18.12.2019 • 05:00

Pohnutý příběh běžkyně: operace kvůli testosteronu ji zničila, bojí se o život

Vstoupit do diskuse
0

Stanovisko světové sportovní organizace jí změnilo život. Ugandská sportovkyně se však nesmířila se zákazem závodit a rozhodla se problém vyřešit jednou pro vždy - operací. Přečtěte si příběh intersexuální sportovkyně Annety Negesaové, jejíž kariéru zpřetrhal nepovedený zákrok.



Červen roku 2012 se navždy zapsal do paměti ugandské závodnice Annety Negesaové. Po tréninku v Kampale jí zazvonil telefon, v kterém se od lékařky Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) dozvěděla zdrcující zprávu. Běžkyně na 800 metrů nebude moci závodit na olympijských hrách v Londýně, na které se tak poctivě připravovala. Důvod? Příliš vysoká hladina testosteronu.

V té době měla Annet 20 let a byla jednou z nejlepších sportovkyň ve své zemi. Byla trojnásobnou národní šampionkou, zlato získala také na Afrických hrách v roce 2011 a Ugandská atletická federace ji jmenovala sportovcem roku.

Na olympiádě v Londýně chtěla mladá závodnice potvrdit formu a ukázat celému světu, co v ní je. „Zhroutil se mi svět. Vrátila jsem se domů a začala plakat," zavzpomínala pro New York Times.

Annet Negesaová podstoupila operaci, při níž jí byla odstraněna vnitřní varlata,
Annet Negesaová podstoupila operaci, při níž jí byla odstraněna vnitřní varlata,

Verdikt sportovních funkcionářů však zněl jasně. Annet se sice narodila s vnějšími ženskými genitáliemi, avšak současně s vnitřními mužskými, které produkují vysoké hladiny testosteronu. To může běžkyni nespravedlivě zvýhodňovat oproti ostatním, a proto jí nebude umožněno postavit se na start olympijského závodu.

To, co Annet Negesaovou odlišuje od jiných intersexuálních sportovců, je pokus o chirurgickou změnu svého těla. Touha pokračovat v závodění byla tak silná, že se rozhodla pro odstranění varlat, která se nacházela uvnitř jejího těla namísto vaječníků. Závodnice tvrdí, že lékaři IAAF jí chirurgický zákrok doporučili. Federace to však popírá.

Operaci podstoupila v Kampale a za léčbu i další procedury zaplatila okolo 900 dolarů. Lékaři ji ujistili, že se jedná o jednoduchý zákrok a během několika týdnů se bude moci vrátit k závodění.

Strach o život

Opak byl však pravdou. Běžkyně bojovala s přetrvávajícími bolestmi hlavy a kloubů. Její pooperační péče nezahrnovala hormonální léčbu, která by mohla pomoci tělu přizpůsobit se tak velké změně. K vrcholovému sportu se jí už nikdy nepodařilo vrátit.

Negesaová se o svém problému rozhodla veřejně promluvila v září letošního roku v dokumentu německé televizní stanice ARD. Po svém vystoupení zažádala v Berlíně o azyl, který jí byl udělen.

Závodnice uvedla, že návrat do rodné Nigérie, kde jsou LGBTIQ lidé (lesby, gejové, bisexuálové, transgender, transsexuálové, intersexuálové a další sexuální menšiny) pronásledováni, by mohl vést k jejímu zabití nebo uvěznění.

Dnes sedmadvacetiletá Annet Negesaová stále doufá, že se jí jednoho dne podaří vrátit k vrcholovému sportu. Hlavním cílem pro ni však je vyřídit si účty s IAAF, která dle jejího tvrzení může za vzniklé problémy. „Chtěla bych je postavit před soud za porušení mých lidských práv,“ zakončila.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}