Romana Barboříková
16. července 2019 • 14:00

Profily všech 21 etap Tour de France: kopce a trasy, kdy na Tourmalet?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už v sobotu startuje 106. ročník Tour de France, nejslavnějšího cyklistického závodu planety. Na něm letos závodníci absolvují 3480 kilometrů po rovině, v kopcích i vysokých horách. Na programu je teprve potřetí v historii dojezd na ikonický Tourmalet (1974, 2010), muži na kolech si budou muset poradit i s nadmořskou výškou 2 770 metrů při výjezdu na col de l’Iseran. Přinášíme přehled všech etap s komentářem Jána Svorady.



1. etapa: Brusel - Brusel, 194,5 km, rovinatá

sobota 6. července / start 12:25 > cíl 17:16 (dojezd cca)

náročnost: 1,5/5 (*1 - nejnižší, 5 - nejvyšší)

Rovinatá etapa s několika kopci z belgických klasik, které jsou v ní ale zařazeny spíš symbolicky. Jako všechny úvodní etapy Grand Tours bude i zde panovat nervozita. Svým charakterem je určena pro sprintery, v závěru tak můžeme vidět souboj závodníků jako Elia Viviani, Fernando Gaviria, Caleb Ewan i Peter Sagan.

KUDY SE JEDE
Začátek i konec v Bruselu, z hlediska rozhodování nejdůležitějším městě Evropy. Cyklisté se projedou i kolem místa, kde se odehrála proslulá bitva u Waterloo, a nikdo z nich nebude chtít, aby na Tour dopadl právě jako Napoleon. Trasa vede taky přes městečko, v němž trávil dětství legendární Eddy Merckx, jenž strávil ve žlutém dresu nejvíce dní v historii závodu.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Letos začínáme v Bruselu, takže start v zahraničí, což není úplně neobvyklé. Většinou to přitáhne velkou pozornost. Dokážu si představit, že konkrétně v Bruselu, kdy Belgie je cyklisticky celkem vyspělá země, bude určitě všude hodně lidí. Tahle etapa bude nejspíš velmi kontrolovaná týmy sprinterů, protože se tam neskrývá žádné velké nebezpečí. A pravděpodobně uvidíme hromadný dojezd, první sprint.“

1. etapa Tour de France ONLINE ZDE>>>

1. etapaFoto letour.fr

2. etapa: Brusel (Královský palác) - Brusel (Atomium), 27,6 km, týmová časovka

neděle 7. července / start 14:30 > cíl 16:45 (dojezd cca)

náročnost: 2/5

Profil první časovky, týmové, je kopcovitý. Jedná se o standardní časovku, která nebude extrémně těžká, zároveň ale ani nudná. I svou délkou ničím nevybočuje. Dá se očekávat útok týmů, jako jsou Deceuninck-Quick Step nebo Jumbo-Visma.

KUDY SE JEDE
Opět kulisy belgické metropole. Startuje se u Královského paláce, dominanty města, jedné z nejkrásnějších budov a oficiálního sídla panovníka. Cíl je u ocelové stavby, která k Bruselu neodmyslitelně patří. Atomium, 165miliardkrát zvětšený model základní buňky krystalové mřížky železa, dosahuje výšky 102 metrů.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Tady bude záležet, jestli ten, kdo vyhraje první etapu a tím pádem se obleče do žlutého dresu, bude mít dostatečně silný tým, aby ho udržel v časovce. Jsou zde specialisté na tento typ závodů, třeba Quick Step jezdí velmi dobře časovky družstev, myslím, že i Ineos bude silný. Jsou to týmy, které mají ve svých řadách spoustu výborných tempařů, časovkářů, kteří by mohli přetavit svou snahu ve vítězství.“

2. etapa Tour de France ONLINE ZDE>>>

2. etapaFoto letour.fr

3. etapa: Binche - Épernay, 215 km, kopcovitá

pondělí 8. července / start 12:20 > cíl 17:50 (dojezd cca)

náročnost: 1,5/5

Další rovinatá etapa, jejíž závěr ale zcela po rovině není, tudíž se zde nedá úplně očekávat sprinterský souboj stejných závodníků jako v prvním dnu. V závěrečném osmiprocentním stoupání by se mohl ukázat Sagan, stejně tak i Greg van Avermaet.

