Adam Nenadál
21. prosince 2012 • 14:13

Jiří Welsch a Luboš Bartoň zpátky v české lize? Báječná reklama!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na podzim Jiří Welsch do Nymburku. A teď Luboš Bartoň do USK Praha. Česká basketbalová liga zažívá dva velké návraty. Kariéry Welsche i Bartoně jsou si v lecčems podobné: do nejvyšší soutěže vtrhli takřka společně ještě coby dorostenci (a pamatuju si, jak bylo okamžitě jasné, že tihle dva jsou o několik „levelů“ nad ostatními) a i dál se jejich basketbalové osudy protínaly.



Oba zazářili na památném ME v roce 1999, kde coby devatenáctiletí benjamínci okouzlili fanoušky vyrovnanými souboji se Sabonisem, Kukočem, Nowitzkým a dalšími esy. Oba strávili nejproduktivnější části svých kariér v prestižních evropských soutěžích (Welsch dokonce nějaký čas v NBA). A oba jsou na „stará kolena“ přirozenými vůdci současného českého výběru, který se kvalifikoval na mistrovství Evropy 2013 ve Slovinsku.

Nyní se potkají v domácí lize, pro kterou je to vynikající příležitost zvýšit svou prestiž a marketingovou hodnotu. V posledních letech sráží český klubový basketbal opakovaná manažerská selhání jednotlivých týmů, které tvrdošíjně sázejí na americké hráče třetí a čtvrté kategorie, případně na basketbalisty ze zemí bývalé Jugoslávie.

Ti vydrží maximálně dvě nebo tři sezony (obvykle než klubu dojdou peníze) a pak vyrazí za dalším angažmá. Během těchto sezon ale na ně trenéři pochopitelně sázejí, čímž spolehlivě deptají vlastní odchovance a dorůstající basketbalovou generaci.

Jakou mají mít mladí kluci motivaci obětovat basketbalu všechno, když vidí, že si v klíčovém období při přechodu z dorosteneckých kategorií mezi muže v lize stejně ani „neškrtnou“? Není náhoda, že kvalitní basketbalisté, kteří to v posledních letech někam dotáhli, zmizeli z Česka hned, jak jen to bylo možné.

Ale Welsch s Bartoněm zpátky na domácích palubovkách? Pro žáky a dorostence skvělá šance vidět SKUTEČNÉ hvězdy, které se dokázaly prosadit v evropské i světové konkurenci, v elitních klubech a prestižních soutěžích. Oba jsou ve zralém basketbalovém věku a nejsou to hráči bůhvíkolikátého sledu, kteří si přišli na jednu dvě sezony vydělat do Česka peníze.

A oba jsou také důkazy toho, že to JDE – ať už jste třeba z Holic (Welsch) nebo z České Lípy (Bartoň). Kruh se uzavírá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud