4.3.2019 • 05:00

Ohrožuje vás při sportu pes? 5 tipů, jak vyváznout, prozradí psí psycholog

Vstoupit do diskuse
0
  • Řada z nás poznala na vlastní kůži, že z mírumilovného pejska se velmi rychle může stát i uštěkaný agresor. Jak se v takových situacích zachovat a čím psa zneškodníte?

    Cyklostezka, park, les či polní cesta. Páníčky venčící své čtyřnohé miláčky můžete potkat zkrátka kdekoliv. Řada z nás však už poznala na vlastní kůži, že z mírumilovného pejska se velmi rychle může stát i uštěkaný agresor. Jak se v takových situacích zachovat a čím psa zneškodníte, to vám poradí psycholog psů Pavel Bradáč.

  • Psa ignorujte

    Připadá vám, že při tréninku si vás všímá snad úplně každý pes, zatímco, když jdete běžně po ulici, jako byste pro ně byli neviditelní? Máte pravdu. Psi totiž reagují na rychlý pohyb, který vnímají jako ohrožení. "Agresivita psa je obvykle vyvolaná tím, že se cítí v nebezpečí. V psí řeči totiž značí rychlý přímý pohyb agresi, které se zvířata snaží bránit. Pes je kvůli tomu ve stresu, na který reaguje například tím, že na běžce začne štěkat nebo skákat,"  vysvětluje psí psycholog Pavel Bradáč.

    Jak si tedy poradit v momentě, kdy nás při tréninku nepříjemně překvapí agresivní pes? Pokud to situace dovolí, naprosto ho ignorujte a chovejte se, jako by tam ani nebyl. Svým nezájmem dáte zvířeti najevo, že jste s ním nepřišli soupeřit a není tak důvod se vás obávat. 

  • Otočte se zády

    Pes osamělou osobu vnímá jako stresovou záležitost. Z tohoto důvodu je nervózní a v mnohých případech tak začne člověka obíhat. Ignorovat však psa v momentě, kdy se vám například snaží zatarasit cestu, není úplně jednoduché.

    "V těchto situacích doporučuji otočit se na psa bokem nebo zády a pomalu odcházet. Minimálně tímto způsobem nezvýšíte šanci na to, že na vás zvíře zaútočí," říká Pavel Bradáč. Zatímco přímý rychlý pohyb  vpřed zvíře vnímá jako agresi, pomalý obloukový pohyb pro něj známka chování někoho, kdo nechce dělat nátlak. 

  • Nevěřte mýtům

    O tom, jak se vypořádat s agresivním psem panuje celá řada mýtů. Někdo tvrdí, že nesmíme dát psovi najevo svůj strach, podle jiných stačí psa pohladit, aby vycítil, že mu nic nehrozí. Těmto i když zřejmě dobře míněným radám však podle Pavla Bradáče raději nevěřte.

    "Každý pes se může zachovat jinak, protože má jiné zkušenosti i jinou osobnost. Pokud pes štěká, tak je možné, že tím, že půjdete proti němu nebo se na něj budete snažit sáhnout vyprovokujete vyšší level stresu, který sebou ponese i zvýšenou agresi," říká. Na známé přísloví pes, který štěká, nekouše, tak v těchto případech raději nespoléhejte vůbec.

  • Neprovokujte

    Pokud se setkáte s agresivním psem, v žádném případě jej neprovokujte. I když je pro vás jeho štěkání nebo skákání nanejvýš otravné, nesnažte si to se psem namísto jeho páníčka vyřídit sami.

    "Nejvíce pokousaných lidí je ze situací, kdy chtěli psa zastrašit. Pes je z něčeho nesvůj, není v pohodě a snaží se vás odehnat od sebe. Pokud na psa například zakřičíte, tak to bude vnímat opět jako agresi a půjde po vás. Nesnažte se psa zastrašit ani mácháním rukama. Ty držte raději u těla. Pes by si totiž vaše gesto mohl vyložit jako výzvu k souboji. Vysoce stresující je pro psa také to, když se mu budete dlouze dívat do očí. Dříve se říkalo, že se tímto způsobem lidé snažili zastrašovat psy, ale podle mě tato metoda rozhodně nefunguje," popisuje Pavel Bradáč způsoby, kterými psa nezastrašíte, ale naopak jej s velkou pravděpodobností vyburcujete ještě k větší agresivitě. 

  • V krizových situacích pomůže pepřový sprej

    O tom, že pepřový sprej je malou šikovnou pomůckou, díky které můžete i na tréninku zneškodnit agresora, jsme vám psali už v jiném článku. Stejně dobře však pepřový sprej poslouží i v boji s psím nepřítelem. "Pepřový sprej vám umožní zachovat v nepředvídatelné situaci více klidu. Navíc, pokud mířím na psa pepřovým sprejem, majitel bývá obvykle ráznější a snaží se situaci řešit. Pepřový sprej nemusíte nutně použít, ale rozhodně díky němu můžete být více v pohodě," radí Pavel Bradáč. 

    Existují i jiné metody, jak psa zneškodnit, kterými jsou například různé chvaty. Abyste je však dokázali použít v praxi, je nutný cvik. Ve stresové situaci, kdy se na vás sápe psisko o velikosti telete, však bude pro většinu z nás zřejmě nejjednoduší použít právě pepřový sprej.


Témata:  tréninkpesSuperlifesebeobrana
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}