Ivo Pospíšil
8. dubna 2018 • 12:22

Bolavá lýtka Koukalové? Teď už o návratu rozhodne hlava

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obavy se naplnily. Comeback hlavní české biatlonové hvězdy se ani v další sezoně konat nebude. A jestli se vůbec ještě nějaký v budoucnu uskuteční? I to zůstává zahalené mlhou. Nejnovější vyjádření Gabriely Koukalové ovšem jen definitivně potvrdilo, co se nese mezi fanoušky a zákulisím již delší dobu. A sice, že vše není jen v bolavých lýtkách.



Je to čím dál zřetelnější. Tak jako problémy Gabriely Koukalové začaly minulý rok bolavými lýtky, tak se nyní stává její možnost návratu spíše psychickou záležitostí. Skrečovat totiž sezonu, která je ještě osm měsíců daleko a před zapojením do plné léčby profesora Pavla Koláře, je totiž samo důkaz, že česká hvězda s biatlonem aktuálně nepočítá, ani se o něj nechce příliš snažit a chce si od něj odpočinout hlavně psychicky.

Spousta se toho dá vyčíst nejen z jejího sobotního prohlášení, ale i z rozhovoru, který poskytla před časem časopisu Glanc. Nejen o svých neshodách s týmem, ale i k jejímu postoji ke sportu. Nikdy se netajila, že pro ni sport není všechno, sama je typem renesančního člověka mnoha dalších zájmů a zdá se, že i ona sama toto ´období pauzy´ vnímá jako možnost začít něco nového.

Nové projekty? Založit rodinu? Ta škála je bohatá, stejně jako život sám. A ten prostor se pro ni nyní otevírá.

Můžu si na jednu stranu myslet cokoliv o tom, že Gabriela pro svá velká rozhodnutí volí skutečně nestandardní komunikační cesty. Persona jejího vlivu a formátu by přeci jen v takovýchto chvílích zasloužila ´důstojnější´ prezentaci než statusy na Facebooku. (Petra Kvitová po svém zranění ruky svolala tiskovou konferenci, Šárka Strachová, když končila kariéru též), ale i to je její volba, kterou je třeba respektovat.

Sám si navíc dobře pamatuji, že i řada jejich vtipných výroků, které ji vysloužily mezi fanoušky popularitu, vyšla právě z její spontánnosti a impulzu. Navíc tím neustále schovává určitou jiskřičku, že nemusela říct poslední slovo.  

Zda se tedy někdy k biatlonu ještě vrátí? Věřím, že ano, byť je i tahle má víra stále kolísavější a slabší. Z vystoupení samotné Koukalové je však aktuálně cítit, že sama neví, jakým směrem se její život povede a nechává si v tomto volný prostor.

Jestli ale něco, pak se celá situace kolem jejího návratu už dostává do fáze, kdy o něm od této chvíle rozhodne hlava nikoliv lýtka. Psychika, pokud se opět správně vyladí. Chuť ke sportu, jestli se znovu během této absence objeví. A zápal, jaký z ní právě dělal tu mistryni světa.

Ať se však nakonec rozhodne jakkoliv, myslím, že přesto pro český biatlon udělala za poslední roky výrazně dost a bude fér jakékoliv její rozhodnutí respektovat.

Takže šťastnou volbu pro váš šťastný život, Gabrielo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud