Nabouchejte svaly proteiny! Pár tipů, jak na to
Běhali jste, skončili jste vyjížďku na kole nebo právě opustili budovu fitka? Je čas na malé jídlo bohaté na bílkoviny. Co si objednat v restauraci nebo rychle připravit doma, abychom tyto živiny doplnili?
Nové přístupy v pohledu na zdravou výživu už tolik nemluví o sacharidech jako o nejlepším "palivu" pro sportovce. Naopak nastal čas „očištění“ jména tukům jakožto dobrého dlouhodobého zdroje energie. A hodně se mluví i o proteinech – pokud si je představujete jako doménu svalovců, trávících drtivou většinu volného času rýsováním svalů ve fitku a následným popíjením hektolitrů proteinových nápojů, tak se opravdu nebojte. Bohatými a zároveň chutnými a rychle dostupnými zdroji bílkovin mohou být i předkrmy v restauracích nebo svačinky, které si připravíme doma během pár minut.
Růst svalů, ale i regenerace a hubnutí
Pokud si nechceme zadělat na průšvih, všechny tři základní živiny bychom měli konzumovat ve vyváženém množství. V závislosti na dietě a tréninku ale záleží na tom, kdy budeme bílkoviny konzumovat a také z jakých zdrojů. Bílkoviny, kterým se budeme dnes věnovat spíše z „kulinářského“ hlediska, mají svoje funkční místo především v „potréninkových“ jídlech.
Vedle pomalých sacharidů hrají bílkoviny velmi důležitou roli při regeneraci tkání. Zjednodušeně řečeno – díky sacharidům má organismus na regeneraci energii, a díky proteinům potřebné látky, ze kterých může „stavět“ a „opravovat“ buňky, které tvoří svaly. Více o tom, proč a v jakých případech si dát „nášup“ bílkovin, zjistíte v boxu. Pomohou nám třeba i tehdy, když redukujeme váhu.
Bílkoviny, na kterých si pochutnáte
„Jíst bílkoviny“ opravdu nemusí znamenat odcházet z fitka s litrovým kanystrem bílého nápoje z prášku. Syrovátkový protein se ale skvěle hodí pro obohacení mléčných smoothie, pokud v nich bílkovin potřebujeme více. Často stačí jedna nebo dvě lžičky. Pokud nemáte chuť na nic sladkého, tekutého ani instantního, vsaďte na tvaroh, tvrdé sýr, kvalitní maso a mořské plody a také oves.
Následující recepty připravíte během chvilky a suroviny na ně můžete mít vždy doma po ruce. Jsou také inspirací pro ty, kteří si po cvičení rádi zajdou do restaurace nebo bistra. Předkrmy s kvalitním hovězím masem (carpaccio, prosciutto, pastrami), saláty s krevetami, lososem nebo krůtím masem, talířek s výběrem sýrů (přeborníky v bílkovinách jsou eidam, balkánský sýr, parmazán, olomoucké tvarůžky i mozzarella) najdete v každé restauraci a můžete s nimi mít jistotu, že nezhřešíte.
|
Rychlé i lahodné: co zbaštit po cvičení?
Tekutý „mrkvový dort“
Máte po cvičení chuť na dezert, ale nechcete si kazit karmu? Máme pro vás kompromis. Smoothie, na kterém si pochutnáte a zároveň jím doplníte bílkoviny – použijte řecký jogurt, který obsahuje ze všech jogurtů nejvíce bílkovin. Co budete potřebovat?
- dvě střední mrkve
- polovinu banánu
- neslazený bílý řecký jogurt
- 2 dcl mléka (může být sójové či mandlové)
- 1 datle na ochucení
- po lžíci mletých vlašských ořechů, mletého kokosu a chia semínek
- špetka skořice
- lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
Suroviny postupně rozmixujte – začněte mrkvemi (mohou být předem nastrouhané) a přidávejte vše ostatní. Řecký jogurt obsahuje 10 g bílkovin na 100 g produktu, mléko 3,5 g na 100 g. Pokud chcete nápoj ještě obohatit (např. pro účely svačinky po posilování), můžete přidat syrovátkový protein v prášku podle návodu.
Rozhuda s pažitkou
Vanička tvarohu obsahuje 30 g bílkovin. Po tréninku nebo k večeři je tedy ideální volbou. Nemáte chuť na sladkou úpravu? Připravte si pomazánku našich babiček. Připravte si:
- vaničku nízkotučného tvarohu
- asi lžíci změklého másla a bílého jogurtu pro zjemnění
- najemno nasekaná šalotka (včetně nati) – asi 3 lžíce
- najemno nasekaná pažitka – 2 lžíce
- sůl a pepř podle chuti
Podávejte s ovesným chlebem – kromě toho, že oves je také bohatým zdrojem bílkovin (obsahuje jich 10 g na 100 g), může některým vyhovovat, že je i bezlepkový. Pomazánkou nešetřete – chutnat vám bude i jen tak „na lžičku“. Vyzkoušet můžete i variantu s koprem místo pažitky, se kterou můžete připravit skvělé sendviče či jednohubky třeba s grilovanými krevetami (obsahují 20 gramů bílkovin na 100 gramů).
Hovězí carpaccio s parmazánem a rukolou
Tento klasický italský předkrm se za poslední léta stal stálicí jídelníčku nejedné restaurace. Je ideálním jídlem, které si můžete dát po cestě z fitka, ale připravit ho lze velmi snadno i doma. Už nakrájené hovězí carpaccio lze koupit v „de luxe“ koutcích potravinových řetězců, dobrých řeznictvích a lahůdkářstvích.
- 100 g hovězího carpaccia
- tenké plátky parmazánu (cca 30 g nebo podle chuti)
- asi dvě hrsti rukoly
- olivový olej, ocet balsamico, sůl a pepř na dochucení
Plátky masa poklaďte na talíř, posypte nalámanými plátky parmazánu, rukolou, a dochuťte podle chuti. 100 gramů hovězího carpaccia obsahuje 25 g bílkovin. Stejné množství parmazánu obsahuje 28 g bílkovin. Rukola je bohatá na vápník a další minerály, obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E a K a je bohatým zdrojem antioxodantů.
|