27.6.2019 • 11:32

Nový sport na olympiádě 2024, který to je? A proč neuspěl squash?

Vstoupit do diskuse
0

Proč se někteří nadšenci breakdance proti zařazení jejich sportu mezi olympijské bouří? Mezinárodní olympijský výbor podpořil návrh, názory komunity okolo akrobatického tance jsou však různé. Squash naopak zase neprošel - co na to na to říká Jan Koukal, český squashista?



Mezinárodní olympijský výbor dal ve svém hlasování zelenou pro zařazení breakdance na Olympijské hry v Paříži, které se mají uskutečnit v roce 2024. Členové výboru udělali dočasné olympijské sporty také ze surfingu, sportovního lezení a skateboardingu. V těch se bude soutěžit už příští rok v Tokiu, ale nebudou trvalou součástí olympijského programu.

Od Her v Tokiu umožňuje výbor organizátorům podílet se na konečné skladbě disciplín. Pořádající země tak může dle vlastního úsudku přidat k 28 olympijským sportům i několik vlastních. Volba Francouzů padla mimo jiné na breakdance, v němž patří spolu s Američany ke světové špičce. Hlasování olympijského výboru bylo jedním z formálních kroků, definitivní rozhodnutí padne až příští rok v prosinci.

Mezinárodní olympijský výbor dal ve svém hlasování zelenou zařazení breakdance na Olympijské hry v Paříži, které se mají uskutečnit v roce 2024Foto Profimedia

Na olympiádě mládeže debutoval breakdance už v roce 2018, a to v argentinském Buenos Aires. Mladí účastníci závodili nikoliv pod svými jmény, ale pod přezdívkami, což je na olympiádě doposud nevídané. Ze zlaté medaile se nakonec radoval ruský b-boy Bumblebee.

Dalším specifikem olympijského zápolení v breakdance byly takzvané battly. „Battle probíhá tak, že dva tanečníci tančí proti sobě. Každý z nich má jeden až čtyři výstupy, na základě kterých porota ohodnotí, kdo byl lepší a postoupí dál,“ vysvětluje lektor a závodník Robert Kysela, jak probíhají soutěže v akrobatickém tanci.

Breakdance na olympiádě? Názory komunity jsou různé

Ačkoliv u nás není komunita okolo breakdance tak velká jako například v USA nebo Francii, najdou se také v tuzemsku závodníci, kteří se účastní mezinárodních soutěží. „I v Čechách jsou nepochybně b-boys, kteří mají na to reprezentovat nás na olympiádě. Breaku se tu aktivně věnuje okolo stovky lidí. Kromě toho existují různé kroužky pod různými organizacemi. Ty navštěvuje zhruba dalších pět set dětí, které se break teprve učí,“ říká Kysela.

Přijetí na olympiádu by nepochybně mohlo přilákat další mladé závodníky, stejně jako pomoci rozšířit povědomí o tomto doposud okrajovém sportu. Ačkoliv by se tak mohlo zdát, že komunita musí tento krok vítat s nadšením, podle Kysely nejsou ohlasy na zařazení breakdance na Hry v roce 2024 rozhodně jen pozitivní.

„Spousta lidí, ať už v Česku nebo ve světě, vnímá breakdance spíše jako kulturu a životní styl. Proto mají strach, že v momentě, kdy se break dostane na olympiádu, už to nebude underground, ale komerční záležitost. Já osobně to však vnímám velmi pozitivně. Věřím, že olympiáda by mohla přilákat nové sponzory a umožnit závodníkům začít se breaku věnovat profesionálně,“ vysvětluje.

Zařazení na olympiádu by nepochybně mohlo přilákat další mladé závodníky, stejně jako pomoci rozšířit povědomí o tomto sportu.Foto Profimedia

Breakdance namísto squashe a šachů

O zařazení na Olympiádu, která se budou konat v roce 2024, se ucházel také squash, snooker (kulečníková hra) a šachy. Ani jeden z těchto sportů se na Hry nakonec neprobojoval. Předseda Českého squashe dokonce označil rozhodnutí výboru za skandální. Podle osmnáctinásobného mistra České republiky ve squashi Jana Koukala jde však o pochopitelný krok.

„Olympiáda potřebuje přitáhnout mladé diváky. A to, řekněme si upřímně, třeba squash nedokáže. Pro lidi, co squash nikdy nehráli nebo nehrají, je to v televizi sport na koukání složitý. Na biatlon, na zápasy v kleci, freestyle motokros a další se plno lidí rádo dívá, i když je nikdy na vlastní kůži nezkusili. A to samé je i případ breakdance. Je to krátké, intenzivní a při některých kouscích člověk jen zírá,“ vysvětluje možné důvody, proč výbor dal nakonec přednost breakdance před squashem a jinými sporty.

I když konečný verdikt zatím stále nepadl, už teď je jasné, že akrobatický tanec má potenciál přitáhnout k televizním obrazovkám nové diváky, stejně jako pomoci se šířením povědomí. "Věřím, že pokud se toho chopí lidé, kteří tomu rozumí, nic se, co se týče kultury, nezmění. Systém i battly zůstanou. Jen do odvěví přijdou noví sponzoři, kteří mohou tento sport posunout zase o něco dál," doufá Kysela.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}