22.7.2020 • 04:30

Za kulisy zátěžových testů. Co se děje v laboratoři a co řeknou výsledky?

Vstoupit do diskuse
0

Bez vědy by se sport v 21. století už téměř neobešel. Každý profesionál, který chce zlepšovat svůj výkon, absolvuje testy, které ukáží i ty nejmenší změny jeho fyzické kondice. Zjistěte, jak probíhá testování českých sportovců i to, jak se díky nejmodernějším technologiím mohou připravit na podnebí olympiády v Tokiu.



Cyklisté, triatlonisté ale i prvoligoví fotbalisté nebo hokejisté. Na Fakultě tělesné kultury (FTK) Univerzity Palackého v Olomouci testují kondici sportovců už přes 20 let.

„V našem zařízení se specializujeme na testování fotbalistů. V moravské části ligy testujeme téměř všechny kluby včetně Slovácka, Baníku Ostrava, Olomouce, Zlína nebo Karviné. Týmy k nám dochází zpravidla dvakrát ročně, a to na začátku zimní a letní přípravy,“ říká docent Michal Botek, vedoucí fyziologické laboratoře na FTK.

Jedním ze způsobů, jak zjistit vytrvalost sportovce, je maximální zátěžový test. U fotbalistů se provádí na běžeckém páse. Po rozcvičení se sportovci každou minutu postupně zvyšuje rychlost běhu a sklon běhátka a to až do vita maxima, tedy do vyčerpání.

Že nejsou zátěžové testy žádnou procházkou růžovým sadem, potvrzuje i olympijská medailistka ve snowboardcrossu Eva Samková. Ta absolvuje testování v Centru sportovní medicíny MUDr. Jiřího Dostála v Praze. „Miluju testování, je to vždycky lahůdka,“ komentuje vyčerpaný výraz na fotkách z testování na svém Instagramu.

Biologický věk

Kromě hodnocení kondice a trénovanosti se v laboratořích na FTK Univerzity Palackého v Olomouci provádí také hodnocení stavu hydratace, měření variability srdeční frekvence, explosivní síly dolních končetin nebo hodnocení složení těla. Pracovníci dokáží stanovit také biologický věk, který vypovídá o tom, jestli sportovci biologicky (vývojově) odpovídají svému kalendářnímu věku.

„Určování biologického věku se využívá například ve fotbale ale i v mnoha dalších sportech. Biologicky opoždění hráči často mají na to, aby hráli o kategorii výš. Jsou technicky vybavení a dobře se orientují na hřišti. Ovšem pokud váží 40 kilo, bude se jim těžko hrát proti někomu, kdo je o 10 až 15 kilo těžší a o hlavu vyšší. To vede často k frustraci a ztrátě motivace těchto talentovaných hráčů. Právě pro tyto účely slouží určování biologického věku hráče. Na základě toho pak mohou trenéři rozhodnout, zdali je hráč dostatečně připraven na to, hrát o kategorii výš,“ vysvětluje docent Botek.

Výsledky ze specializované laboratoře umožňují u fotbalistů také předcházet určitým druhům zranění, které jsou spojeny s přetížením
Výsledky ze specializované laboratoře umožňují u fotbalistů také předcházet určitým druhům zranění, které jsou spojeny s přetížením

Výsledky odhalí limity každého hráče

Do několika málo dnů od testování se ke sportovcům dostávají kompletní výsledky, se kterými pak dále pracují jejich trenéři.

„Například fotbalisty hodnotíme i z hlediska jejich postu. Brankáři většinou dominují v explozivní síle dolních končetin. Středopolaři, popřípadě hráči, kteří jsou na krajích, mívají zpravidla nejlepší hodnotu VO2max, tedy hodnotu kolik jejich tělo umí využít při běhu kyslíku a jak budou odolávat únavě. Trenéři pak mohou na základě výsledků určit, jestli hráč, který hraje v záloze, si může dovolit ještě alternovat s někým v obraně.“

Výsledky ze specializované laboratoře umožňují u fotbalistů také předcházet určitým druhům zranění, které jsou spojeny s přetížením. „Výsledky ukazují, zda jsou hráči fyzicky způsobilí odehrát 90 minut. To trenéři hodně zohledňují. Nechtějí totiž riskovat zdraví svých hráčů,“ vysvětluje docent Botek.

Dnes už nejsou laboratorní testy zdaleka jediným ukazatelem výkonu hráčů. Řada klubů se snaží kondici monitorovat i během sezony. Využívají k tomu například hodnocení variability srdeční frekvence nebo vesty s GPS lokací, které disponují i integrovaným pásem na snímání srdeční frekvence. Trenéři tak mají ihned možnost zjistit, v jaké kvalitě hráči trénink odvedli, jaká byla jejich rychlost nebo jakou vzdálenost překonali.

Trénink jako v Japonsku

Zřejmě největší chloubou olomoucké laboratoře zátěžové fyziologie je takzvaná hypoxická komora. Ze vzduchu v této skleněné místnosti mohou pracovníci laboratoře odčerpávat kyslík a tím simulovat různou nadmořskou výšku a to až do 7 000 metrů. 

Pro lyžaře, biatlonisty či snowboardisty tak může jít o zcela zásadní prvek tréninku. Díky pravidelným pobytům v hypoxické komoře se dostatečně aklimatizují a nebude to pro ně po příjezdu do hor taková změna.

Kromě toho slouží komora i k adaptaci na klimatické podmínky, což se může stát klíčem k úspěchu českých sportovců, kteří vyrazí příští rok na olympiádu do Japonska.

„Sportovat v 31 stupních při 80procentní vlhkosti, která panuje v dějišti OH v Japonsku, není rozhodně nic příjemného. Okolní vzduch je totiž tak vlhký, že jen v omezené míře absorbuje  pot z kůže a kvůli tomu se naše tělo neochlazuje tak efektivně, jak by mělo. Proto docházelo k častým kolapsům i při mistrovství světa v atletice, které se konalo loni v Kataru,“ vzpomíná docent Botek.

Jaké to je trénovat ve vysokých teplotách společně s vysokou vlhkostí vzduchu si čeští sportovci mohou vyzkoušet i v Olomouci. Pomocí moderních technologií lze tyto extrémní klimatické podmínky nasimulovat v komoře. Díky pravidelným tréninkům se pak sportovci mohou na tyto podmínky včas aklimatizovat a alespoň z části tak ochránit své zdraví.

„Pro naše olympioniky jsme tu připravili plán tzv. aklimace na teplo a vlhko, které je čeká v Japonsku. Do komory můžeme nainstalovat například běžecký pás, kolo nebo veslařský ergometr. Sportovec přijde a stráví v komoře hodinu, hodinu a půl na páse. Aklimatizační program většinou trvá 14 dnů a opakuje se několikrát,“ říká docent Botek.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}