František Prachař
9. července 2013 • 12:00

Kondice zůstane, pokora a trpělivost se Kreuzigerovi jednou vrátí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná ani on sám nečekal, že bude tak silný. Proto je dost dobře možné, že právě slovo „síla“ bude hned v několika podobách symbolizovat letošní Tour de France českého cyklisty Romana Kreuzigera.



První dimenzí je fyzická forma. Kreuziger ji má přesně takovou, jakou po něm stáj Saxo Tinkoff vyžadovala. Je v kondici, aby mohl být v nejtěžších horských etapách k ruce kapitánovi Albertu Contadorovi. Jeho výkonnost je dokonce taková, že se v prvním týdnu během dvou těžkých pyrenejských etap jevil lépe než lídr, pro kterého má pracovat.

Není proto divu, že se hned vyrojily spekulace o tom, zda a kdy by mohl zaujmout Contadorovo místo. Je to do jisté míry logické. Jenže ve chvíli, kdy český závodník jede pro šampiona, který má doma už pět titulů z Grand Tour (plus další dva, které mu byly odebrány kvůli dopingu), je toto téma předčasné.

Důvod je prostý. „Stará dáma“ se rozhodne ve třetím týdnu. Jeden horší den a ztráta necelých dvou minut ještě nemusí španělské hvězdě prohrát závod. Teprve v alpském vyvrcholení začne brutální selekce, kde toto manko nic neznamená. Tomu se přizpůsobuje taktika všech týmů.

Pro Kreuzigera to znamená, že si musí zachovat pokoru a trpělivost. Tak, aby mohl fungovat ve druhé dimenzi - tou je forma psychická. Pokud by chtěl vystoupit ze stínu Contadora, nestačí mít jen silné nohy, ale především hlavu, která ustojí tlak.

A o to jde. Současné výkony české jedničky jsou obdivuhodné, ale na Tour de France mají asi takovou hodnotu, jako když tenista vyhraje v zápase jeden set.

Rodák z Moravské Třebové už sice má řadu vítězství a patří k elitě pelotonu, ale zároveň si na každém závodě Grand Tour prošel alespoň jednou krizí. A pokud jde o současné ambice jeho stáje - tedy vítězství, tak je zřejmé, že je Kreuziger letos ještě nemůže naplnit. Na rozdíl od prověřeného Contadora.

Proto souhlasím s taktikou, kdy cyklista bez zbytečného teoretizování sklopí uši a udělá to, co po něm chce tým. Třeba i navzdory jinému osobnímu dojmu.

Kreuziger tím nic neztratí. Naopak ukáže, že může být už za rok lídrem, který si může dovolit mít podobně silného superdomestika.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud