Autor: Jan Kužník
31.3.2020 • 09:37

Čelovka a baterka v jednom. Se svítilnou Fenix budete i v noci jak za dne

Vstoupit do diskuse
0

Čelovka Fenix HM61R Amber je tak univerzálním nástrojem, že pokud uvažujete o nákupu jen jedné jediné čelovky, mohla by to být právě ona. Přečtěte si jaké jsou její výhody i nevýhody této technologické novinky.



Hned na začátek musíme poznamenat, že nepatří k nejlehčím. Ba právě naopak. Komplet má hmotnost 149 gramů, ale akumulátor s kapacitou 3500 mAh a světelný výkon až 1200 lumenů „prostě něco váží“.

Pokud však nejste ochotni nosit na hlavě cokoliv nad obvyklých 90 gramů, není toto volba pro vás. Nám vyšší hmotnost nijak nevadila. Noční maraton jsme sice nezkusili, ale ani za dvě hodiny pobíhání po lese se nám čelovka pocitově „nepronesla“.

Jediná výtka směřuje k části, kterou si přikládáte na čelo. Místo nějaké změkčující podložky je právě tudy veden pružný upínací popruh, který extra velké pohodlí při dlouhodobém přitlačení na pokožku nenabízí.

Šikovná konstrukce pro každou příležitost

Fenix není klasickou čelovkou, ale skládá se z odnímatelné části tvarem připomínající klasickou svítilnu americké armády a popruhů pro upevnění na hlavu. Nesvítí tedy vpřed v ose rukojeti, ale kolmo k ní. Konec této baterky je navíc magnetický, takže ji lze bezpečně a jednoduše upnout v terénu na cokoliv železného a stabilně si svítit na vybrané místo.

Na těle má svítilna také odnímatelný kovový klips (podobný jako u běžné propisky) pro uchycení například na opasek. Do úchytu na hlavu se připevní zacvaknutím do plastových „kleští“ a zajistí bezpečnostním pružným páskem. K němu směřuje druhá a poslední výtka.

Směr světelného toku lze jednoduše regulovat natočením svítilny nahoru nebo dolůFoto Fenix

Po několikadenním testování sice nejeví tato část výstroje žádné opotřebení, nicméně vzhledem k pravidelnému a poměrně úpornému namáhání se lze v budoucnu obávat například přetržení. Svítilna každopádně při běžném užívání v úchytu drží i bez zajištění páskem.

Směr světelného toku lze jednoduše regulovat natočením svítilny nahoru nebo dolů. Pohodlně tak docílíte toho, aby vám komplet dle potřeby svítil přímo pod nohy nebo spíše do dálky.

Jako kdyby za rohem hráli Pink Floyd

Svítilna nabízí pět režimů intenzity světla a tři režimy s červenou diodou. Při prvním zapnutí se nejprve aktivuje nejnižší stupeň, při kterém je prostor před vámi ozářen světelným tokem pěti lumenů (5 lm). To se hodí například pro procházku po lese, kdy nikam nespěcháte a chcete být vidět (pro srovnání, svíčka má 10 lm).

Druhý stisk rozzáří diodu na 50 lumenů, třetí na 150, čtvrtý na 400 a poslední pak na plný výkon 1200 lumenů. To je pro představu asi tolik světla, jaké vydává 100W žárovka, ale efekt je subjektivně takový, jako byste do lesa namířili světlomet automobilu přepnutý na dálkový režim nebo se přímo za rohem konala největší světelná show legendárních Pink Floyd.

Světlo o teplotě 4500 K má příjemný lehce nažloutlý nádech (takže není laboratorně bílé) a perfektně se díky němu orientujete i ve složitém lesním porostu. Dosvit je až 145 metrů. Na plný výkon vydrží Fenix svítit dvě hodiny, na základní pak plných 300 hodin a pro ostrý běh v náročných terénních podmínkách vám optimálních 400 lumenů nabídne celé čtyři hodiny.

Čelovka je tak univerzálním přístrojem na sport i do přírodyFoto Fenix

Pokud svítilnu vypnete (dlouhý stisk stejně jako pro zapnutí) a opět zapnete, automaticky aktivuje posledně zvolený režim. Umožňuje také přímo aktivovat červené světlo (dvakrát rychlý stisk). Maximální světelný tok je 5 lumenů, základní pak jeden lumen.

Třetí stisk svítilnu červeně rozbliká. I když už vložený Li-ion akumulátor typu 18650 s kapacitou 3500 mAh ztrácí sílu (snižuje se napětí), poklesu světelného výkonu se bát nemusíte. Svítilna vás povede stále stejně spolehlivě. Pouze červené blikání miniaturní diody vás upozorní, že by bylo dobré sestavu dobít.

To je vzhledem k odolnosti svítilny se standardem IP68 vyřešeno magnetickým konektorem. V balení naleznete i příslušný proprietální kabel jehož ztráty se však bát nemusíte. Přímo na těle akumulátoru totiž najdete běžné USB mini. Zatímco se tedy akumulátor napájí, lze do čelovky nouzově vložit dva články typu CR123A (pochopitelně nenabíjecí).

Univerzální, výkonná a odolná

Za aktuální cenu 2 299 Kč získáte v čelovce Fenix HM61R Amber naprosto univerzálního pomocníka do ztížených světelných podmínek. Hodí se na běh stejně dobře jako na procházku nebo pro pátrání ve sklepní kóji. Robustní kovové tělo, voděodolnost, nárazu vzdornost, vysoký světelný výkon a výměnný akumulátor dělají z této čelovky nástroj, který dokáže sloužit léta. 


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}