21. května 2018 • 01:24

Švédové obhájili na MS zlato, Švýcary porazili 3:2 po nájezdech

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté Švédska obhájili titul mistrů světa. Jedenácté zlato v historii získali po finálové výhře nad Švýcarskem 3:2 po samostatných nájezdech. Dramatickou kodaňskou bitvu, v níž hráči Tre kronor prohrávali dvakrát v základní době a poté i v nájezdech, rozhodl třiadvacetiletý útočník Filip Forsberg.


Švédové zvládli nájezdy lépe i před rokem, kdy porazili Kanadu 2:1. Právě Kanada byla v letech 2015 a 2016 posledním týmem, jemuž se podařilo titul obhájit. Švédům se stejný kousek povedl už v letech 1991 a 1992. Celkem získali již 47. medaili z MS.

"Chtěli jsme vyhrát už v základní hrací době, ale věděli jsme, že to bude těžký zápas. Oni hráli se všemi svými soupeři na turnaji vyrovnané duely. Mají výbornou defenzívu a skvělého brankáře," řekl Forsberg oficiálním stránkám MS.

Švýcaři, kteří prohráli se stejným soupeřem i závěrečný souboj MS 2013 ve Stockholmu (1:5), musejí dál čekat na zlato. Medailovou sbírku rozšířili o třetí stříbro, druzí byli už v roce 1935. Na kontě mají i osm bronzů, včetně těch z let 1928 a 1948, kdy skončili třetí na olympiádě a šampionát se nehrál.

Repríza finálového souboje po pěti letech začala svižně. Před švédským gólmanem Nilssonem zahrozil Niederreiter, vzápětí to na druhé straně zkusil na Genoniho bekhendovým blafákem Arvidsson, jenže minul branku. Strážce švýcarské branky pak vychytal Ekmana-Larssona i Hörnqvista.

V 17. minutě šli Švýcaři do vedení, když Josiho akci dovršil gólovou střelou Niederreiter. Už po 76 vteřinách ale vyrovnal Nyquist, jenž si ze vzduchu sklepl kotouč po Ekholmově nahození od modré čáry a trefil horní růžek branky.

Úspěšný střelec ale hned na začátku druhé části fauloval vysokou holí a ve 24. minutě vrátil při přesilové hře deset vteřin před koncem Nyquistova trestu vedení na švýcarskou stranu Meier. Brzy nato se hrálo ve čtyřech na obou stranách, šanci měl Ekman-Larsson, avšak Genoni skvěle zareagoval. Vzápětí Meier špatně naložil s přečíslením tří na jednoho.

Ve 32. minutě se zblízka neprosadil Zibanejad, netrvalo však dlouho a spravil si chuť. Na konci 35. minuty totiž využil přesilovku poté, co se opřel do puku těsně za kruhy a Genoni neměl šanci na reakci. Andrighetto a po něm Moser mohli udělat další švýcarský krůček ke kýženému zlatu, ale neuspěli, stejně dopadl i Ekholm.

Třetí dějství zahájili Švédové velkým náporem a usadili se na dlouho v útočném pásmu. Genoni si však dokázal poradit s bekhendovým pokusem Backlunda i dorážkou Nyquista z hranice brankoviště. První výpad Švýcarů skončil Fialovou tečí, která ale zamířila hodně mimo.

Po sedmi minutách třetí třetiny musel na trestnou lavici Josi poté, co přibrzdil ujíždějícího Backlunda. Švédský útočník zvládl i tak nebezpečně zakončit, Genoni ale zachránil levým betonem. Josi však hrál po vypršení trestu vestoje z trestné lavice a musel k trestoměřičům znovu.

Při další přesilovce projel středem hřiště Ekman-Larsson, Müller mu ale zabránil zakončit. Jen co se Švýcaři zformovali po ubránění dalšího oslabení, několikrát v průběhu 54. minuty prověřili Nilssona a především Meierův bekhend neměl ke gólu daleko. Rozhodnutí měl na hokejce 22 vteřin před koncem základní doby Ekholm, tváří v tvář ale Genoniho nepřekonal.

Stejně jako před rokem dospělo finále do prodloužení a hra čtyři na čtyři nabídla hodně šancí. Meiera vychytal betonem Nilsson, Ekman-Larsson a Klingberg nenašli recept na Genoniho, zazvonila i tyč po Klingbergově dorážce.

Na konci 76. minuty nabil Kukan mezi kruhy Fialovi, jehož obrovskou šanci chytil Nilsson. Švýcaři pak měli znovu porci štěstí - Adam Larsson z kruhu napálil dvě vteřiny před vypršením přidané dvacetiminutovky tyč. Na řadu tak přišly nájezdy.

Andrighetto jako první exekutor proměnil, Zibanejad, Fiala, Rakell a Corvi nikoliv. Pak se rozjel Ekman-Larsson, vymetl horní růžek a vyrovnal. Haas na začátku čtvrté série neuspěl, zatímco Forsberg uklidil kotouč přesně k tyči a Niederreiter musel vyrovnat, ale vychytal ho Nilsson.

"Jsem hodně pyšný na tento tým a na to, co za tyto dva týdny dokázal. Ale v tuto chvíli, když slyším za námi slavící Švédy, je to hodně těžké," popsal zklamání švýcarský brankář Leonardo Genoni.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud