22. června 2018 • 19:14

Nigérie na MS porazila 2:0 Island a udržela naději na postup

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Nigérie porazili v druhém utkání na mistrovství světa v Rusku Island 2:0 a udrželi naději na postup do osmifinále. Ve skupině D se posunuli na druhé místo, Island je třetí o skóre před Argentinou. Vedoucí Chorvatsko už má jistotu postupu.


Nigerijci během prvního poločasu ani jednou nevystřelili, což se naposledy na MS stalo Jihokorejcům před čtyřmi roky proti Alžírsku. Po změně stran ale přidali v ofenzivě a dvěma zásahy zápas rozhodl útočník Ahmed Musa, jenž se se čtyřmi góly stal historicky nejlepším střelcem "Superorlů" na MS.

V posledním zápase se Nigérie v úterý utká s Argentinou, jež bude potřebovat zvítězit, aby měla šanci postoupit do vyřazovacích bojů. Island čeká duel o všechno s Chorvatskem.

Trenér Nigérie Gernot Rohr po nevydařeném úvodním duelu s Chorvatskem (0:2) změnil formaci na 3-5-2 a udělal tři změny v sestavě. V základní jedenáctce dostali šanci Musa, Iheanacho a Omeruo. Island též nastoupil v jiném rozestavení oproti remíze 1:1 s Argentinou. Bödvarssonův start namísto záložníka Hallfredssona znamenal změnu na 4-4-2, zraněného křídelního hráče Jóhanna Berga Gudmundssona pak nahradil Gislason.

Už ve třetí minutě se musel zaskvět nigerijský gólman Uzoho proti přímému kopu špílmachra Islandu Gylfiho Sigurdssona. Další střela záložníka Evertonu zpoza vápna už mladému brankáři starosti nepřidělala.

Průběh prvního poločasu pak dlouho nepřinášel výraznou příležitost, až v jeho závěru Islanďané dvakrát mohli udeřit. Znovu u toho byl Gylfi Sigurdsson, po jehož přímém kopu nejprve Finnbogason nedokázal míč usměrnit do sítě. Ani rohový kop pak Seveřanům nepomohl, Bödvarsson hlavou mířil vedle.

Zatímco v úvodním dějství nepředvedli Nigerijci dopředu téměř nic, po změně stran zaúřadovali. Etebova střela ještě Halldórssonovi nenadělala problémy, ve 49. minutě už ale inkasoval, poté co se africkému celku vydařil protiútok.

Moses proběhl s míčem po pravé straně a nacentroval do vápna na Musu, který si balon umně zpracoval, vyřadil obránce ze hry a nedal Halldórssonovi šanci. Stal se prvním Nigerijcem, který skóroval na dvou světových šampionátech.

"Superorly" vstřelená branka nastartovala, namísto bránění těsného náskoku se snažili definitivně rozhodnout. Ndidiho tečovaná rána ani Mosesova střela z úhlu gólem neskončila, Musův pokus ze 74. minuty orazítkoval břevno. O minutu později už se ale kmenový hráč Leicesteru radoval. Poradil si s obráncem Árnasonem, položil si i brankáře Halldórssona a zakončil do odkryté branky.

V 83. minutě mohl Gylfi Sigurdsson vykřesat naději pro severský tým poté, co střídající Ebuehi fauloval ve vápně Finnbogasona, z penaltového puntíku však přestřelil branku. V závěru nepřekonal Uzoha ani forvard Augsburgu Finnbogason.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud