22.11.2019 • 14:30

Maskovaný Američan táhne Nymburk. Lyže ho nezasáhly, je ze sedmi dětí

Vstoupit do diskuse
0

Na divokém západě a v seriálech s Lucky Luckem by z něj šel strach. S maskou na tváři a jménem vyhlášeného bandity létá po palubovce, a kdo ho chce zastavit, toho sestřelí. „A to jsem jen třetí dítě ze sedmi,“ culí se Hayden Dalton, jedna z nových posil basketbalového Nymburka. Ten i díky jeho 15 bodům a 8 doskokům srazil naposledy v Lize mistrů Mornar Bar (91:74) a letí za postupem.



Ať už na palubovce střílí, doskakuje, brání, nebo smečuje, nemáte šanci ho přehlédnout. Někomu připomíná boxera Ivana Draga, slavného filmového zaporáka a soupeře Rockyho Balboy. Jiný, když zase spatří jeho příjmení na zádech, vybaví si slavné bandity ze seriálu Lucky Luke. A vše ještě umocňuje ochranná maska přes obličej, kterou nosí kvůli nedávno zlomenému nosu.

Jakmile ale zápas skončí, Hayden Dalton je mezi prvními, který vyjde z kabiny s úsměvem na tváři, aby se podepsal čekajícím fanouškům. „Vážím si toho,“ prozradí a ke svému doplňku, který musí nosit od zápasu s Gaziantepem, podotkne: „Moc zranění jsem dosud neměl, takže snad toto zůstane i tím nejhorším. Zvyknout si na tu masku bylo sice lehce otravné, ale už je to lepší.“

Dokazuje to zápas co zápas.

Nymburk s ním v sestavě zatím letí nejen českou ligou, ale i Ligou mistrů a 23letý Američan stylem hry připomíná až Lauriho Markkanena, spoluhráče Tomáše Satoranského z Chicaga Bulls. Také tak vysoký. Také tak atletický. A také tak nadaný pro střelbu z delších vzdáleností. „Jo, tohle už jsem slyšel. Jsme podobné typy a asi je to dobré srovnání. Vzorem ale pro mě vždy byl Larry Bird. To byl můj hlavní favorit, když jsem vyrůstal,“ netají se Dalton.

Hayden Dalton, jedna z nových posil basketbalového Nymburka.
Hayden Dalton, jedna z nových posil basketbalového Nymburka.

V současném Nymburce si ho navíc nemohou vynachválit. „Je to takovej silent killer. Působí dost nenápadně, na hřišti o něm nevíte, a pak se podíváte a on má deset bodů a osm doskoků. Takový hráč je vždy potřeba a zároveň udělá dost černé práce. Asi se maskuje,“ zažertuje třeba s narážkou jeho spoluhráč Vojtěch Hruban. Přitom kdo by to do něj řekl.

Lyžařský kraj nezasáhl...

Rodák z Colorada, kde se zdá, že jsou tak populární zimní sporty. Místní Avalanche hrající NHL, blízkost Skalistých hor stvořená pro lyžování… ale pozor též na Denver Nuggets a NBA. „V dětství jsem hrál volejbal, tenis, golf nebo americký fotbal. Když jsem ale stále rostl a byl vyšší a vyšší, začal jsem s basketbalem a zamiloval se do něj. Dodnes si pamatuji, jak jsme s bratrem hráli doma na dvorku,“ zavzpomíná.

Vyhlášení bratři Daltonovi byli v Lucky Lukovi čtyři. On však pochází dokonce ze sedmi dětí. „Pro hodně lidí je to docela neobvyklé a diví se tomu, ale pro mě je úplně normální mít tolik sourozenců. Mám i hodně bratranců a sestřenic a můj mladší bratr nyní hraje basket na střední škole,“ prozradí.

Tu už on má ale za sebou. Stejně jako vysokou. Ve Wyomingu získal titul bakaláře z obchodního managementu a po kariéře zvažuje i založení vlastního byznysu. Jenže na to je stále čas.

V Nymburce má zatím roční smlouvu a dál v sobě živí i sen dostat se do NBA. Jako když hrál třeba za Denver Nuggets Letní ligu, nebo se před sezonou i účastnil tréninku v LA Lakers. „Potřebovali tehdy někoho na trénink s kluky, které testovali před draftem, tak mě pozvali. Byl jsem tam i rok předtím, kdy se nás přišel podívat rovněž Magic Johnson. Je to příjemný člověk, ale i když mě NBA stále láká, teď se soustředím na hru v Nymburce,“ dodává na závěr.

Vskutku, tenhle Dalton má na to zaujmout víc než jen svou maskou.

DALTON V LIZE MISTRŮ
Nymburk – Bamberg 91:71 (Dalton: 18 minut, 14 bodů, 9 doskoků, 3 asistence)
Nymburk – Gaziantep 74:72 (Dalton: 13 minut, 0 bodů, 4 doskoky, 2 asistence)
Riga – Nymburk 72:91 (Dalton: 15 minut, 5 bodů, 3 doskoky, 1 asistence)
Nymburk – Tenerife 68:78 (Dalton: 16 minut, 6 bodů, 2 doskoky, 2 asistence)
Nyžnij Novgorod – Nymburk 73:82 (Dalton: 32 minut, 8 bodů, 8 doskoků, 1 asistence)
Nymburk – Mornar Bar 91:74 (Dalton: 27 minut, 15 bodů, 8 doskoků, 2 asistence)


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}