27.1.2020 • 20:30

Brutální hubnutí: sauna do mrtva i vařící voda. Proč v MMA hazardují?

Vstoupit do diskuse
0

Boj o život. Ten někdy provází zápasníky MMA. Ne že by jejich sport byl natolik brutální a k smrtelným zraněním docházelo mezi stěnami klece, i když se to taky může stát. Mnohem nebezpečnější je však příprava na duel a s ní spojené shazování váhy, aby se vešli do stanoveného limitu. Jen hodiny před tím, než mají válečníci předvést životní výkon a skoncovat se soupeřem, bývají často na pokraji sil. Atletům světové úrovně dělá problém se jen postavit, z těla totiž ždímají všechnu energii.



Proč by někdo dobrovolně několikrát do roka shazoval mnoho kil, aby je za den nabral zpátky? Tuhle otázku si mohou pokládat všichni nezasvěcení do světa bojových sportů.

Válečníci však tímto procesem získávají neoddiskutovatelnou výhodu. V samotné bitvě jsou pak těžší, silnější a jejich údery i kopy mají pro rivaly mnohem fatálnější následky. Dostat tělesnou hmotnost pod vyžadovanou hranici ale někdy vyžaduje extrémní praktiky.

Pod pokličku celé cesty nechal fanoušky nahlédnout například Angličan Darren Till, který jedno ze svých shazování dokumentoval na kameru. Zápasník slavné organizace UFC kdysi nastupoval ve veltrové divizi do 77 kilogramů, už od pohledu byste však tomuhle člověku netipli méně než 90. Přesně tolik váží, když nastupuje do klece, pouhý den po úspěšném splnění limitu.

Těžko uvěřit, že ještě před pár hodinami nebyl téměř schopný fungovat. Nasadit si boxerské rukavice, chodit, nebo se jen postavit, s tím museli Tillovi pomoct členové týmu.

Na videu lze vidět, jak Angličan lapuje, běhá, tráví desítky minut v sauně nebo leží pod několika dekami. To vše navlečen do spousty vrstev oblečení, které má za účel jediné. Vysát z něj každou přebytečnou kapku vody, každý gram.

Na konci procesu pak Tilla z běžícího pásu doslova odnesli, z důvodu dehydratace totiž na chvíli ztratil zrak. „Chci jít běhat,“ vysoukal ze sebe zápasník po chvíli odpočinku, doktoři a členové týmu mu to však nedovolili, a tak se opět přesunul do sauny, kde se jeho stav ještě zhoršil.

Jeho tým tak radši ukončil natáčení, drastické shazování váhy bylo příliš... Brutální kúru Tillovo tělo nezvládlo, do duelu sice nastoupil, ale těžší, a tak musel soupeři odevzdat část výplaty. V roce 2017 absolvoval tři takovéto váhové skoky.

Cris Cyborg se snaží hubnout pod hromadou dek
Cris Cyborg se snaží hubnout pod hromadou dek

Dvanáct kilo dolů

Podobný „zážitek“ zachytila kamera i při shazování Cristiane Justino, známé jako Cris Cyborg. Bývalá šampionka UFC a podle slov ostatních z branže nejnebezpečnější žena na planetě.

Dost možná mají pravdu, Cyborg rozdala v kariéře sedmnáct knokautů, což je na poměry ženského MMA ohromné číslo. K obrovské síle jí pomáhá, stejně jako u ostatních, shazování do příslušné divize a rychlé nabrání tělesné váhy zpět.

„Dva nebo tři dny před soubojem jsem hubla dvanáct kilo,“ potvrdila Brazilka v rozhovoru pro ESPN. „Bála jsem se, víte, že budete dehydrovaní,“ dodala.

Podle expertů je nebezpečné jakékoliv rychlé shazování více než pěti procent tělesné váhy založené na dehydrataci. Cyborg se povedlo být lehčí o šestnáct procent v horizontu tří dnů.

Stejně jako u Tilla takový proces absolvuje několikrát do roka. UFC se snaží tyto extrémy alespoň regulovat, a tak už nyní musí bojovníci týden před soubojem vážit maximálně o osm procent hmotnosti víc, než požaduje divize (váhová kategorie), v níž se jejich střet uskuteční.

Vařící vana? Jen se modlím

V dokumentu provádí bývalá šampionka podobné praktiky, k tomu přidává dalšího strašáka všech bojovníků MMA. Téměř vařící vanu. „Vždycky, když jdu do té vany, zvládnu jen dýchat, modlit se a brečet,“ přiznala Brazilka. Na videu pak může člověk vidět, jak v horké vodě v agónii křičí.

Takovéto brutální hrátky s váhou mohou podle doktorů způsobovat zejména selhání ledvin, ale také mnoho dalších zdravotních obtíží. „Shazování je v MMA problémem číslo jedna, neprobíhá to jen v UFC, ale úplně všude,“ prohlásil pro ESPN před rokem Andy Foster, prezident Kalifornské Atletické Komise.

Amatérští zápasníci se váží až v den souboje, takže se jim nevyplatí nebezpečné hubnutí absolvovat - nestačili by nabrat váhu zpět a výhoda by byla pryč.

V nejprestižnější organizaci světa, UFC, se ale žádné podobné opatření nechystá. Brutální hubnoucí „kúru“ absolvují bojovníci dobrovolně, vážení a staredown den před duelem jsou s profesionálním MMA dlouhodobě spjaty.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}