KUDY SE JEDE
Karavana vjede do Francie. Cesty se zprvu točí v Ardenách, které často hostí jarní klasiky. Závěr je v Épernay, proslaveném vínem. Dá se předpokládat, že vítěz ochutná šampaňské z místní odrůdy. Do města se Tour podívá poprvé od roku 1963, tenkrát vyhrál Belgičan Eddy Pauwels.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Opět spíš rovinatá etapa. V závěru je tam sice několik horských prémií, ale jenom třetí a čtvrté kategorie, které nebývají nějak extrémně těžké. Může se třeba někdo v závěru pokusit o nástup, ale myslím si, že to spíš bude opět kontrolované. Kdo získá žlutý dres, ten se ho bude snažit udržet, protože to je důležité. A tohle je etapa, která nemá žádné extra těžké místo.“

3. etapa Tour de France ONLINE ZDE>>>

3. etapaFoto letour.fr

4. etapa: Remeš - Nancy, 213,5 km, rovinatá

úterý 9. července / start 12:25 > cíl 17:37 (dojezd cca)

náročnost: 1,5/5

Závodníky čeká opět rovinatá etapa podobné délky jako předchozí den, tentokrát bez větších kopců. Závěr je rovinatý, o slovo se tedy znovu přihlásí klasičtí sprinteři jako Elia Viviani, Fernando Gaviria a další.

KUDY SE JEDE
Naposledy se oblastí projíždělo v roce 2014, cíl byl také v Nancy. O prvenství se v tehdejší 7. etapě strhnul obrovský boj, slovenský spurter Sagan o milimetry prohrál s italským rychlíkem Trentinem. Nancy, město proslulé secesním uměním a čítající 105 tisíc obyvatel, hostilo od roku 1947 už třináct dojezdů.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Pořád velmi podobný styl. Není tady žádná horská prémie, měl by to být sprint, možná tam už budou nějaké pokusy o únik. Ale opět je to etapa, která se dá relativně dobře kontrolovat. Předpokládám, že to bude takové to čekání na první hory. Jsme relativně ve vnitrozemí, takže by tady neměl hrozit ani silný vítr. Stát se to ale může kdekoliv, každá z rovinatých etap může přinést komplikaci v podobě třeba nějakého bočního větru, který by to mohl znervóznit.“

4. etapa Tour de France ONLINE ZDE>>>

4. etapaFoto letour.fr

 

5. etapa: Saint-Dié-des-Vosges - Colmar, 175,5 km, kopcovitá

středa 10. července / start 13:25 > cíl 17:48 (dojezd cca)

náročnost: 3/5

První etapa s většími kopci, ne však takovými, se kterými by si neměli všichni jezdci poradit. O vítězství by se v ní mohl pokusit Sagan, jemuž podobné vrchy problémy nedělají. Dá se počítat s pokusy o únik menší skupiny, už ale ne tolik s bojem o výhru podobné skupiny.

KUDY SE JEDE
Peloton při jednom ze stoupání zavítá ke slavnému hradu Haut-Koenigsbourg, který je v průvodcích popisován jako majestátní pískovcové sídlo. Jedna z nejnavštěvovanějších památek ve Francii ročně přivítá až půl milionu turistů. Cíl etapy je ve městě Colmar, jemuž se přezdívá Malé Benátky.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Etapa do Colmaru, tady začínají první horské prémie druhé kategorie, což už jsou celkem slušné kopce. V závěru tady vidíme, že jsou i za sebou kopec druhé a třetí kategorie. Tady myslím, že už je šance na nějaký únik v závěru. Určitě tam nebudou sprinteři a určitě se v těch posledních kopcích pole rozdělí v tom smyslu, že ti, kteří budou vědět, že nemají šanci na výsledek nebo na to, aby pomohli, pošetří síly. Budou se dělat první větší rozdíly.“

5. etapa Tour de France ONLINE ZDE>>>

5. etapaFoto letour.fr

6. etapa: Mulhouse - La Planche des Belles Filles, 160,5 km, horská

čtvrtek 11. července / start 13:25 > cíl 17:58 (dojezd cca)

náročnost: 3,5/5

Přichází první horská etapa, ve které budou konečně moci své schopnosti a aktuální formu ukázat vrchaři. Cyklisté zdolají tři vrcholy první kategorie, na jednom z nich je i cíl. Tady už by mohli být vidět borci z Movistaru jako Nairo Quintana, Alejandro Valverde, body do soutěže o puntíkovaný dres bude chtít získat také domácí hrdina Julian Alaphilippe.

