22. června 2018 • 14:26

Tréninkům formulí ve Francii dominoval Hamilton

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Návrat formule 1 do Francie po desetileté pauze patřil Lewisi Hamiltonovi. Úřadující mistr světa ovládl oba dnešní tréninky na okruhu v Le Castellet, v tom druhém pilot Mercedesu dokonce zvítězil o propastných sedm desetin.


Mercedes ve Francii, kde se naposledy závody formulí konaly v roce 2008 v Magny-Cours, představil nové motory a bylo to znát. První trénink Hamilton ovládl časem 1:32,231 a týmového kolegu Valtteriho Bottase porazil o 14 setin. Krok s nimi dokázal držet jen Daniel Ricciardo se ztrátou tří desetin.

Za pilotem Red Bullu se seřadili jezdci Ferrari, kterému se vůbec nedařilo. Kimi Räikkönen zaostal za prvním místem o osm desetin, zatímco vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu Sebastian Vettel, který vede o bod před Hamiltonem, na rivala z Mercedesu ztratil téměř celou sekundu.

"Z nového motoru mám čistý a svěží pocit, ale jeho skutečnou sílu poznáme až při kvalifikaci, kdy všichni pojedou na sto procent," řekl Hamilton.

V odpoledním a o něco pomalejším tréninku Hamilton odstup ještě zvýraznil. Vyhrál časem 1:32,539 a Ricciardo na druhém místě byl stejně jako druhý jezdec Red Bullu Max Verstappen o sedm desetin pomalejší. Čtvrtý Räikkönen ztratil devět desetin, zatímco Vettel dokonce 1,150 sekundy.

"Auto je rychlé, jen jsem toho nedokázal využít," uvedl Vettel. "Je to náročná trať, navíc některé zatáčky mají k dokonalosti daleko. Ale zítra bychom měli být o dost rychlejší," přidal čtyřnásobný mistr světa.

Oba tréninky také poznamenaly havárie. Dopoledne se o přerušení postaral Marcus Ericsson, když po nárazu do bariéry jeho vůz začal hořet, zatímco pilot Sauberu byl stále v kokpitu. Pořadatelé však zasáhli včas a plameny uhasili, zatímco Ericsson vylezl ven. Odpoledne pak Sergio Pérez z Force India ztratil ve velké rychlosti kolo a trénink byl asi na deset minut zastaven.

V sobotu je na okruhu Paula Ricarda, kde formule naposledy závodily v roce 1990, na programu kvalifikace. Odstartuje stejně jako nedělní závod v 16 hodin.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud