Kipchoge

    Současná největší hvězda maratonských vzdáleností, Eliud Kipchoge, začátkem května světu oznámil svoje plány o překonání téměř až magické hranice dvou hodin na vzdálenosti 42,1 kilometrů. O to se pokusí už letos na podzim v rámci speciální události s názvem Ineos 1:59 Challenge. Půjde tak už o druhý běžcův pokus o překonání tohoto času, poprvé to bylo v roce 2017 při Nike Breaking2 a nakonec skončil 25 vteřin za vytyčeným cílem, tedy 2:00:25.

    “Závod” s časem se má odehrát zatím na konkrétně nespecifikovaném okruhu s plochým profilem a zaštiťuje jej firma Ineos. Jak se vyjádřil sám Kipchoge na tiskové konferenci k události, tentokrát si na překonání dvou hodin věří, poučený z posledního pokusu a natěšený na následující týdny a měsíce příprav. Budeme držet palce!

    Současná největší hvězda maratonských vzdáleností, Eliud Kipchoge, začátkem května světu oznámil svoje plány o překonání téměř až magické hranice dvou hodin na vzdálenosti 42,1 kilometrů.Foto Twitter.com

  • Běžci jedí málo bílkovin podle posledních doporučení

    Na základě posledních doporučení Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) potřebují atleti jako jsou běžci zvýšený příjem bílkovin oproti průměrnému člověku. Bílkoviny jsou totiž nutné pro stavbu svalstva stejně jako pro správnou regeneraci. Proteiny by podle IAAF pak měl člověk přijímat především z komplexní, přirozené stravy než z proteinových prášků a suplementů.

    V průměru se pro člověka doporučuje zkonzumovat 0,8 až 1 gram bílkovin na kilogram tělesné váhy denně. Ovšem každý, kdo pravidelně sportuje, by se měl podle IAAF řídit odlišnými počty. Pro udržení váhy doporučuje asociace 1,3 až 1,7 gramů bílkovin (v případě 75 kilového sportovce je to už celkem slušných 97,5 až 127,5 gramů bílkovin denně). Pro ty, kteří si chtějí především udržet svalovou hmotu, se hodnota ještě zvyšuje na 1,6 až 2,4 gramů. Kromě toho odborníci s těmito doporučeními dodávají, že snad ještě důležitější než množství dodávaných bílkovin je dodávat nutrient rovnoměrně v průběhu celého dne.

    V průměru se pro člověka doporučuje zkonzumovat 0,8 až 1 gram bílkovin na kilogram tělesné váhy denně.Foto Twitter.com

  • Americká pobřeží propojí sportovní stezka dlouhá 4 000 mil

    Dostat se z jedné strany USA na druhou v co nejkratším čase a nejefektivnějším způsobem se snažili lidé už dávno v historii a nyní poprvé má obě pobřeží spojovat jedna stezka označovaná jako Great American Rail-Trail. Před čtyřmi měsíci oznámil institut Rails-to-Trails Conservancy plán na vytvoření systému propojených tras a už dnes existuje detailní náčrt celé cesty.

    Ta bude propojovat více jak 125 již existujících stezek a 90 ještě chybějících, které dohromady utvoří více jak 3 700 mil dlouhou trasu z Washingtonu D.C. až do státu Washington. Ta bude mít pak široké využití jak pro běžce, tak i cyklisty, chodce nebo bruslaře. Co říkáte, přejet státy na kole nebo přeběhnout napřímo nezní úplně špatně, že?

    Trek bude propojovat více jak 125 již existujících stezek a 90 ještě chybějících, které dohromady utvoří více jak 3 700 mil dlouhou trasu z Washingtonu D.C. až do státu WashingtonFoto Twitter.com


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}