KUDY SE JEDE
Cílové místo závodníci z posledních let dobře znají. Ovšem pozor, je nachystaná novinka, cyklisté ještě budou muset zabrat, protože cíl je posunutý zhruba o kilometr výš. Jezdci dorazí vyždímaní, přitom v překladu zní dojezdové místo tak mile: Planina krásných dívek…

OČIMA JÁNA SVORADY
„Tady máme první dojezd do kopce. První opravdu horská akce, na tohle většina vrchařů čeká. Je to celkem těžká etapa, hodně se tady nastoupá, v podstatě tam není kousek roviny. S tím, že je tady tradiční stoupání La Planche des Belles Filles. Tady už by se měli ukázat ti, kteří pomýšlí na celkovou klasifikaci. Určitě první náročný test, očekával bych v popředí Vincenza Nibaliho a jezdce Movistaru.“

6. etapa Tour de France ONLINE ZDE

6. etapaFoto letour.fr

7. etapa: Belfort - Chalon-sur-Saône, 230 km, rovinatá

pátek 12. července / start 11:35 > cíl 17:20 (dojezd cca)

náročnost: 2/5

Nejdelší etapa 106. ročníku, která je v první půli mírně kopcovitá, v závěrečných 90 kilometrech však převládá rovina. Půjde tak opět o etapu kontrolovanou sprinterskými týmy, jejichž zástupci s nabušenými stehny se budou snažit urvat vítězství v závěrečném spurtu. Čili opět příležitost pro Vivianiho, Ewana a třeba i Sagana.

KUDY SE JEDE
Startuje se v důležitém dopravním centru mezi řekami Rýn a Rhona. Cílové město leží na nejdůležitější cyklistické trase Eurovelo EV6, která vede z francouzského přístavu Saint-Nazaire až do Rumunska. Takže hobíci mohou potkat profíky.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Tady máme rovinatou etapu, ale poměrně dlouhou. Samozřejmě už bude týden v nohách, lidi začnou být unavení a narostou i rozdíly v celkovém pořadí, způsobené kopci a časovkou. Takže tady už najdeme jezdce, kteří budou v celkovém pořadí ztrácet půlhodinu nebo třeba i víc, kteří si mohou dovolit jít do úniku bez toho, že by někoho ohrožovali. Takže je možné, že tady nějaký únik uvidíme. Závěr by měl ale patřit sprinterům.“

7. etapa Tour de France ONLINE ZDE

7. etapaFoto letour.fr

8. etapa: Mâcon - Saint-Étienne, 200 km, kopcovitá

sobota 13. července / start 12:25 > cíl 17:44 (dojezd cca)

náročnost: 3/5

Další z dvousetkilometrových etap, už ale s náročnějším terénem. I když kopcovitá, přesto ještě ne tak vyčerpávající, aby ji nezvládli všichni. Zde lze očekávat skupinu závodníků, kteří se pokusí o únik, nemělo by však jít o nikoho usilujícího o celkové pořadí. Trasa bude náročná zejména pro sprintery, líbit by se ale mohla Saganovi, který s podobnými kopci nemá problém, šitá na míru může být i klasikářům jako Philippe Gilbert a Greg van Avermaet.

KUDY SE JEDE
Klikaté cesty nepovedou velehorami, ale ani nížinou. Jisté je, že si užijí milovníci vína, protože první část povede přes oblast vyhlášenou díky světoznámé značce Beaujolais. Saint-Étienne zase znají fotbaloví fanoušci, na stadionu desetinásobných francouzských mistrů remizovali Češi při EURO 2016 s Chorvaty 2:2.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Jedna z těch nepříjemných etap, jsme ve Francouzském středohoří. Nejde o vysoké průsmyky, ale o terén, kde není kousek roviny. Tyto etapy bývají mnohdy horší než typická horská etapa, protože v horské, když je kopec deset, patnáct kilometrů a je jich několik, většina závodníků ví, že je zkrátka nepřejede, a pole se rozdělí. Jede se grupeto a skupinka se snaží nějakým způsobem dojet do cíle. Tady ale žádné grupeto nevznikne. Tady se pojede doraz.“

8. etapa Tour de France ONLINE ZDE

8. etapaFoto letour.fr

9. etapa: Saint-Étienne - Brioude, 170,5 km, kopcovitá

neděle 14. července / start 13:25 > cíl 17:41 (dojezd cca)

náročnost: 3/5

Na konci prvního týdne čeká na závodníky podobná etapa jako předchozí den, jen o 30 kilometrů kratší. Půjde, co se délky týče, o menší odpočinek před další dlouhou trasou v pondělí. Profilově není tolik náročná, po třiceti kilometrech přijde kopec první kategorie, zbytek dne už tak obtížný nebude. I v této etapě by se mohli blýsknout klasikáři.

KUDY SE JEDE
14. červenec, den dobytí Bastily, je ve Francii nejvýznamnějším svátkem. Dá se tedy čekat, že tuhle etapu při volném pracovním dnu o 230letém výročí navštíví davy fanoušků. Cílem je Brioude, rodiště Romaina Bardeta, druhého muže Tour 2016. Stále sní o tom, že vyhraje zrovna tuhle „domácí“ etapu.

OČIMA JÁNA SVORADY
„To je něco podobného. Opět je tam první kategorie, určitě je třeba být opatrný ze začátku, ale spíš si myslím, že nechají znovu uniknout nějakou skupinu a budou jen kontrolovat žlutý dres. Případně závěr může být ještě nervózní, je tam kopec třetí kategorie, takže kdyby tam byla odjetá nějaká skupinka, ještě se z ní dá pokusit o nástup. Ale v podstatě je to pro stejné lidi jako předcházející etapa: s tím, že když se to nepovede jeden den, budou to zkoušet druhý.“

9. etapa Tour de France ONLINE ZDE

9. etapaFoto letour.fr

10. etapa: Saint-Flour - Albi, 217,5 km, rovinatá

pondělí 15. července / start 12:25 > cíl 17:59 (dojezd cca)

náročnost: 2,5/5

Zde už budou někteří cyklisté vyhlížet volné úterý. Před ním ale ještě musí překonat druhou nejdelší etapu letošní Staré dámy. V té se dostanou z Francouzského středohoří, nepůjde o den s náročnými kopci, posledních pět kilometrů vede víceméně po rovině, ukázat se opět můžou sprinteři. V průběhu celého dne lze očekávat pokusy o únik.

KUDY SE JEDE
Vyráží se ze sídelního města římskokatolické diecéze, kterou ve 14. století založil papež Jan XXII. Cílové sídlo naposledy přivítalo peloton v roce 2013, kdy vyhrál slovenský šampion Peter Sagan, dnes už šestinásobný král bodovací soutěže. Ovšem tehdy se startovalo v Montpellier, tedy na jihu.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Jedna z etap, které jsou pro střední část Tour de France typické. Po startu se jede, každý se snaží nastupovat, aby nějaká skupina odjela, aby se udělala nějaká reklama, aby tam zkrátka někdo byl. A většinou poměrně dlouhou dobu trvá, než se skupina vykrystalizuje tak, aby opravdu nikomu nevadila. Aby tam nebyl nikdo, kdo by mohl ohrožovat někoho v celkovém pořadí, nebo někdo, kdo třeba bude sbírat body na rychlostních prémiích.“

10. etapa Tour de France ONLINE ZDE

10. etapaFoto letour.fr

11. etapa: Albi - Toulouse, 167 km, rovinatá

středa 17. července / start 13:45 > cíl 17:43 (dojezd cca)

náročnost: 1,5/5

Po volném dni je tady pro cyklisty přívětivá etapa, bez větších kopců, ne příliš dlouhá, ideální na rozjetí po dni bez závodění. Díky mírnému profilu se budou chtít po předchozích náročnějších etapách znovu ukázat sprinteři. Poslední kilometry vedou spíš z kopce a po rovině. Trať ideální pro rychlíky typu Viviani, Ewan a další sprintery.

KUDY SE JEDE
Peloton se z jihu Francie pomalu přesouvá k Pyrenejím. Končí se v Toulouse, fialkovém městě, známém i díky charakteristické cihlové architektuře. Žil zde například spisovatel Antoine de Saint-Exupéry, autor Malého prince. Cíl je přímo uprostřed města u majestátního Kapitolu. Pro nejrychlejšího jezdce bude nachystaný červený koberec.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Tady to bude určitě kontrolované sprintery. Může nastat únik, protože se to líp kontroluje. Když by se celé pole od začátku až do cíle snažilo držet pohromadě, jelo by se zbytečně rychle. Je lepší, když se nechají odjet dva, tři lidi. Zase je to reklama a některé týmy jsou tam jenom z toho důvodu, že nemají na celkovou klasifikaci, těžko vyhrají etapu, jediná možnost je jít do úniků. A pokud se nepovede vyhrát, alespoň jsem v záběru kamer a jsem tam vidět. To je pro sponzory důležité.“

11. etapa Tour de France ONLINE ZDE

11. etapaFoto letour.fr

12. etapa: Toulouse - Bagnères-de-Bigorre, 209,5 km, horská

čtvrtek 18. července / start 11:50 > cíl 17:27 (dojezd cca)

náročnost: 3,5/5

Začátek dvanáctého dílu letošní Tour vypadá vcelku nudně, rozhodně tomu tak ale nebude celou dobu. V závěru čekají dva krpály první kategorie, po několika volnějších dnech tedy zaberou vrchaři. Vidět budou závodníci Movistaru jako Mikel Landa či Nairo Quintana, zaútočit může Egan Bernal. Domácí fanoušci se mohou těšit i na další sběr bodů Alaphilippa do soutěže o puntíkovaný dres.

KUDY SE JEDE
Hurá do Pyrenejí! Nahoru, dolů. A ke konci hlavně dolů. Bude to pořádný sešup. Naposledy se zde předávaly vavříny v roce 2013, i když etapa vedla jinudy. Tentokrát jsou na řadě dva významné vrcholy – Col de Peyresourde (13,2 km) a La Hourquette d’Ancizan (9,9 km). Cíl je v malém lázeňském městě s necelými devíti tisíci obyvatel. Lázně se mohou hodit…

OČIMA JÁNA SVORADY
„Tady mají sprinteři znovu takříkajíc volný den. Etapa je poměrně dlouhá, jsou tam sice dva kopce, ale až v závěru, takže není problém hned v prvním udělat grupeto a dojet, jak se říká, skoro na pohodu do cíle. Na druhou stranu druhý test mužů z celkové klasifikace, kteří musí dávat pozor, jsou to kopce první kategorie. Sice není nahoře cíl a je tady ještě daleko, třicet kilometrů do finiše. Ale myslím, že tady půjde o samostatné úniky… V každém případě opět dostanou šanci vrchaři.“

12. etapa Tour de France ONLINE ZDE

12. etapaFoto letour.fr

13. etapa: Pau - Pau, 27,2 km, individuální časovka

pátek 19. července / start 14:00 > cíl 17:54 (dojezd cca)

náročnost: 2/5

Druhá a poslední časovka, délkou velmi podobná té týmové, ani profil se náročností nijak zásadně neliší. Jde sice o etapu před bájným Tourmaletem, ale že by se někdo šetřil, na to se sázet nedá. Jak říkávají samotní cyklisté, časovka se jede pokaždé naplno. Pomýšlet na triumf můžou Rohan Dennis, Tejay van Garderen nebo Michal Kwiatkowski.

KUDY SE JEDE
V Pau sídlí jeden z nejstarších ragbyových klubů Francie, hraje se tu kvalitní mužský basketbal a ke třem olympijským triumfům se odsud odrazil vodní slalomář Tony Estanguet. V roce 1981 tu ale vládla cyklistika. Časovku totiž ovládl Bernard Hinault, pětinásobný vítěz Tour, a žlutý trikot nepustil až do Paříže.

OČIMA JÁNA SVORADY
„První časovka jednotlivců, opět spíš tempařská. Vzdálenost je standardní a měl by to být celkem zajímavý profil. Jednak se otevírá šance pro časovkáře vyhrát etapu, takže v těch předcházejících se mohli šetřit. Pro lidi z čela celkového pořadí je samozřejmě nezbytné ztratit co nejméně času, případně ho získat. Třeba Vincenzo Nibali se v časovkách lepší. Naopak pro Naira Quintanu je to velmi náročná etapa.“

13. etapa Tour de France ONLINE ZDE

13. etapaFoto letour.fr

14. etapa: Tarbes - Tourmalet Barèges, 117,5 km, horská

sobota 20. července / start 13:45 > cíl 17:13 (dojezd cca)

náročnost: 5/5

Potřetí v historii Staré dámy bude cíl etapy na slavném Tourmaletu. Závodníci vystoupají do nadmořské výšky 2115 metrů, čeká je 19kilometrový kopec s průměrným sklonem 7,4 procenta. Půjde o prověrku nejen cyklistů na celkové pořadí, ale také sprinterů a těch, kteří nejsou v optimální formě, zda vůbec zvládnou dojet v časovém limitu. Z adeptů na žlutý dres by se tady měli předvést Geraint Thomas, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali a další.

KUDY SE JEDE
Cíl, to je to věhlasné místo. Tourmalet. Obávaný pyrenejský vrchol, který snaživce při Tour trápil už 87x. Jenže tentokrát to bude teprve potřetí, kdy tu etapa skončí. Naposledy v roce 2010 tady triumfoval Andy Schleck, těsně za ním dojel Alberto Contador ve žlutém dresu. Není to jediný obr na trase, předtím si musejí jezdci poradit i s Col du Soulor.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Krátká etapa. Ty bývají nejhorší, protože není na co čekat. Od začátku se bude spousta lidí snažit o únik už jenom z toho důvodu, aby udělali časovou rezervu do prvních stoupání. Sprinteři se asi budou typicky snažit někde naskočit, protože jestli se jim povede získat nějaký náskok do prvního kopce, ten vyjedou v pohodě a budou moct v posledním trošku vypustit a šetřit síly. S tím, že o celkovém pořadí se bude rozhodovat na Tourmaletu. To je tradiční kopec, mytický, tady uvidíme, kdo jak na tom je.“

14. etapa Tour de France ONLINE ZDE

14. etapaFoto letour.fr

15. etapa: Limoux - Foix Prat d'Albis, 185 km, horská

neděle 21. července / start 12:10 > cíl 17:44 (dojezd cca)

náročnost: 4/5

I dnes čeká borce na kolech to náročnější až v závěru. Vypořádat se v něm budou muset hned se třemi kopci první kategorie, ten poslední se promění v cíl. V práci budou navíc šestnáctý den, což už se na mnohých také projeví. Bude se rozdělovat hodně bodů do soutěže vrchařů, vepředu by se mohli pohybovat Bernal, Landa, Alaphilippe.

KUDY SE JEDE
Katarské hrady, připomínky středověkých časů, jsou z turistického hlediska asi nejvýznamnějším tahákem. Zahlédnou je i televizní diváci, tyčí se na pyrenejských kopcích. Už jsou opuštěné a zchátrané, ale to se nedá říct o silnicích, které budou lemovat fanoušci. Cíl je opět v kopci, v nadmořské výšce 1205 metrů.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Podobná etapa jako předchozí, i když tady už je délka, řekněme, standardnější. Můžeme očekávat pokus o únik, ale hlavně kontrolu týmů, které jedou na celkové pořadí, kontrolu favoritů mezi sebou. Etapy se nasčítávají: včera Tourmalet, tady další tři kopce, čím dál tím obtížnější. Budeme mít za sebou dva týdny, Tour se začne přehupovat do poslední části. Tady už se bude rozhodovat.“

15. etapa Tour de France ONLINE ZDE

15. etapaFoto letour.fr

16. etapa: Nîmes - Nîmes, 177 km, rovinatá

úterý 23. července / start 13:30 > cíl 17:37 (dojezd cca)

náročnost: 2/5

Po volném dni mají všichni opět příležitost se zase dostat do tempa. Etapa není profilově nijak náročná, dojezd po rovině přináší další příležitost pro přehlídku nabušených stehen. Otázkou ale je, kolik sprinterů „přežilo“ pobyt v Pyrenejích. Očekávat se zde dá bitva jmen Viviani, Sagan či Gaviria.

KUDY SE JEDE
Start i cíl je v Nimes na jihu Francie. Předloni se zde jela úvodní časovka Vuelty. Město není ani v itineráři Tour žádným nováčkem, třeba před pěti lety Jack Bauer a Martin Elminger zaútočili už na pátém kilometru a uháněli 220 kilometrů v úniku. Peloton je dostihl až 75 (!) metrů před cílem.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Po těžkých etapách a volném dni přijde troška klidu a šance pro sprintery, taková změna je fajn. Nicméně jsme na jihu a od moře může i foukat. Tohle je typická etapa, v níž se dá očekávat, že by se mohly objevit terezíny, že by se mohlo někde nadělit na větru. Ale jinak si myslím, že je dnešek důležitý pro sprintery. A kdo z nich už si dal tu námahu, aby přejel první kopce v Pyrenejích, ten určitě pokračoval proto, aby se v této etapě pokusil o výsledek.“

16. etapa Tour de France ONLINE ZDE

16. etapaFoto letour.fr

17. etapa: Pont du Gard - Gap, 200 km, kopcovitá

středa 24. července / start 12:40 > cíl 17:40 (dojezd cca)

náročnost: 2,5/5

Určitě pokusy o únik. Tato etapa je pro ně maximálně vhodná, adepti na celkové pořadí v ní nebudou nikam extra spěchat, budou šetřit síly před blížícími se Alpami. Patří k těm delším, ovšem profilově nečeká na cyklisty žádná zrada. Výzva pro Sagana či Van Avermaeta, zkrátka lidi, kteří dokážou být trochu lepší v kopcích, aby vydrželi v přední skupině.

KUDY SE JEDE
Část trasy vede malebným údolím řeky Rhony, k vidění bude i římský viadukt. Milovníci historie poznají Římské divadlo v Orange, jeden z nejvíc zachovalých divadelních amfiteátrů z období antiky, jenž je součástí světového dědictví UNESCO. V cíli v Gapu v posledních třech případech pokaždé slavil jezdec v úniku.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Etapa určená pro únik. 200 kilometrů, to je relativně dlouhá etapa. Celkové pořadí by nemělo hrát roli, jezdci se budou hlídat, nemají, proč by tady útočili. V závěru je kopec třetí kategorie, pětikilometrový, v pěti procentech. Pokud tam někdo bude útočit, jakože si myslím, že se o to někdo pokusí, sprinteři nejspíš vpředu nebudou. Může tady uniknout skupina lidí, kteří neohrožují celkové pořadí. Vědí, že sprinteři je dojíždět nebudou, protože by to bylo plýtvání silami, takže etapa může dojet v úniku.“

17. etapa Tour de France ONLINE ZDE

17. etapaFoto letour.fr

18. etapa: Embrun - Valloire, 208 km, horská

čtvrtek 25. července / start 11:25 > cíl 17:41 (dojezd cca)

náročnost: 5/5

Příjezd do Alp nabídne hned v úvodu velmi náročnou zkoušku. Ta bude spočívat i v délce etapy, která přesahuje 200 kilometrů, což je v takto vysokých horách pořádná nálož. V cestě stojí jedna horská prémie první kategorie, dvě HC, čili těžké kopce. V itineráři je i Galibier, opravdu těžký vrchol, navíc ve vysoké nadmořské výšce 2642 metrů. Tady budou mít žně vrchaři, usilující o puntíkovaný dres. V hlavních rolích tedy opět Landa, Alaphilippe, možná i Valverde bojující o celkové pořadí.

KUDY SE JEDE
Alpy! Col de Vars, Col d’Izoard a Col du Galibier. Tyhle stoupáky jsou noční můrou. Hlavně Galibier, horský průsmyk blízko Grenoblu. Devátá nejvýš položená cesta v Alpách bude obsypaná fanoušky. Tentokrát etapa na vrcholu nekončí, cíl je až v oblasti Valloire po 19kilometrovém klesání.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Jedna z posledních možností na skok v celkovém pořadí. Výjezd na Galibier bude opět spektakulární pro diváky - velmi hezké místo, je tam vidět z vrchu, už jsme dost vysoko, takže tam nic neroste. Závěr je poměrně zatáčkový, takže zajímavá etapa. S tím, že adepti na kvalitní celkové pořadí tady mají jednoznačně ještě šance zvrátit výsledek na svoji stranu. Bude se tady navíc rozhodovat o králi vrchařů. Na každé horské prémii láká spousta bodů, nejde to úplně vypustit.“

18. etapa Tour de France ONLINE ZDE

18. etapaFoto letour.fr

19. etapa: Saint-Jean-de-Maurienne - Tignes, 126,5 km, horská

pátek 26. července / start 13:55 > cíl 17:50 (dojezd cca)

náročnost: 5/5

Dnešní náplň patří k těm kratším, ale závodníci se musí vypořádat s velkou nadmořskou výškou. Na Col de l´Iseran totiž vyjedou do 2770 metrů, což je nejvíc z celé letošní Tour. Jednoznačný favorit na vítězství v etapě zde není, pravděpodobný je únik menší skupinky závodníků.

KUDY SE JEDE
Další drsná zkouška v Alpách. S cílem v Tignes, vyhlášeném lyžařském středisku. To hostilo Tour pouze jednou, v roce 2007 vyhrál Dán Michael Rasmussen, úspěšný vrchař, jenž začínal na horských kolech. Nevyhnul se dopingové aféře, ze soutěže byl vyloučený poté, co jeho stáj zjistilaže lhal o místě pobytu během červnové přípravy.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Začátek je nahoru dolů, nějaké menší prémie, které naznačují, že to nebude žádná rovina. Tady je šance jít do úniku. Závěr první kategorie 7 kilometrů, 7 procent, to je celkem šlapavé stoupání, kde by se nemuselo rozhodovat. Etapu tohoto typu by si favorité z celkového pořadí měli být schopní ohlídat. Tam není prostor, aby někdo zásadně ujel. V každém případě někdo může být v krizi, může se mu ten den jet špatně, záleží, jak zvládl předcházející etapy. Takže určitě je potřeba být vpředu, kontrolovat situaci.“

19. etapa Tour de France ONLINE ZDE

19. etapaFoto letour.fr

20. etapa: Albertville - Val Thorens, 130 km, horská

sobota 27. července / start 13:45 > cíl 18:00 (dojezd cca)

náročnost: 4,5/5

Poslední horská akce, ve které se někteří budou ještě chtít zviditelnit vítězstvím, možný je i útok na celkové pořadí. Dost těžká etapa. Dlouhé stoupání čeká na závodníky v samotném závěru, nejde však o nic prudkého, držitel žlutého trikotu ani jeho pronásledovatelé by s ním neměli mít potíže. Sedět by mohl třeba Nibalimu.

KUDY SE JEDE
Startuje se v dějišti zimní olympiády 1992, na níž Čechoslováci brali tři bronzové medaile. Albertville uvidí cyklistickou elitu popáté (1998, 2012, 2016 a 2018). Loni ovšem nebyl cíl ve Val Thorens, nýbrž v jiném lyžařském středisku La Rosiére. Cyklističtí gladiátoři vyšlapou do možná nejslavnější lyžařské oblasti ve Francii – Tří údolí, jehož je Val Thorens součástí.

OČIMA JÁNA SVORADY
„Už jsme na konci, Val Thorens je dlouhé stoupání, vysoká nadmořská výška. Spíš je to ale zase šlapavý kopec, kde jsou lidi z celkového pořadí schopní v háku vydržet. Není to dlouhá etapa, určitě se pojede rychle. Podle mě to bude souboj těch nejlepších o poslední vítězství. A buď o pojištění si žlutého dresu, nebo o poslední šanci zvrátit situaci. Tato etapa by mohla sedět časovkářům, jimž se určitě lépe dýchá v těchhle kopcích než v těch prudkých.“

20. etapa Tour de France ONLINE ZDE

20. etapaFoto letour.fr

21. etapa: Rambouillet - Paris Champs-Élysées, 128 km, rovinatá

neděle 28. července / start 18:10 > cíl 21:29 (dojezd cca)

náročnost: 1/5

Obvykle klidný start ve znamení oslav a očekávaného finiše Tour. O celkovém vítězi bývá rozhodnuto, bojuje se už jen o vítězství v poslední etapě. Takže v závěru to bývá svižná jízda na Champs-Élysées, kde není jednoduchý terén, na závodníky čeká stoupání po kostkách.

KUDY SE JEDE
První kilometry se jeden cyklista bude usmívat se skleničkou šampaňského. Cíl volá! Peloton musí zvládnout devět tradičních okruhů na Elysejských polích. A pak to přijde. Konec! Z posledních sedmi vítězů bylo šest Britů, mezi ně se vklínil pouze Ital Vincenzo Nibali (2014).

OČIMA JÁNA SVORADY
„Poslední den, kde se obvykle rozhoduje už jen o vítězi poslední etapy, případně vítězi bodovací soutěže. V minulých letech se už ale i tahle druhá soutěž obešla bez překvapení, protože Peter Sagan měl obvykle takový náskok, že už nebylo co řešit. Z pohledu nositele žlutého dresu je třeba kontrolovat závěr týmově. Pokud by nastal nějaký pád, defekt, aby byl tým schopen co nejrychleji reagovat a neztratil zbytečnou technickou závadou čas či pořadí. Nicméně pro sprintery, kteří zůstanou až do konce, je to šance vyhrát.“

21. etapa Tour de France ONLINE ZDE

21. etapaFoto letour.fr

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud