Adam Nenadál
10. června 2016 • 21:35

Symbolika Aliho poslední cesty: ten Největší mezi „bezejmennými“

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když Muhammad Ali minulý týden dobojoval svou poslední bitvu, sociální sítě zaplavila vlna sympatií a díků. Aliho jméno často ani nebylo potřeba zmiňovat – každý přece věděl, kdo byl Šampion či Největší. Pohřeb legendárního (to slovo se dnes nadužívá, tentokrát se mu ale nelze vyhnout) boxera pak byl symbolickým završením jeho života: z větší části se odehrál mezi "obyčejnými“ lidmi. Z takové show (pozor, to není myšleno pejorativně!) by měl Ali určitě radost...



Bob Dylan, papež, Beatles, hollywoodské hvězdy první velikosti, Woody Allen, Nelson Mandela, američtí prezidenti, Pelé, Malcolm X, Michael Jackson... Seznam osobností, které fotografové zvěčnili při setkání s Muhammadem Alim, je předlouhý. Jaký to musel být život! Na všech snímcích je nejlepší boxer všech dob sebevědomý, uvolněný, svůj.

Pak je tu ale i celá řada Aliho fotografií s „bezejmennými“. V zairské Kinshase, na ulicích chudých čtvrtí amerických měst, při veřejných trénincích na jeho mytické „základně“ v Deer Lake. A na nich je bojovník ve svém živlu: v očích mu hoří radostný oheň, nebojí se velkých gest a ještě větších slov. Ali byl skutečně „doma“ mezi obyčejnými lidmi, mezi svými; mezi těmi, kterým propůjčil svůj hlas, svou tvář a svůj vliv. Lidé z jeho okolí vzpomínali, jak často nechával zastavit vůz, jen aby mohl vystoupit a pozdravit se s překvapenými kolemjdoucími, které přitahoval jako magnet.

Poslední rozloučení přímo v ulicích jeho rodného Louisville jen zvýraznilo tento klíčový rozměr Aliho osobnosti: přestože Šampion tvrdohlavě prošlapal cestu nejzářivějším sportovním hvězdám dneška (a řada z nich mu za to právem vzdala hold), nikdy se neodcizil těm méně šťastným obyvatelům světa. „Chtěl bych, aby se na mě vzpomínalo jako na někoho, kdo nikdy nepřehlížel ty, kteří k němu vzhlíželi,“ zdůrazňuje v autobiografické knize „The Soul Of A Butterfly“.

Jen těžko si představit silnější odkaz člověka, který byl svého času bez přehánění nejznámější osobností planety.

Možná, že se jednou objeví nástupce Michaela Jordana. Třeba jednou bude i nový Gretzky. A nebo nový Messi, dominantnější Djokovič, rychlejší Bolt. Kdo ví? NIKDY už ale nebude nový ani druhý Ali. Navždy ten Největší.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud