26.5.2019 • 10:00

Dolomity, Lake District, Tatry. Objevte s námi nejkrásnější traily Evropy

Vstoupit do diskuse
0
  • Na následujících řádcích jsme pro vás vytipovali pět destinací, kde se každý horský běžec bude cítit jako v ráji.

    Zamilovali jste se do trailového běhání a české lesy a kopce vám začínají být malé? Nejste v tom sami. Pozice České republiky v srdci Evropy nám naštěstí dává skvělou příležitost začít objevovat lokality, které nejsou vzdálené víc než jeden den jízdy autem nebo pár hodin letu letadlem. Na následujících řádcích jsme pro vás vytipovali pět destinací, kde se každý horský běžec bude cítit jako v ráji. V každé z lokalit se koná závod, který si jednoduše musíte zaběhnout, ale nebojte se, na své si přijdete i v případě, že nemáte soutěživou povahu.

  • Slovensko: Vysoké tatry

    Na Slovensku není o nádherné traily nouze. Prakticky každé z tamních pohoří stojí za běžeckou návštěvu. My ale preferujeme Vysoké Tatry a to hned z několika důvodů. Stezky, po kterých se dá ve Vysokých Tatrách běhat, jsou velmi podobné terénům, na které narazíte v Alpách. Jedná se tak o skvělou generálku, pokud se chystáte vyrazit do nejvyšších hor našeho kontinentu. Tatry možná nejsou tak rozlehlé, jako Alpy, ale to neznamená, že by nebylo z čeho vybírat. Doslova v každé dolině se dá vymyslet běžecká trasa, která vám vyrazí dech a když si výběh správně naplánujete, tak se vyhnete i drtivé většině turistů, kterých je jinak na stezkách plno.

    Hlavním běžeckým lákadlem, které zve do srdce Tater běžce z celého světa je dvojzávod Tatranská Šelma, která se v červenci a v srpnu koná na dvou tratích. První je na řadě Vertical na Slavkovský štít a druhá pak srpnová Ultra, v rámci které překonáte celý masiv Vysokých Tater od západu k východu.

    Slovensko: Vysoké TatryFoto Vít Kněžínek

  • Itálie: Dolomity

    Ne nadarmo jsou Dolomity součástí světového dědictví UNESCO. Monumentální skály, travnaté pastviny, ohromující výhledy… to vše obklopeno vynikající kávou a skvělou italskou kuchyní. Tady zkrátka vědí jak na to. Za ideální běžeckou oblast považujeme okolí města Cortina d'Ampezzo, kde se v červnu koná Lavaredo Ultra Trail. V rámci Lavareda se proběhnete kolem všech místních lákadel. MIsurina, Tre cime, Cinque tori, Averau, Tofana… nebudete vědět kam se dívat dřív.

    Pokud se na sto kilometrů dlouhou trať necítíte, tak si můžete zaběhnout některou z kratších variant a ostatní traily prozkoumat s pomocí místního trail runningového průvodce, kde jsou všechny tratě vyznačené na mapě včetně převýšení, klasifikace náročnosti a podrobného popisu. Tyto průvodce jsou k sehnání v infocentrech a na recepcích některých hotelů. Ať už vyrazíte do Cortiny na závod, nebo “jen tak”, garantujeme vám, že budete z této lokality naprosto nadšení.

    Španělsko: PyrenejeFoto Vít Kněžínek

  • Rakousko: Zell am See

    Jen o něco málo na sever od Cortiny d'Ampezzo leží další vyhlášené trailové letovisko. Zell am See Kaprun je oblast soustředěná kolem dvou měst s vynikajícím zázemím pro letní i zimní outdoorové sporty a pod dohledem nejvyšší rakouské hory GrossGlockner.

    Na úpatí Velkého zvoníka se každý červenec konají trailové a ultra trailové závody GrossGlockner Ultra-trail v rámci jejichž tratí poznáte tuto oblast dokonale. Nemusíte být ale odkázaní pouze na závod. Po celém okolí se dá pohybovat autem, mhd, nebo s pomocí lanovek a velmi snadno a rychle se tak dostanete do každého koutu, který vás zaujme. Na ploše 40 kilometrů čtverečních naleznete neuvěřitelných množství trailů od hladkých pěšinek na úbočí horských velikánů až po technicky velmi náročné pasáže ve vysoké nadmořské výšce.

    Rakousko: Alpy (Zell am See)Foto Vít Kněžínek

  • Velká Británie: Lake District

    Anglický běžecký ráj a domov disciplíny zvané Fell Running, která spočívá v napůl orientačním běhu volnou krajinou po kopcích posetých skalisky a vřesovišti. Lake District je svět ve světě. Po pár minutách běhu se zadními vrátky dostanete z civilizace do divočiny, kterou byste hledali možná tak na vrcholcích odlehlý hor. Ve skutečnosti jste ale v nadmořské výšce kolem 500 metrů a pouhých pár kilometrů od nejbližšího města.

    Fells, jak se místním trailům říká, jsou stezky, na které u nás nenarazíte. Jedná se o vyšlapané chodníčky po travnatých vrcholcích, které připomínají spíše pěšinu vyšlapanou od ovcí. A když omylem zabloudíte a seběhnete z cesty? Nic se neděje, běhání v Lake District je o svobodě a možnosti volit si jakoukoliv cestu, která se vám bude líbit. Díky absenci stromů a keřů je takový běh velmi snadný a především návykový.

    Zatoužíte-li poměřit své síly s místními borci, pak doporučujeme některý ze závodů z rodiny Lakeland trails ultra, které se konají po celém regionu a na výběr jsou tratě od pěti do sta kilometrů.

    Velká Británie: Lake DistrictFoto Vít Kněžínek

  • Španělsko: Pyreneje

    Na závěr jsme si nechali pomyslnou třešničku na dortu. Domov Kiliana Jorneta a lokalitu, kde se pořádá hned několik legendárních běžeckých závodů. Maraton Zegama - Aizkorri asi není potřeba představovat (pokud vám tohle jméno nic neříká, pak doporučuji dohledat na internetu videa z trati) a podobných akcí se v Pyrenejích koná celá řada. Odlehlost, divokost a nepříliš intenzivní cestovní ruch ale mohou běhání v této destinaci lehce zkomplikovat. Na výběr tak máte buď spojit návštěvu s některým ze závodů, který vás spolehlivě provede po tom nejhezčím v okolí, nebo se vydat do všeobecně oblíbených míst.

    Jakmile naberete zkušenosti s tímto krajem hrdých basků, pak můžete krůček po krůčku objevovat další a další zákoutí s nečekanými poklady v podobě neskutečně krásných trailů. Pyreneje v žádném případě nejsou lokalitou na jednu krátkou návštěvu. Pro cestu sem si vyhraďte dostatek času a počítejte s tím, že pro maximální prožitek se budete muset několikrát vrátit. To ovšem není vůbec žádný problém, protože atmosféra, kterou zde zažijete je prudce návyková.

    Španělsko: PyrenejeFoto Vít Kněžínek


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}