Adam Sušovský
6. února 2017 • 22:08

Intriky rozpoutaly rivalitu. Možná právě o tohle před finále LM šlo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přistání na letišti v Göteborgu bylo zhruba stejně tvrdé jako podmínky uvnitř letadla. Hokejisté Sparty namačkaní do prvních devíti řad, za nimi veselí sponzoři a fanoušci mohutně připíjející na vítězství. Hokejová Liga mistrů se hraje ve skromných podmínkách a podobné kulisy bude mít i v úterý večer ve staré a pro zápasy nepoužívané aréně. Ale víte co? Teď je to úplně jedno. Spartu čeká v Göteborgu zápas roku. A ať už to dopadne jakkoliv, bude se na něj vzpomínat.



Trvalo to tři roky, než se o jakémkoliv zápase Ligy mistrů začalo mluvit. Ještě nikdy žádný nepoutal takovou pozornost jako teď. Je Petr Vrána v pořádku? Bude hrát André Deveaux? Tyhle otázky netrápily jen nás Čechy, po novinkách z kádru prahli novináři i ve Švédsku.

Nebylo jich příliš. Zatímco před finále fotbalové Ligy mistrů čeká na hráče napěchovaný sál a desítky zaostřených kamer, v salónku hotelu Clarion v centru Göteborgu bylo jen pár zvědavých žurnalistů, ti rozhodně netasili žádné grilovací otázky, trenér Jiří Kalous se moc nezapotil.

Ale ať už to v úterý večer dopadne jakkoliv, na finále Frölunda-Sparta se bude vzpomínat. A to rozhodně nejen proto, že se český tým v evropské soutěži možná nadlouho dokázal dostat takhle daleko.

Kalous o finále LM: Ve Švédsku ho překvapili fanoušci Sparty
Video se připravuje ...

Oba týmy na sebe narazí vůbec poprvé, ale už teď mezi nimi jiskří napětí, jakoby se o pohár mlátily rok co rok. Sparta cítí křivdu, chtěla hrát zápas doma a vyprodanou O2 arenou ukázat Evropě, že má Liga mistrů význam. Jenže ti zpropadení Švédové byli proti.

Frölunda se za žádnou cenu nechtěla vzdát domácí výhody, má jako snad každý Švéd pivku na šíleného Deveauxe a navíc nehrála úplně fér hru, Spartu poplivala v médiích, když se řešilo, kde se má vrchol sezony hrát. Bylo z toho mezi kluby dost dusno, jenže přesně to je ono, zákulisní války poutaly pozornost, jaká téhle lize chyběla.

Možná právě o to šlo. Rozproudit emoce, donutit fanoušky cítit rivalitu k těm druhým, přilákat zájem médií, vyvolat vášně. Povedlo se. Ve Švédsku je vyprodáno (a pak že to nejde!) a hrát se bude v pekelné kulise.

Sparťané už neberou Frölundu jako neznámé Švédy, je to pro ně soupeř, kterého touží zadupat do země. Stejné je to naopak. Vsadil bych si na to, že ze sebe oba týmy vyždímají parádní hokej.

Zapněte televizi a nechte se bavit. Bude to stát za to.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud