18. června 2018 • 13:15

Smržové se pokusí zlepšit fungování českého motocyklového sportu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Bratři Matěj a Jakub Smržové se pokusí zlepšit fungování českého motocyklového sportu. Matěj se stal n předsedou komise silničních závodů motocyklů Autoklubu České republiky a Jakub manažerem reprezentace.


"Myslím si, že silniční závody motocyklů mají být v každé zemi výkladní skříní. V poslední době se nám, bohužel, nedařilo trochu stojaté vody rozhýbat. Proto jsme jmenovali Matěje Smrže a věřím, že to pomůže," uvedl prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček na dnešní tiskové konferenci.

Třiatřicetiletý Matěj Smrž sice ještě sám aktivně závodí, chce se ale už naplno věnovat i manažerské práci. "Nemyslím si, že mám patent na rozum. Že přijdu a za týden, za půl roku nebo za rok bude vše jinak. Věřím ale, že jsem nasbíral spoustu zkušeností a postřehů, které se do této role docela hodí," řekl Smrž.

Prvním úkolem, který si stanovil, je zlepšení komunikace mezi jezdci a Autoklubem ČR. "Myslím si, že je to velký problém. Mezi jezdcem a Autoklubem prakticky neexistuje žádné pojítko. Vše se řeší přes sekretariát, ale není tam žádná osobní vazba. Možná jsem trochu naivní, ale věřím, že díky tomu, že hodně jezdců a týmů znám osobně, tak vazba vznikne. Stejně jako chuť začít něco společně dělat a zlepšit situaci, která je teď špatná," podotkl Smrž.

K ruce bude mít i staršího bratra Jakuba, který se stal manažerem reprezentace. O juniorské reprezentanty se bude starat Michal Salač, otec talentovaného závodníka Filipa Salače. "Čeká nás hodně práce, i proto jsme komisy rozšířili," řekl Matěj Smrž.

I o rok mladší Jakub Smrž plánuje ještě závodit. "Strašně rád bych se pasoval do role kamaráda jezdců, měl bych tady být pro ně. Byl bych rád, kdybych mohl mladým jezdcům i pomoct sehnat angažmá a celkově koncepčně pracovat na tom, abychom neměli v mistrovství světa jen dva tři jezdce, ale aby jich časem bylo více," uvedl Jakub Smrž.

Nový reprezentační manažer se v minulých dnech podílel i na ožehavé výměně českých jezdců Ondřeje Ježka a Karla Haniky v týmu Guandalini Racing v mistrovství světa superbiků. Při nečekaném Ježkově odchodu však nehrál podle svých slov aktivní roli.

"Mrzí mě, že došlo k ukončení spolupráce mezi Ondrou Ježkem a týmem Guandalini. Já jsem byl ale ještě před závodem v Brně osloven, zda bych za ně nejezdil. Bohužel jsem byl zraněný a po konzultaci s Karlem a Viktorem (Nossem - majitel týmu Mercury Racing, za který Hanika jezdí) jsem jim navrhl Karla," uvedl Jakub Smrž, který v minulosti závodil v MS silničních motocyklů a řadu let i ve světovém šampionátu superbiků.

Hanika se o víkendu představí v USA na okruhu Laguna Seca a poté se rozhodne, zda bude v seriálu v italském týmu pokračovat. "První závod bereme všichni jako testovací. Karel nezná trať ani motorku. Chceme, aby si postupně zvykal. Pokud všechny strany řeknou, že to má smysl, tak se nebráníme tomu, aby spolupráce pokračovala do konce sezony. Musíme si ale být jistí, že to má hlavu a patu," řekl Jakub Smrž, jenž také dříve za tým Guandalini závodil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud